Spansk komet jager Jakob Ingebrigtsen

Spansk varsko

- Dette er bare begynnelsen.

OVERRASKET:  Mohamed Katir (t.h.) vant en overraskende VM-bronse bak Jakob Ingebrigtsen og Jake Wightman. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OVERRASKET: Mohamed Katir (t.h.) vant en overraskende VM-bronse bak Jakob Ingebrigtsen og Jake Wightman. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hvem kan slå verdensener og regjerende olympisk mester Jakob Ingebrigtsen?» lød omkvedet før 1500-meterfinalen i friidretts-VM i Eugene.

Abel Kipsang var presumptivt den største trusselen i gullkampen. En annen medaljefavoritt, Oliver Hoare, røk overraskende ut i semifinalen sammen med Samuel Tefera, som vant innendørs-VM i vinter.

Timothy Cheruiyot, som var verdens klart beste 1500-meterløper i 2019, var også blant favorittene, mens britene Josh Kerr og Jake Wightman ble nevnt som sterke outsidere, grunnet deres suverene spurtegenskaper.

Derfor var det ingen sensasjon at Wightman vant VM-gullet da han fikk det løpsopplegget og opptrekket som han ønsket, men en overraskelse var det likefullt.

Enda mer overraskende var det imidlertid at spanjolen Mohamed Katir kapret VM-bronsen, på plassen bak sølvvinner Jakob Ingebrigtsen. 24-åringen fra Spania er rangert som nr. 12 på den internasjonale rankingen på 1500-meterdistansen.

HOLDT IKKE: Jakob Ingebrigtsen med sølv i finalen i 1500 meter. Video: NRK. Vis mer

Rankingen toppes soleklart av Jakob Ingebrigtsen, etterfulgt av den kenyanske duoen Cheruiyot og Kipsang.

- Jeg er veldig stolt. Jeg håper jeg har fått Spania og folket mitt til å glede seg, sier Katir ifølge magasinet Runner's World.

Han advarer:

- Dette er bare begynnelsen. Om en måned er det EM, sier det spanske stjerneskuddet og forteller videre at han har skumle hensikter der.

Ny æra: Europeisk bølge

Jakob Ingebrigsen er herved advart før friidretts-EM i München i august.

Det var altså tre europeere som denne gang vant VM-medaljene på 1500 meter i øvelsen som i lang tid har blitt dominert av afrikanske løpere, primært fra Kenya.

Tidligere har det vært stor forskjell på konkurransen i EM og VM på 1500 meter av nettopp den grunn. Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen har alle EM-gull på distansen, men ingen har VM-gull. Jakob har riktignok OL-gull fra Tokyo i fjor.

Med de ferske VM-resultatene ferskt i minne - med hele fem europeere (Mario Garcia og Josh Kerr de to øvrige) foran beste afrikanske løper (Cheriuiyot og Kipsang på 6. og 7. plass) - indikerer det at 1500-meteren i EM ikke blir noen walkover for verdensener Jakob Ingebrigtsen, som vant EM-gull på distansen allerede som 17-åring i Berlin i 2018.

SKUFFET: Jakob Ingebrigtsen var nådeløs i vurderingen av eget løp. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer

Etter det EM-gullet sa den da 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet at han hadde skumle hensikter om å sette den kenyanske løpseliten ettertrykkelig på plass i framtida.

- Jeg håper definitivt at Team Ingebrigtsen kan bryte den afrikanske dominansen. Nå har i hvert fall Filip tatt et steg inn i det selskapet med VM-medaljen i London, så da er vi på god vei, sa Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet den gang.

Det har definitivt løpsfenomenet fra Sandnes levd opp til.

- Nivået i Europa har blomstret, mens nivået i Afrika har gått litt ned. Det er veldig positivt for sporten. Det er stort å være med på endre maktforholdet og historien, supplerte Henrik Ingebrigtsen.

Den utviklingen har forsterket seg siden, med Ingebrigtsen-familien i spissen. Brødrene fra Sandnes har inspirert flere av konkurrentene som Dagbladet har pratet med til å tro på at det er mulig å bryte den afrikanske dominansen:

- Trodde ikke på oss

Det gjelder blant annet britene og spanjolene, som overrasket positivt i VM-finalen på 1500 meter i Eugene.

Der var det hele tre spanjoler. Katir tok VM-bronsen og fikk med seg Mario Garcia på 5. plass og Ignacio Fontes på 11. plass.

Den spanske trioen motbeviste pessimismen i hjemlandet.

- Selv om det var tre spanjoler på startstreken, var det mange mennesker som ikke trodde på oss. Det var folk som sa at vi ikke hadde muligheten til å kjempe om medaljer, sier Katir ifølge Runner's World.

STRENG: Jakob Ingebrigtsen fører et brutalt regime for å unngå sykdom og smitte. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Bakgrunnen

Mohamed Katir er født i Marokko. 5 år gammel flyttet han til Spania sammen med familien.

- Jeg føler meg hundre prosent spansk. Jeg har vokst opp og studert her. Jeg har tilbrakt hele livet mitt her. Jeg vil konkurrere som spanjol og bare som en spanjol, sier han.

24-åringen prøvde seg først som fotballspiller. Han var rask, men ikke særlig god teknisk, ifølge han selv.

Noen år seinere flyttet familien til Murcia. Der inviterte en trener, Cristóbal Carlos, ham til et løp på skolen. Katir vant. Foreldrene meldte ham dernest inn i UCAM Cartagena friidrettsklubb.

Der startet friidrettskarrieren i det små.

Og nå ser han ingen grenser for langt han kan nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer