VEL GOD STEMNING:  Alejandro Valverde (til venstre) og Alberto Contador i trivelig samtale. Begge hadde sannsynligvis vært ute av sykkelsporten med et fungerende rettssystem hjemme i Spania. FOTO: AFP/ Jose Jordan.
VEL GOD STEMNING: Alejandro Valverde (til venstre) og Alberto Contador i trivelig samtale. Begge hadde sannsynligvis vært ute av sykkelsporten med et fungerende rettssystem hjemme i Spania. FOTO: AFP/ Jose Jordan.Vis mer

Spansk svindel bremser Kristoff

En rettferdig sykkelranking krever også god politikk og juss i dopingsakene. Det har ikke spanjolene.

ETTER nok en spurtseier sist helg klatrer Alexander Kristoff opp på 4.plass på verdensrankingen i sykkel. Det er i seg selv en formidabel prestasjon, men selve plasseringen kunne vært enda bedre:

•• Denne sesongen har Kristoff egentlig vært sportens nest beste utøver.

Foran seg på lista har han selvsagt Tour de France-vinner Chris Froome, men ellers ingen rene ryttere. Med et fungerende rettssystem i hver sykkelnasjon ville spanjolene Alejandro Valverde og Alberto Contador begge for lengst vært luket vekk fra sporten.

EN MAGISK SESONG:  Alexander Kristoff er foreløpig fjerdemann på den internasjonale rankingen etter en glitrende 2015-sesong. FOTO: AFP/Jonathan Nackstrand.
EN MAGISK SESONG: Alexander Kristoff er foreløpig fjerdemann på den internasjonale rankingen etter en glitrende 2015-sesong. FOTO: AFP/Jonathan Nackstrand. Vis mer

I STEDET har de to spanjolene blitt stående som nummer 1 og 3 på poengoversikten for årets World Tour etter å ha kommet tilbake med full styrke etter utestengelsene. Der strutter de som monumenter over et svært svakt rettsoppgjør med dopkulturen fordi nasjonale og internasjonale idrettsforbund helst har kontrollert sitt eget domssystem.

Eller som symboler på Spanias ukultur om du vil; den som føres videre fordi statsminister etter statsminister hyller egne dopere.

For det var bare manglende spansk vilje som førte til at jukset til de to veteranene ikke ble stoppet allerede i 2007 under opprullingen av den såkalte "Puerto-skandalen". Både Valverde og Contador ble beskyttet av en nasjonal idrettsbevegelse som dels aksepterte dop, samt et rettsapparat og et politisk system uten paragrafer og vilje til å gjøre noe med denne kulturen.

STØTTER NASJONALE HELTER:  Den spanske statsministeren Mariano Rajoy er en varm beundrer av Alberto Contador, og hyllet ham forleden som en av landets største idrettsprofiler gjennom tidene.
STØTTER NASJONALE HELTER: Den spanske statsministeren Mariano Rajoy er en varm beundrer av Alberto Contador, og hyllet ham forleden som en av landets største idrettsprofiler gjennom tidene. Vis mer

Det gjorde at begge til slutt måtte prøves for idrettens voldgiftsdomstol (CAS) for at de i hvert fall fikk et lite avbrekk i karrierene. Hadde spanske stats -og idrettsmyndigheter innført en effektiv doipingkontroll ville både Alejandro Valverde og Alberto Contador til tross for sin åpenbare sportslige kraft, blitt stoppet for svindel.

I stedet fikk de fortsette på grunn av en stilltiende forståelse i hjemlandet om at disse to bare drev treningen sin som så mange andre i en råtten sykkelsport.

SLIKE saker er bakgrunnen for den diskusjonen om et uavhengig rettssystem for dopingforbrytelser som har pågått i Oslo de siste dagene. Der har juridiske nøkkelpersoner fra mer enn tretti land etter initiativ fra Antidoping Norge, Europarådet og Verdens Antidopingbyrå (WADA)  diskutert hvordan de kan sikre åpne, troverdige prosesser både for å få mer rettferdige dommer og for å endre dårlig dopingkultur.

