Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Barnefotball

Spansk lag vant 25 - 0 i barnefotball. Så ble treneren sparket fordi han ydmyket motstanderen

En ganske spesiell voksenopplæring

BARE TRIVSEL: God barnefotball er fine opplevelser for alle. Som her mellom Skiold og Strømsgodset. Men kanskje ikke for det spanske puttelaget som vant 25 - 0 og fikk treneren sin sparket.
BARE TRIVSEL: God barnefotball er fine opplevelser for alle. Som her mellom Skiold og Strømsgodset. Men kanskje ikke for det spanske puttelaget som vant 25 - 0 og fikk treneren sin sparket. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOEN ganske få historier er for gode til å være sanne, og er det likevel. Som nyheten fra spanske El Pais om rettsoppgjøret etter at puttelaget til CD Serranos vant 25 - 0 over naboklubben Benicalap C. Det endte med at treneren på det seirende laget fikk sparken fordi han vant alt for mye.

Klubbstyret i CD Serranos var mer interessert i verdiene enn resultatene i barnefotballen. Som styrets Pablo Alcaide sa det til El Pais:

- Vi oppmuntrer ungene våre til å respektere motstanderne. Etter et sånt resultat mente vi det derfor var riktig å be treneren gå. Han mestret ikke denne situasjonen.

KONFLIKTEN endte i spansk rett der trenerens advokat nå ber om at avskjedigelsen skal erklæres ugyldig:

- Ikke en eneste gang under kampen ba treneren spillerne sine om å lage flest mulig mål. Derimot ba han dem om å slutte med å presse høyt. Det var Benicalap C som var for ivrige til å angripe og slik åpnet opp store rom i forsvar, forklarte advokat Daniel Revenga retten.

Dette 10 års-laget til Benicalan er forøvrig lokalt kjent som en mer enn offensiv gjeng. I serien endte de uten poeng og 247 baklengsmål.

HVORDAN rettssaken ender, får så være. Arbeidsrett og kloke voksne på sidelinja mens ungene spiller fotball, er to vidt forskjellige ting.

Klubblederne i CD Serranos vil først og fremst vise at de tar sin egen sportslige oppgave på alvor. Poenget i barnefotballen er i Spania som i Norge ikke resultatene på tabellen. Derimot de store resultatene som kommer i samfunnsregnskapet.

Nettopp den spanske fotballkulturen som i tiår rent sportslig har vært best i verden, er nå opptatt av å understreke dette samfunnsansvaret. Det har gjort at flere barneserier har stoppet å telle resultater etter 10 mål, og at enkelte klubbledere som i CD Serranos ikke aksepterer trenere som mangler kunnskap til å beskytte selve leken.

DET kan forøvrig gjøres på helt forskjellig vis. Noen av triksene er også svært sportslig utviklende. Som for eksempel å begrense antall touch hos spillerne på det laget som er alt for godt, eller å ha som regel at alle på laget skal være innom ballen før det blir aktuelt å score.

Når slike egne begrensninger blir gjennomført på en hyggelig måte som ikke ydmyker motstanderen, er det mulig å få et sportslig utbytte også ut av en håpløs ujevn kamp.

Men det er ikke poenget.

For barnefotball på dette ulike nivået dreier seg ikke om talentutvikling.

DET gjør sjelden kamper mellom unger. Enkel matte forteller at de beste lagene både i Spania og i Norge bare trenger noen promille av ungene fra hvert årskull med jenter og gutter. Denne lille gruppen av fotballtalenter har garantert egen glød som gjør at selve resultatet i en enkelt kamp ikke betyr noe fra eller til for deres sportslige utvikling.

For resten av ungeflokken; altså rundt 99 prosent av de som spiller fotball, dreier sporten seg om opplevelsen. Det er der baklengsmålene ikke først og fremst lagres på tabellen, men i livet til den enkelte.

Det gjør det ikke noe farligere å tape, men heller ikke noe spesielt viktig å vinne.

I hvert fall ikke 25 - 0.

Hele Norges coronakart