SENSASJON: Sergio Busquets og Spania gikk på en sensasjonell smell da de tapte generalprøven hjemme mot Georgia. Foto: EFE/Mariscal
SENSASJON: Sergio Busquets og Spania gikk på en sensasjonell smell da de tapte generalprøven hjemme mot Georgia. Foto: EFE/MariscalVis mer

Spansk stjernesmell. Sjokktap mot nr. 137 i verden: - Rød alarm

Spanias generalprøve før fotball-EM ble et mareritt. Nå er fotballgiganten bekymret og slår alarm tre dager før EM.

• Spania - Georgia 0-1 (0-1)

(Dagbladet): Spania har vært verdens beste fotballnasjon de siste årene. Basert på prestasjonene i Champions League er de fortsatt det, all den tid Real Madrid vant den helspanske finalen mot Atlético Madrid. I tillegg vant Sevilla Europa League.

Som regjerende mester før VM i fotball i Brasil i 2014, gikk det imidlertid fullstendig galt. Spania gikk på en stjernesmell og ble utklasset 1-5 i åpningskampen mot Nederland, som ikke engang er kvalifisert til årets EM. Spania tapte også mot Chile og ble utslått av gruppespillet på sensasjonelt vis.

Fotballgiganten drar imidlertid som tittelforsvarere også til EM i Frankrike. I finalen mot Italia for fire år siden vant spanjolene hele 4-0 etter scoringer av David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres og Juan Mata. De var helt overlegne.

Nå tror flere at storhetstiden er over. Den gylne årgangen som ble dominert av Xavi, Andrés Iniesta, David Villa, Carles Puyol og Torres nærmer seg eller er over toppen.

Bare Iniesta er med til EM av disse, hvor Tyskland og vertsnasjonen Frankrike anses som enda større gullfavoritter.

Tapte mot nr. 137 i verden Spanias nye generasjon har et voldsomt potensial, men skeptikerne fikk vann på mølla i kveld. Spanias generalprøve hjemme mot Georgia endte nemlig i en gedigen og sensasjonell fiasko.

Ikke at resultatet har betydning i en privatlandskamp, men å tape 0-1 hjemme mot Georgia i generalprøven og gå inn i mesterskapet med redusert selvtillit, var neppe det spanjolene hadde drømt om.

Men det skjedde.

I kveldens kamp scoret Tornike Okriashvili kampens eneste mål da Georgia sto for en av deres største skreller i historien. Å tape hjemme mot nr. 137 med et stjernegalleri som Spanias, er helt utrolig.

Georgia hadde ikke vunnet en fotballkamp siden seieren mot Gibraltar. Kontrastene kunne knapt vært større.

- En skandale Spanias mannskap er så godt at de har valgt å vrake profiler som blant andre Chelseas Diego Costa, Manchester Uniteds Juan Mata, Atlético Madrids Fernando Torres og Bayern Münchens Javi Martínez. Kanskje angrer de på det nå.

SKUFFET: Gerard Pique fortvilte etter sjokktapet mot Georgia. Foto: AP Photo/Francisco Seco
SKUFFET: Gerard Pique fortvilte etter sjokktapet mot Georgia. Foto: AP Photo/Francisco Seco Vis mer

- Rød alarm før EM, skriver Marca.

- Resultatet er pinlig. Det er en skandale og en viktig advarsel. Heldigvis kommer den før EM, fortsetter avisa.

Spania har en lei tendens til å skuffe i åpningskampen i mesterskap. I VM i 2014 ble det 1-5-tap mot Nederland. I EM i 2012 ble det 1-1 mot Italia, mens spanjolene tapte 0-1 mot Sveits i åpningskampen i VM i 2010.

Nå håper de at vekkeren kom før mesterskapet startet.

Knalltøff gruppe Spanjolene, som vant EM i både 2008 og 2012, dominerte privatlandskampen fra start til slutt i Getafe, men klarte ikke å få ballen i mål. Hjemme sitter altså målscorere som Costa og Torres, som ikke får være med til EM i Frankrike.

De regjerende europamesterne åpner mesterskapet mot Tsjekkia 13. juni. Dernest venter Tyrkia 17. juni og Kroatia 21. juni. Dette blir regnet som den presumptivt tøffeste gruppa sammen med gruppe E, bestående av Belgia, Italia, Sverige og Irland.

Én ting er i hvert fall sikkert. Motstanderne Spania møter i EM, er langt tøffere enn Gergia - verdens 137. beste lag ifølge FIFA-rankingen.

- Skrekkens generelprøve, oppsummer Petter Veland, ekspert på spansk fotball, på Twitter.

OVERRASKET: Georgias Giorgi Chanturia  slo Andrés Iniesta og Spania i kved. Foto: FP PHOTO / GERARD JULIEN
OVERRASKET: Georgias Giorgi Chanturia slo Andrés Iniesta og Spania i kved. Foto: FP PHOTO / GERARD JULIEN Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.