Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Siste etappe av Tour de France

Spår Kristoff-seier på Champs-Élysées

Ekspertene tror på første norske seier på 12 år.

SPURTKANON: Alexander Kristoff har det ikke fått til å stemme så langt i Tour de France. Nå tror ekspertene det snur. Foto: REUTERS/Benoit Tessier
SPURTKANON: Alexander Kristoff har det ikke fått til å stemme så langt i Tour de France. Nå tror ekspertene det snur. Foto: REUTERS/Benoit Tessier Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å vinne på selveste Champs-Élysées - hovedgata i Frankrikes hovedstad, Paris - er noe av det største du kan gjøre i sykkelsporten. I hvert fall som spurter.

Den siste etappen i Tour de France er en parademarsj for størsteparten av feltet. Kampen om den gule trøya er avgjort, og man kan endelig senke skuldrene, nyte et glass champagne fra sykkelsetet og motta folkets hyllest. For spurterne er det imidlertid blodig alvor. Dette er den viktigste etappen for dem.

Bare én gang har det blitt norsk seier på det krevende brusteinsoppløpet. I 2006 skjøt Thor Hushovd fart de siste 100 meterne, og holdt unna for et jagende felt. Crédit Agricole -rytteren var for sterk og kunne strekkene hendene i været ved målgang.

Favorittene borte

Det er gått 12 år siden Hushovd vant, men før dagens rotterace opp Champs-Élysées peker Alexander Kristoff seg ut som en av favorittene.

Tour de France kan være ubarmhjertig - spesielt mot spurterne - og underveis har flere måttet stå av rittet. Før den avsluttende etappen, er allerede spurtkanoner som André Greipel, Marcel Kittel og Mark Cavendish ute av dansen.

Det åpner veien for andre, deriblant Kristoff. Nå tror tidligere proffsyklist og NRK-kommentator, Dag Erik Pedersen, at ventetida for en ny norsk triumf er over.

- Jeg tror Kristoff vinner for første gang. Hvis han makter å forsvare posisjonen sin, og holder unna for Sagan og Arnaud Démare, så tror jeg han klarer det, forteller han til Dagbladet.

- Tung og jævlig

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kristoff har to etappeseire fra Tour de France fra tidligere år, men under årets utgave har det ikke lykkes for fartsmonsteret fra Norge.

- Hva er det Alf Prøysen sier? «Da kæin du rette oppatt æille feil i frå i går»? Timingen har ikke vært på hans side så langt, men nå tror jeg det går, spår Pedersen.

I fjor endte Edvald Boasson Hagen på 3.-plass i Paris, mens en skadeskutt Kristoff kom inn til en sterk 5.-plass. Pedersen mener at oppløpet egentlig passer perfekt for UAE Team Emirates-rytteren.

- Spurten opp Champs-Élysées er tung og jævlig, men jeg tror Kristoff har kreftene som trengs. Hvis han er tøff nok i skallen, og tør å dra til, så tror jeg ingen klarer å stoppe ham, mener han.

Også sykkelekspert i TV2, Mads Kaggestad, tror på norsk seier. Han kaster Boasson Hagen inn som en potensiell vinner også.

- Jeg tror både Edvald og Alexander kan kjempe om seieren. Det hadde vært helt fantastisk. Kun én nordmann har gjort det tidligere da Thor Hushovd vant i 2006. Kristoff har nok de største sjansene, men man vet aldri med Edvald. Jeg forventer at de vil være med, så det hadde ikke vært overraskende med en norsk seier, sier han til NTB.

Den 21. og siste etappen av Tour de France starter klokka 15.30 på TV2.