Spansk skandale under Paralympics

Spanias lag under årets Paralympics i Sydney jukset ved å la funksjonsfriske deltakere utgi seg for å være psykisk utviklingshemmede. Skandalen avsløres av en spansk journalist som selv deltok på Spanias vinnerlag i basket.

Ifølge Carlos Ribagorda, som ble med på det spanske basketlaget for å avsløre jukset, drev det spanske handikapforbundet aktiv rekruttering av funksjonsfriske deltakere for å sikre flere medaljer og økte sponsorinntekter.

15 funksjonsfriske utøvere ble ifølge Ribagorda lurt med i den spanske Paralympics-troppen, med beskjed om å spille psykisk utviklingshemmet under oppholdet i Sydney, skriver London-avisen The Times.

Avsløringen har naturlig nok vekket sterke reaksjoner i Spania, der sportsminister Juan Antonio Gómez i går kveld varslet full gransking.

- Dette må ryddes opp i, og alle nødvendige tiltak må tas, sa Gómez.

Fattet mistanke

På basketlaget var det kun to som faktisk var psykisk utviklingshemmet. Underveis i turneringen spilte laget så imponerende, at andre lag og trenere begynte å fatte mistanke. Spillerne ble da bedt om å senke scoringstakten noe, for ikke å bli avslørt.

Da spanske journalister begynte å ane uråd, ble spillerne bedt om å la skjegget gro og bære hatter, for at de ikke skulle bli gjenkjent på bilder. Faren var overhengende, ettersom flere av dem spiller på spanske amatørlag og en av dem også hadde en fortid som proffspiller.

Spania kom på tredjeplass på medaljelista under Paralympics, med i alt 107 medaljer, bare slått av Australia og Storbritannia.