ET TRIST OL-GULL:  Den gamle doperen Alexander Vinokourov er sterkere enn noen gang etter utestengelsen og vinner lett landeveisgull i London 2012. FOTO:AP/Christophe Ena.
ET TRIST OL-GULL: Den gamle doperen Alexander Vinokourov er sterkere enn noen gang etter utestengelsen og vinner lett landeveisgull i London 2012. FOTO:AP/Christophe Ena. Vis mer

Det siste er vanskelig. Der Europarådet på tross av en felles europeisk deklarasjon mot doping helt tilbake fra 1989 egentlig er uten effektive virkemidler overfor land som beskytter svindlerne,  kan WADA i hvert fall få isolert enkelte gangstermiljøer. Det skjer snart gjennom WADA sin forbudsliste mot navngitte dopleger og doptrenere.

DET virkelige pressmiddelet har bare den internasjonale olympiske komite (IOC):

•• Utestengelser av land og idretter fra OL på grunn av svak dopingkontroll og mangelfull juridisk oppfølging, vil få en avgjørende effekt. Så viktig er det for de fleste nasjoner å få være med i disse lekene.

KAN STOPPE JUKSET :  Bare IOC og president Thomas Bach har maktmidler til å begrense jukset i internasjonal idrett. Her er Bach med Kinas statsminister Li Kegjang. Kina er i seg selv et eksempel på hvordan de olympiske lekene har bedret dopkontrollen. FOTO: Xinhua/Sipa USA.
KAN STOPPE JUKSET : Bare IOC og president Thomas Bach har maktmidler til å begrense jukset i internasjonal idrett. Her er Bach med Kinas statsminister Li Kegjang. Kina er i seg selv et eksempel på hvordan de olympiske lekene har bedret dopkontrollen. FOTO: Xinhua/Sipa USA. Vis mer

Den olympiske bevegelsen har historisk et dårlig rykte i kampen mot doping, men endring presser seg fram også her under ledelse av reformivrige Thomas Bach. Der for eksempel sykling ble truet med eksklusjon før siste sommer-OL i London uten at det stoppet en annen svindler i å vinne det viktigste gullet (39 år gamle Alexander Vinokourov på fellesstart), er mulighetene for handling nå større.

Neppe mot syklingen som endelig er i fin utvikling, men heller mot land som ikke tar inn over seg hvordan jukset over tid infiserer og ødelegger selve sporten.

FOR rettferdighetens kvern maler tross alt i internasjonal idrett. Litt etter litt blir gamle svindlere innhentet av nye testmetoder. Når det nå er juridisk mulig å dømme på grunnlag av inntil ti år gamle blodprøver, er det bare et spørsmål om økonomi og systematikk for å rydde opp i resultatlistene.

INNHENTET AV FORTIDA:  Italienske Giampaolo Caruso (til høyre) ble felt av forbedret testing. Det avslørte EPO i en blodprøve fra 2012. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
INNHENTET AV FORTIDA: Italienske Giampaolo Caruso (til høyre) ble felt av forbedret testing. Det avslørte EPO i en blodprøve fra 2012. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer

Seinest for noen uker siden ble Kristoff sin lagkompis, italienske Giampaolo Caruso tatt for en blodprøve han avga hos en annen arbeidsgiver i 2012. Det var egentlig ganske ungt blod. Vanligvis ønsker testerne å vente lengst mulig på stadig bedre testmetoder. Det betyr at OL-medaljører med dårlig samvittighet fra Torino 2006 kan få et vrient 2016 rett før tiårsfristen går ut.

SLIK har en tilfeldig rankingliste fra årets World Tour ikke så mye å si. Regnskapets time kommer seinere.

Der vil Alexander Kristoff uansett stå seg bedre enn de to spanske svindlerne. 
 

BESKYTTER DOPKULTUREN:  Sykling er så stort i Spania at ledende politikere ikke tør stå opp mot dopkulturen. Her er Alberto Contador (til venstre) og Alejandro Valverde sammen med Samuel Sanchez under presentasjonen av Spania Rundt 2010. Seinere ble både Contador og Valverde plukket opp av internasjonale dopjegere.
BESKYTTER DOPKULTUREN: Sykling er så stort i Spania at ledende politikere ikke tør stå opp mot dopkulturen. Her er Alberto Contador (til venstre) og Alejandro Valverde sammen med Samuel Sanchez under presentasjonen av Spania Rundt 2010. Seinere ble både Contador og Valverde plukket opp av internasjonale dopjegere. Vis mer