Spanske aviser fordømmer Mühlegg

I Tyskland er det ingen som savner Mühlegg, og i Spania fordømmes han.

I Spania var Mühlegg av mange ansett som en helt etter sine tre OL-gull. Men langrennsløperen klarte å bli kvitt glorien på en særdeles effektiv måte. Etter dopingavsløringen søndag er de spanske avisenes dom hard og kompromissløs.

«På en natt mistet han ikke bare en av sine medaljer, men også sin status som idrettshelt,» skriver avisen ABC.

El Mundo er enda tøffere: «Dopingtilfellet har kastet en skygge av skam over spansk idrett,» skriver avisen, som bare noen dager tidligere hyllet Johann Mühlegg.

«Bedrager»

Madrid-avisen krever nå at den spanske idrettsministeren må forklare skandalen for parlamentet.

Hardest kritikk får Mühlegg imidlertid fra sportsavisen As, som kaller ham en «bedrager» som har utnyttet den spanske gjestfriheten.

- Vi visste ikke om han spiste kjøtt eller fisk, og vi sjekket i hvert fall ikke medisinskapet hans. Vi ga ham et spansk flagg og applauderte. Denne mannen vinner medaljer og vifter med vårt flagg, men så skjer dette...,» skriver avisen.

I Tyskland er det ingen som savner Mühlegg lenger. Tvert imot har de tyske røstene som ropte på hans tilbakekomst til Tyskland stilnet for alltid.

«En skandale for den store festen,» skriver seriøse Süddeutsche Zeitung.

Under rubrikken «tomme ord» har avisen lagt ut et tidligere intervju med Mühlegg, som da uttalte seg slik om skandalen i Lahtis-VM i fjor:

«I mange grener blir det tatt dopingtester uten at man finner noe. Lahtis har vist at vi kontrolleres, og det er helt riktig. Den som bryter reglene har de største problemene,» sa Mühlegg da.

En lettelse

Frankfurter Rundschau skriver at avsløringen kom som en lettelse for mange. «Det var altfor åpenbart at det var noe som ikke stemte med Mühlegg,» skriver avisen.

Berliner Zeitungs utsendte skriver om Mühleggs tvilsomme rådgivere. En av hans leger skal, ifølge avisen, ha vært innblandet i dopingskandalene som ødela Tour de France i 1998.

I Russland våket innbyggerne opp uten riktig å vite om de skulle være sinte for at Larissa Lazutina måtte gi fra seg sitt gull på 30 kilometer, eller glade for at Michail Ivanov overtok femmilsgullet.

Den russiske OL-ledelsen bestemte seg umiddelbart for å innklage dopingsakene mot Lazutina og Olga Danilova til Idrettens Voldgiftsrett i Lausanne.

Sjefen for Den russiske olympiske komités antidopingkommisjon, Nikolaj Durmanov, var villig til å vedde en flaske konjakk på at Lazutina ville få tilbake sitt gull.

- Metodene for å teste og oppdage darbepoetin var ikke spesifiserte da lekene startet. De kan derfor ikke anses å være tillatte. Dersom nye metoder er kommet senere må de utprøves på forhånd før de kan anvendes. OL er ikke stedet for å eksperimentere, sa Durmanov til TV-kanalen NTV.

(NTB-Reuters-TT)

Johann Mühlegg med medaljene han vant på 10- og 30-kilometeren.<br>Foto: SCANPIX/EPA