Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spår nye favoritter

Norge er rammet knallhardt av skader på flere av de viktigste spillerne før VM. Marit Breivik tror de nye vil blomstre i stjernenes fravær.

LEGENDE: Norge er preget av mange skadde spillere, men Marit Breivik håper de nye vil blomstre under ansvar. Foto: NTB scanpix
LEGENDE: Norge er preget av mange skadde spillere, men Marit Breivik håper de nye vil blomstre under ansvar. Foto: NTB scanpix Vis mer
  • Norge - Cuba, kl. 12.30

KUMAMOTO (Dagbladet): Lørdag kveld kastes håndball-VM i gang for Norges del, med Cuba som motstander. Thorir Hergeirsson og co. er som vanlig blant lagene som er spådd å nå langt, men denne gangen må de klare seg uten en rekke av sine største profiler.

Flere kjente håndballnavn er borte, og nye ansikter er kommet til. Hovedårsaken er et voldsomt skadeforfall, som ville rammet samtlige landslag i verden hardt.

Blant de store profilene som ikke blir å se i Japan, er Nora Mørk, Amanda Kurtovic, Veronica Kristiansen, Vilde Mortensen Ingstad, Katrine Lunde og Kjerstin Boge Solås. Noras søster, Thea, har lagt opp siden forrige mesterskap, mens Linn Jørum Sulland fikk ikke plass denne gangen.

Tidligere landslagssjef i håndball, Marit Breivik, håper at Norge likevel klarer å stille et konkurransedyktig lag til VM.

CUBA: Norge møter Cuba i innledende runder under håndball-VM i Japan, men hele Norges håndballekspert, Frode Kyvåg, mener cubanerne ikke har noe i mesterskapet å gjøre. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Ikke til å stikke under en stol

Hun jobber for tiden som sommeridrettssjef i Olympiatoppen, og jobber blant annet tett på håndballandslaget.

- Jeg håper det, og i og med at skadene har vært avklart så tidlig, har alle visst om sine roller lenge. Nå kan man ha fokus på dem som utgjør laget, og de nye vil forhåpentligvis være offensive sammen med resten av laget. Jeg har sett mange eksempler på spillere som har blomstret underveis, forteller hun.

Breivik ledet Norge gjennom 13 store mesterskap, og har sett det meste innen håndballen. Sammenliknet med EM-troppen fra i fjor, finner vi åtte nye navn: Moa Högdahl, Stine Skogrand, Ingvild Bakkerud, Helene Gigstad Fauske og Andre Austmo Pedersen. Reservene Emily Stang Sando, Kristine Breistøl og Tonje Enkerud var heller ikke med i forrige mesterskap.

Breivik har troa på de nye spillerne, men medgir at det er et litt svekket Norge som går inn i VM.

- Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at mange spillere er ute. Men jeg har troa på laget, og at de blir litt bedre dag for dag. Jeg er imponert over Thorir og resten av støtteapparatet, som gang på gang har vist at de er rågode på utvikling, skryter 64-åringen.

Herrems råd

Camilla Herrem er blant de mest rutinerte spillerne på landslaget. Hun har sju gull, to sølv og to bronse fra OL, VM og EM på merittlista, og er klar til å ta på seg en mentorrolle for de yngre.

Hun husker godt sitt første mesterskap, og har følgende råd til nykommerne i VM-troppen.

- Mitt råd er at man må være seg selv, og ikke lese noe i avisene. Jeg leste meg i hjel i 2008. Jeg leste alt av intervjuer, for man er litt redd for å si noe feil, og det er ikke vits å tenke på det midt i alt det andre, sa Herrem til Dagbladet før mesterskapet.

Tidenes toppscorer for Norge, Kjersti Grini, har disse rådene til ferskingene:

- De må prøve å trå til, og ikke ta det så alvorlig. Det er mye oppmerksomhet og presse under mesterskap, men det gjelder å ta det med ro.

- Må være forsiktig

Med høyt tempo, tøffe dueller, mye start og stopp, og et hardt underlag, oppstår det ofte skader i håndballen. Spesielt i mesterskap spiller også lagene svært mange kamper på kort tid.

Breivik er godt klar over problematikken, og mener det varierer fra lag til lag hvor utslagsgivende den tøffe belastningen blir.

LANDSLAGSSJEFEN: Thorir Hergeirsson har tatt ut en VM-tropp bestående av flere ny navn. Foto: NTB scanpix
LANDSLAGSSJEFEN: Thorir Hergeirsson har tatt ut en VM-tropp bestående av flere ny navn. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det kommer til an på hvilken stall du har, og at det er mange som kan være med og dra lasset. I håndballen kan man bytte så ofte man vil, og alle skal være med og bidra, sier hun, og legger til:

- Jeg vet at landslaget har et våkent øye til det med belastning. Det er en krevende balanse. Om helsetilstander er god, tåler man det. Om ikke, må man være litt forsiktig.

Fem kamper på sju dager

Tidligere i år stilte en rekke av håndballens største stjerner seg bak et opprop som satte søkelyset på skadene i idretten. De krevde å ha et ord med i laget når store beslutninger skulle tas, og ville blant annet at det skulle være mer tid til hvile og restitusjon under store mesterskap.

I årets VM skal Norge gjøre unna gruppespillet, bestående av fem kamper, på sju dager. Det er god underholdning nærmest hver kveld for et ivrig håndballpublikum, men kan være slitsomt for en utsatt spillergruppe.

- Det er klart, mesterskapet kunne vært lenger. Det har blitt lenger mellom kampene siden da jeg var trener, men det kan utvikles videre. Totalbelastningen i dag, med klubbkamper og Champions League, er større enn tidligere, mener Breivik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media