Forsker advarer:

Spår økte VM-konflikter

- Forvent en eskalering av konflikten mellom vesten og Qatar de neste ukene, mener forsker på autoritære regimer ved Universitetet i Oslo.

OMSTRIDT: FIFA-president Gianni Infantino fikk mange til å reagere da han holdt en tale i Doha. Foto: Tom Weller/dpa/NTB
OMSTRIDT: FIFA-president Gianni Infantino fikk mange til å reagere da han holdt en tale i Doha. Foto: Tom Weller/dpa/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Forvent å se mer konflikt mellom Vesten og Qatar, med FIFA i skvis, i ukene som kommer, meldte professor Tore Wig på Twitter denne uka.

Professoren i Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og forskeren ved Institutt for fredsforskning (PRIO) begrunner utspillet overfor Dagbladet:

- Ja, det er grunn til å tro at konflikten vil eskalere ytterligere nå. Det er tydelig at Qatar er mer villig til å ta konflikten med FIFA og vestlige land enn hva de uttrykte før VM, sier han.

Et eksempel han trekker fram, er avtalen Qatar i siste liten brøt med FIFA og Budweiser om ølsalg utenfor stadionene i VM.

- Det virker som Qatar bryr seg mindre om FIFA og de økonomiske interessene enn de ga uttrykk for før VM.

Han understreker:

- Det kan virke som det er mer Qatar som ikke vil innrette seg etter avtalene som er gjort enn FIFA. Så bøyer FIFA etter.

Muslimsk symbolpolitikk

Wig framhever at å bryte øl-avtalen med Budweiser sender et «helt elendig signal til alle som vil investere i Qatar», og de demonstrerer at nasjonen bryter avtaler vilkårlig rett før de skal implementeres.

Men samtidig, sier Wig, vil dette være et bra signal til andre nasjoner og aktører i regionen.

- Qatar er mer opptatt av å sende signaler til andre land i Asia og Midtøsten enn å blidgjøre Vesten. Det er viktig muslimsk symbolpolitikk å forby alkoholsalg, som lovene deres sier. De viser at de er villig til å stå opp mot både FIFA og vestlig politikk, sier han.

- Regimet har gitt opp sportsvaskingsprosjektet. De har fått for mye negativ publisitet. Nå handler alt om å signalisere til andre land i midt-østen: Vi lar oss ikke kue av Vesten eller FIFA, skriver han.

Wig understreker at han uttaler seg som ekspert på autoritære regimer, konflikt og internasjonal politikk, og ikke som en ekspert på Qatar eller fotball.

Danmark-initiativ

Det gikk bare et par timer etter at Wig postet meldingen hvor han spådde mer bråk, før Danmarks fotballforbund inviterte til pressekonferanse i Qatar.

Der møtte styreleder Jesper Møller, direktør Jakob Jensen og fotballdirektør Peter Møller pressen. Trioen gikk hardt ut mot både FIFA og Qatars organisasjonskomite til VM.

- Denne situasjonen er ganske ekstraordinær. Det er fullstendig uakseptabelt. En ting er at vi møter rasisme, men at spillerne skal utsettes for dette, er fullstendig uakseptabelt. Vi er nødt til å reagere på det. Sammen med de andre. Vi er alle uenige i at vi ikke kan bruke kapteinsbindet, var den nådeløse meldingen fra Møller.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av at Danmark og seks andre nasjoner ble truet med sportslig straff, dersom lagkapteinen spilte kamp under VM med et regnbuebind. Det endte med at samtlige droppet å gjøre det.

Noen timer seinere hadde Tyskland en stille og kraftfull protest mot FIFA da spillerne holdt seg for munnen før kampen mot Japan.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer