Spår ny gullalder

Etter en tørkeperiode på flere år spår proffagent Rune Hauge at neste år blir starten på en ny gullalder for salg av spillere ut av landet.

Proffagenten som står bak de fleste overgangene med norske spillere de siste 15 åra har de siste åra utviklet sin virksomhet innenfor andre områder som TV-rettigheter og rådgivning, men ser nå en lysning også i den opprinnelige kjernevirksomheten, spillersalg:

-  Det er en ny gullalder på vei. De neste to åra vil jeg selge 10-15 spillere ut av landet, sier Rune Hauge til Dagbladet.

Han peker på et sportslig oppsving i Tippeligaen og et generasjonsskifte med mange nye og spennende spillere på Åge Hareides «Nye Norge» som de viktigste årsakene.

-  Jeg liker at Hareide setter innpå unge spillere. Han har tort å velge de spillerne han tror er best til enhver tid. Det krever mot å gjøre det, sier Rune Hauge.

Foretrekker sommeren

Han nevner spesielt Vålerengas Christian Grindheim og Starts Kristofer Hæstad som to spillere det er konkrete henvendelser rundt, men også RBKs Jan Gunnar Solli og Vikings Brede Paulsen Hangeland er populære navn i utlandet - i tillegg til utlendingene Rob Friend (Molde), Patrice Bernier (Tromsø) og «et par andre».

-  Hvis vi ser landslaget ett år fram i tid, vil mange landslagsspillere være interessante for utenlandske klubber. Nå er det unge talenter som får sjansen, mens spillerne tidligere gjerne var 24-26 år før de ble solgt, sier Hauge.

Han mener den utenlandske interessen er såpass stor at han kunne solgt flere spillere allerede når vintervinduet for overganger åpner 1. januar. Men Hauge sikter heller mot en del overganger til sommeren.

SALGSVARER: Starts Kristofer Hæstad, ... Foto: Erling Hægeland/Daniel Sannum Lauten
SALGSVARER: Starts Kristofer Hæstad, ... Foto: Erling Hægeland/Daniel Sannum Lauten Vis mer

-  Frankrike spennende

-  Vi forsøker å planlegge spillernes karrierer så godt som mulig, både i forhold til sportslig nivå, kultur og språk. Spillerkjøp om vinteren er mest basert på problemer eller skader som oppstår i klubbene, mens spillere som blir hentet om sommeren er med i planene på en helt annen måte. Men om det dukker opp et tilbud som er bra både på kort og lang sikt vil vi naturligvis være åpne for en overgang i vinter, men det er ikke noe vi vil pushe på for, sier Rune Hauge til Dagbladet.

-  Hvilke land er mest interessante?-  England og Tyskland vil alltid være attraktive land, men Spania, Russland, Tyrkia er også land det kommer forespørsler fra. Men det nye store landet er Frankrike. De har fått en TV-avtale som er større enn i England, så nå er det mye penger i fransk fotball, sier Rune Hauge - som også vurderer å opprette eget kontor i Frankrike for å satse tungt der.

-  Vi ser på mulighetene for det. Men det kan også være aktuelt å kjøpe et agentur eller inngå samarbeid med andre agenter i Frankrike, sier han.

Gamst-kritikk

Morten Gamst Pedersens overgang til Blackburn er Hauges siste overgang til Premier League i England. I den overgangen fikk han merke hvordan det slår tilbake på agenten selv dersom en spiller ikke umiddelbart slår til i sin nye klubb:

Gamsten havnet ute i kulda med en gang Mark Hughes tok over managerstolen etter Graeme Souness, som kjøpte nordmannen like før han dro til Newcastle.

-  Gamsten ble kasta innpå mot Manchester United etter én trening med laget. Og så etter én trening til spilte han mot Newcastle. Han opplevde å ikke bli spilt på av medspillerne, og da han havnet ut av laget fikk jeg en del telefoner fra folk som lurte på hva dette var for en type. Morten måtte bygge seg opp igjen fra bunn av. Men vi visste at de hadde gjort et godt kjøp, og det har han jo siden ettertrykkelig bevist, sier Rune Hauge.

Triangel-teorien

En agent har ikke lov til å representere flere parter i en overgang, men Rune Hauge har utviklet sin virksomhet til å ha ekspertise på alle nivåer i forbindelse med overganger. Så om han ikke er agent for en spiller i en overgang, så finner du ham ofte som representant for enten kjøpende eller selgende klubb.

For som Hauge sier:

-  Både kjøpende og selgende klubb kan betale provisjon. Derfor sier jeg til mine ansatte at de ikke skal lese nyhetene, men skape dem selv. For i det øyeblikk man leser om nyhetene, er det for seint å få provisjon, smiler Rune Hauge.

Før et salg foregår skal det forhandles innenfor det Hauge kaller «Triangel-teorien» - som består av kjøpende/selgende klubb, agenten og spilleren danner de tre hjørnene.

Men spillersalg er i dag bare ett av fire områder Hauge konsentrerer sin virksomhet rundt. De andre er coaching, økonomisk rådgivning og service.

Vålerengas Christian Grindheim, ...
Vikings Brede Hangeland og Rosenborgs Jan Gunnar Solli er ifølge agent Rune Hauge de heteste proffkandidatene i Norge i dag.
MOT BEDRE TIDER: Agent Rune Hauge har hatt trøbbel med å selge spillere til utlandet de siste åra. Nå tror han på oppsving.