Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spansk toppsyklist døde i garasjeportulykke

- Tragisk, sier Xavier Tondós tidligere lagkamerat Gabriel Rasch.

FRAMGANGSRIK: Xavier Tondó har hatt stor framgang de siste årene, og vant blant annet etapperittet Vuelta Castilla y León tidligere i år.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/CESAR MANSO
FRAMGANGSRIK: Xavier Tondó har hatt stor framgang de siste årene, og vant blant annet etapperittet Vuelta Castilla y León tidligere i år.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/CESAR MANSO Vis mer

(Dagbladet): Den spanske toppsyklisten Xavier Tondó døde mandag etter å ha fått en garasjeport over seg da han var på vei ut fra sitt hjem i Granada, melder marca.com.

32-åringen var i fjor lagkamerat med både Thor Hushovd og Gabriel Rasch i Cervélo, men syklet i år for Team Movistar (tidligere kjent som Caisse d'Epargne).

Movistars sportsdirektør Eusebio Unzue bekrefter dødsfallet overfor Marca, men kjenner ikke til noen detaljer utover at garasjedøren angivelig falt ned over ham da han skulle ut på treningstur med lagkameraten Beñat Intxausti i Sierra Nevada-fjellene.

- Xavier Tondó (1978-2011). Vi kommer aldri til å glemme deg. Hvil i fred, heter det i en melding fra Movistar-lagets Twitter-konto.

En politikilde i Granada opplyser til nyhetsbyrået AFP at Tondó var i ferd med å kjøre ut av garasjen da han av foreløpig uklare årsaker gikk ut av bilen sin,før han ble klemt mellom kjøretøyet og garasjedøren. Ifølge politkilden tyder undersøkelser på at Tondó ble drept momentant.

Muntrasjonsråd Gabriel Rasch, som i år er i Garmin-laget, mottar nyheten om sin tidligere lagkamerats bortgang med sorg.

- Hva skal man si? Det er ikke annet enn tragisk at noe sånt skal skje, sier Rasch til Dagbladet.

Ringerikingen beskriver Tondó som et muntrasjonsråd av de sjeldne, og at det aldri var stille rundt spanjolen:

- Han var en gledesspreder. Vi hadde et kallenavn på han «Radio Caracas». Kjeften gikk på han i et sett. Han var en likandes type. Og utrolig seriøs som idrettsutøver.

- Han var ingen nær venn av meg, men det er som med Wouter Weylandt. Det er så mange drittsekker i denne sporten, som ikke tar fem øre for å presse deg ut av veien og slikt.Og så har du to hyggelige typer som nå er borte. De er to av dem som jeg alltid pratet med i feltet, som var godt likt av alle rytterne, fortsetter Rasch.

Flere andre syklister uttrykker sin medfølelse, blant dem Tondós landsmann Alberto Contador.

- Enkelte ganger er livet så urettferdig og vanskelig å forstå. Det er umulig å beskrive hvilke følelser jeg sitter med etter Xavi Tondós bortgang. Mine dypeste kondolanser til familien hans. Han var en utrolig person som elsket sykkelsporten mer enn noen annet. Du vil bli dypt savnet. Hvil i fred, skriver Contador på Twitter.

Tour-outsider TV 2-ekspert Mads Kaggestad var ikke klar over dødsfallet når Dagbladet ringer.

- Dette er tragisk uhell, det virker som det var en ulykke, sier Kaggestad.

Han vurderte Tondo som etappevinnerkandidat i Tour de France, på fjelletappene.

TIDLIGERE LAGKAMERAT: Gabriel Rasch var lagkamerat med Xavier Tondó i Cervélo i fjor. Nordmannen beskriver spanjolen som et muntrasjonsråd i feltet.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TIDLIGERE LAGKAMERAT: Gabriel Rasch var lagkamerat med Xavier Tondó i Cervélo i fjor. Nordmannen beskriver spanjolen som et muntrasjonsråd i feltet.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Han var ikke ung, men en av de som var «up and coming». Han leverte veldig mye bra resultater, og er en god klatrer, sier Kaggestad.

I tillegg bet Kaggestad merke i at Tondó var med å avsløre en dopingring i Spania.

- Han varslet politiet om at han hadde fått tilbud om dopingmidler. Han var var en viktig brikke der, sier Kaggestad.

Kometkarriere Etter å ha syklet for mindre spanske og portugisiske lag i begynnelsen av proffkarrieren, fikk Tondó endelig muligheten i et ProTour-lag da Cervélo kom på banen før 2010-sesongen.

Den forholdsvis umeritterte spanjolen presenterte seg allerede i etapperittet Paris-Nice med en etappeseier. Deretter fulgte han opp med å henge med i toppen av sammendraget i Giro d'Italia før sykdom ødela på den 15. etappen til Zoncolan.

I Volta a Catalunya ble det annenplass sammenlagt, mens han endte på sjetteplass i Vuelta a España.

Denne sesongen var sammenlagtseieren i Vuelta a Castilla y León det store høydepunktet.

Takket passregel Spansk sykkelsport har gjennom årene pådratt seg et frynsete dopingrykte, og Tondó følte at mistenkeliggjøringen av spanske syklister hadde ødelagt mye for hans egne karrieremuligheter.

I et intervju med Cycle Sport fra i november i fjor, fortalte han hvordan innføringen av biologiske pass åpnet dører som tidligere var lukket for ham.

- Dersom de biologiske passene ikke hadde eksistert, ville jeg ikke sittet her og pratet med deg nå. Det var den eneste måten jeg kunne bevise at jeg oppnådde gode resultater ved å være ren, selv om jeg syklet for mindre lag. Etter at jeg fikk det biologiske passet har jeg gjort det like bra, om ikke bedre en tidligere. Det er det beste som har skjedd sykkelsporten det siste tiåret, etter min mening, sa Tondó den gangen.

«UP AND COMING»: TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener Xavier Tondó kunne meldt seg inn i seierskampen på fjelletappene i årets Tour de France. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
«UP AND COMING»: TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener Xavier Tondó kunne meldt seg inn i seierskampen på fjelletappene i årets Tour de France. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media