Spår medaljerush for kombigutta

Med tre løpere blant de åtte beste i går tør kombinertekspert Trond Einar Elden spå norsk laggull i OL. I tillegg tror han tre- fire mann kan ta individuelle medaljer.

Med tredjeplass til Petter Tande, sjuendeplass på Magnus Moan og åttendeplass til Håvard Klemetsen begynner det å lukte gull av kombinertgutta.

-  Med disse resultatene må det være lov å sette gull som mål i lagkonkurransen i OL. Vi har et veldig godt lag nå og tror vi vil klare det, sier kombinertekspert Trond Einar Elden .

-  I dag viser guttene hvilket potensial de har, og ennå har de mer å gå på. Vi har til og med en Kristian Hammer i bakhånd som står over i dag med en forkjølelse, påpeker NRK-eksperten.

I kombinert er allerede OL-troppen offentliggjort, og Elden mener i hvert fall 3-4 av de norske guttene er medaljekandidater også individuelt. Til Torino reiser Magnus Moan, Kristian Hammer, Ola Morten Græsli, Petter Tande og Håvard Klemetsen.

-  Jeg tror på norsk medalje også i begge de individuelle løpene, og først og fremst da på Magnus og Petter. Men også Kristian kan være en joker, og Ole Morten tok jo sølv i verdenscupen så sent som like før jul. Vi har et veldig sterkt lag, slår Elden fast. Kombinertlandslagets langrennstrener Trond Kattem øyner også muligheten, men minner om at det er jevnt i toppen.

-  Det blir mange gode lag. Finnene, tyskerne og østerikerne blir også veldig sterke, påpeker Kattem.

Usikker på start

Petter Tande ledet i går etter hopprennet, men helt opp mot starten på den 7,5 kilometer lange sprinten ble det vurdert om Tande i det hele tatt burde stille til start.

STABIL: Petter Tande (t.h.) er stabilt inne i den ypperste verdenseliten allerede. Her på pallen sammen med vinner Felix Gottwald (midten) og nummer to, Ronny Ackermann. Foto: AP/Scanpix
STABIL: Petter Tande (t.h.) er stabilt inne i den ypperste verdenseliten allerede. Her på pallen sammen med vinner Felix Gottwald (midten) og nummer to, Ronny Ackermann. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Men i følge NRKs ekspertkommentator Trond Einar Elden var det på ingen måte gambling med tanke på OL-formen å sende unggutten ut i løypa fra tetsposisjonen i går.

-  De hadde aldri i verden tatt noen sjanser på dette tidspunktet. Gutten kan ikke karakteriseres som syk, det har for eksempel ikke vært noe feber inne i bildet. Men han har slitt med litt små grugg i luftveiene, og derfor ble ingen endelig avgjørelse tatt før etter oppvarmingen. At han gikk inn til en tredjeplass viser vel at den avgjørelsen var korrekt, mener Elden.

-  Han har vært litt sånn småuggen, men vi var tygge på at han kunne starte. Til syvende og sist blir det jo også opp til gutten selv, påpeker Kattem.

Mer å gå på

I hoppbakken har særlig Klemetsen og Tande imponert, mens Moan tar igjen mye terreng i skisporet. Men her er det fortsatt mer å hente, skal vi tro Elden - selv om Moan i går gikk seg opp hele 22 plasser på bare 7,5 kilometer.

-  Magnus gikk faktisk ikke noe maksimalt renn i dag, selv om han gikk seg kraftig opp. Det var et uryddig løp rent teknisk og Magnus har fortsatt en del å gå på, sier NRK-eksperten.Han mener det samme gjelder for Tande.

-  Det er jo nesten ikke lov å kritisere gutten når han har gjort en så god konkurranse som i dag, men de fleste hadde nok håpet å se han hakket vassere i sporet så langt i verdenscupen. Der har han klart mer å hente inn mot OL, mener Elden.

Men han minner samtidig om at Tande bare har et år bak seg som senior.

-  Han er en juvel for norsk kombinertsport, mener han.

EKSPERT: Trond Einar Elden.