Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spansk seier i tøff avslutning

Nordmennene kom til kort.

HVOR VAR DERE?: Jesus Herrada var overlegen i avslutningen på dagens etappe av Critérium du Dauphiné. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
HVOR VAR DERE?: Jesus Herrada var overlegen i avslutningen på dagens etappe av Critérium du Dauphiné. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Det ble en svært spennende avslutning på den andre etappen av Critérium du Dauphiné. På den nest siste stiningen, en andrekategori, ble det kjørt svært hardt og én etter én prellet det ryttere av.

Michal Kwiatkowski var den første som angrep, men polakken skulle etterhvert falle igjennom. Over toppen kom en gruppe med tre ryttere seg avgårde, deriblant Tony Gallopin (Lotto-Soudal).

Inne på den siste stigningen så det ut som kampen om seieren skulle stå mellom de tre i front, men bak kom Sergio Henao (Team Sky) og Daniel Navarro (Cofidis) raskt, og feltet dampende like bak.

Daniel Moreno (Movistar) ledet an og med 250 meter til mål hentet han inn utbryterne, og like etter kom neste Movistar-rakett. Jesus Herrada langet ut og ingen var i nærheten av å matche spanjolens fart, som overlegent kunne juble over en flott seier.

Gallopin viste også styrke, da han klarte å holde unna for å ta andreplassen. Hans kompanjonger fra bruddet, Serge Pauwels (Dimension Data) og Fabrice Jeandesboz (Direct Energie), fulgte på de neste plassene.

Alberto Contador kom inn i den store gruppen like bak Herrada beholdt dermed gule ledertrøyen.

For tøft for de norske Edvald Boasson Hagen ytret til TV2 før etappen at han hadde lyst til å være med å kjempe om seieren på dagens etappe, men at det kunne bli tøft og at det handlet om i bite seg med. At det skulle bli tøft fikk rudsbygdingen rett i.

Alexander Kristoff valgte å kaste inn årene tidlig, og spare seg til de kommende etappene. Sammen med andre spurtere som Nacer Bouhanni (Cofidis) og John Degenkolb (Giant-Alpecin) slapp de feltet.

Med 16 kilometer til mål, litt lengre opp i stigningen, fikk også Edvald Boasson Hagen nok. Dimension Data-rytteren la tydelig hjertet sitt i å henge med, men dessverre holdt det ikke for nordmannen. Til slutt kom han i mål, ni minutter bak vinneren.

- Det var raskt i hele dag, det gikk på en strek. Jeg var godt plassert inn i bakken, men det gikk så fort at det ikke var helt min dag i den bakken der, så da tok jeg heller det litt med ro. Jeg prøvde jo såklart, men jeg kjente "her klarer jeg ikke å være med til toppen, så da tok jeg det med ro, fortalte Boasson Hagen til TV2 etter etappen.

Knekkeren ble også for hard for Sondre Holst Enger.

Fyldig referat følger under resultatene.

Resultater:
1. Jesus Herrada (Movistar)
2. Tony Gallopin (Lotto-Soudal) +0:02
3. Serge Pauwels (Dimension Data)
4. Fabrice Jeandesboz (Direct Energie)
5. Daniel Moreno (Movistar)
6. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
7. Greg van Avermaet (BMC)
8. Christopher Froome (Team Sky)
9. Valerio Conti (Lampre-Merida)
10. Joaquim Rodriguez (Katusha)

Slik gikk det til:
Mens spurterne bokstavelig talt sloss om seieren på gårsdagens etappe var i dag scenen ryddet for puncheurene, som i avslutningen skulle få bryne seg på én andrekategori, Côte de Saint-Georges-en-Couzan (7.5 km à 5,6%), og én tredjekategori (6.8% à 3,7%) opp til målgang ved Chalmazel-Jeansagnière. I tillegg skulle de også over én tredjekategori og én andrekategori tidligere på etappen.

Sammenlagtleder Alberto Contadors Tinkoff-lag holdt tellingen i starten, og plukket tilbake de rytterne som prøve å gå avgårde. Da bruddspesialisten Daniel Teklehaimanot (Dimension Data) støtet skulle det imidlertid roe seg i feltet, og dagens brudd ble etablert. Med seg fikk eritreeren Alexey Lutsenko (Astana), Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Jack Bauer (Cannondale) og Lilian Calméjane (Direct Energie).

Lutensko slet dog med å holde følge over dagens første tredjekategori, og kasakhstaneren valgte å slippe seg tilbake til hovedfeltet. Der fortsatte Tinkoff å kontrollere videre utover på etappen, mens Team Sky ble med å bidra etterhvert.

Med 40 kilometer til mål hadde de fem i front en ledelse på nesten fem minutter, og lite tydet på at Tinkoff var veldig interessert i å hente kvintetten. Da det nærmet seg 30 kilometer til mål var fremdeles ikke ledelsen noe mindre, og Etixx-QuickStep innså at de måtte til årene, hvis ikke etappeseieren skulle glippe.

Med det belgiske storlaget i front raste avstanden til de håpefulle i front raskt, og én mil senere var avstanden nede i to og et halvt minutt. Samtidig dro det seg til i front, i det feltet nærmet seg andrekategorien Còte de Saint-Georges-en-Couzan. Flere lag plasserte kapteinene sine i front, deriblant Dimension Data, som brakte Edvald Boasson Hagen helt til fronten av feltet.

Inn i bakken prelte rytterne av én etter én, og Alexander Kristoff var en av de første som slapp feltet, sammen med Nacer Bouhanni (Cofidis) og John Degenkolb (Giant-Alpecin). Den høye farten gjorde også at avstanden fortsatte å rase til utbryterne, som også begynte å få det tøft. Alexis Gougeard og Bartosz Huzarski viste seg som de sterkeste i kvintetten og dro fra de tre andre.

Et stykke opp i bakken ble det også for tøft for Edvald Boasson Hagen, som på forhånd hadde uttrykt at han ville prøve å henge med over bakken for å kunne kjempe om en etappeseier. 

Gougeard skulle etter hvert dra fra Huzarski, og omtrent samtidig, med 17 kilometer til mål, dro tidligere verdensmester Michal Kwiatkowski til. Ingen valgte å gå med polakken da han gikk, men han klarte ikke å få noen betydelig luke. Gougeard passerte toppen først, deretter Huzarski og minuttet senere fulgte Kwiatkowski, som hadde gått besøk av Serge Pauwels (Dimension Data), Fabrice Jeandesboz (Direct Energie) og Tony Gallopin (Lotto-Soudal).

På tross av at Kwiatkowski initierte angrepene på stigningen skulle han få det svært tungt, og i letterrenget etter toppen sa det helt stopp for 26-åringen, som falt av gruppen og raste gjennom feltet. Pauwels, Jeandesboz og Gallopin durte videre, og plukket snart opp både Huzarski og til slutt Gougeard.

Da de nådde bunnen av den siste stigningen var det også stopp for Gougeard, som var helt tappet for krefter, mens Serge Pauwels satte tempo i fronten. 40 sekunder senere gikk et svært redusert hovedfelt inn i den seks kilometer lange stigningen.

Opp mot målbyen Chalmazel-Jeansagnière fortsatte feltet kjøret, og avstanden var nede i 20 sekunder med fire kilometer til mål. Sterke ryttere som Wout Poels (Team Sky) og Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) måtte kaste inn håndkledet.

Mikel Landa (Team Sky) klinket til. Med seg fikk baskeren Daniel Navarro (Cofidis) og Sebastien Reichenbach (FDJ). Navarro angrep igjen like etter, og Landa måtte gi slipp. Da sendte Team Sky ut nok en mann, denne gangen Sergio Henao, som kjørte seg opp til Navarro. I hovedfeltet tok Roman Kreuziger ansvar for sin kaptein i Tinkoff, Alberto Contador. Med halvannen kilometer til mål nærmet Henao og Navarro seg de tre i front raskt, men hadde fremdeles 10 sekunder opp. Feltet fulgte nye 10 sekunder bak.

Med 250 meter til mål kom feltet plutselig på både Navarro og Henao, og de tre andre, og fløy forbi. Fra feltet ledet Daniel Moreno an, og satte Jesus Herrada perfekt opp. Lagkameraten takket og bukket, og var overlegen på de siste hundre meterne.

Like utenfor kilometersmerket gikk Romain Bardet (AG2R) i bakken, sammen med lagkamerat Alexis Vuillermoz.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!