Spar oss, Semb

Det er noe trassig over landslagssjef Nils Johan Semb når han tar ut slitne stjernespillere til morgendagens uviktige landskamp i Afrika.

JOHN ARNE RIISE HAR spilt 49 av 51 kamper for Liverpool denne sesongen. Flest på laget. Han skal spille semifinale i Champions League til uka. Han har seks kamper igjen i en Premier League-sesong som kan ende med mesterskap til Liverpool i tidenes gullkamp. Han bor i en hysterisk fotballby. Han lever under et voldsomt sportslig press - og det er antakelig bare medgangen for ham og klubben som gjør at han holder trøttheten borte og motivasjonen oppe.

Det siste John Arne Riise trengte var en lang reise til Afrika for å spille en treningslandskamp.

DETTE SKJØNNER fotballinteresserte flest, uansett hvor prinsipiell man måtte være i forhold til landslagsspill. Og selvsagt skjønner også landslagssjef Nils Johan Semb det. Derfor bør han også si det rett ut, eller mer presist:

Han burde latt være å ta ut en spiller som John Arne Riise til en treningslandskamp som dette.

  • Fordi uttaket setter Riise i en sportslig og moralsk knipe.
  • Fordi Semb har minimalt utbytte av å se en halvmotivert og forsiktig Riise i aksjon.
  • Og fordi Semb forverrer et allerede anstrengt forhold til spillerens arbeidsgiver.

LANDSLAGSLEDELSEN må operere med såpass takhøyde og skjønn at spillere kan særbehandles i sammenhenger som dette. Det blir noe rigid og trassig over Semb når han tar ut spillere som Riise, Ronny Johnsen og Steffen Iversen til Tunisia-kampen. Spillere som åpenbart har bedre av å trene og restituere seg i klubbmiljøene.

Sembs krav til lojalitet grenser til det urimelige. Og da møter han også en forfallsrekke som er urimelig lang og delvis urimelig tynt begrunnet.

DET MÅ VÆRE LEGALT å melde forfall til treningslandskamper med Norge, uten andre årsaker enn at man trenger hvile og restitusjon. Den forståelsen og velvilligheten man da bør møte, vil til sjuende og sist komme landslaget til gode.

UTEN AT JEG PÅ noen som helst måte vil tillegge Riise et uredelig motiv, så var det høyst forventet at han meldte forfall til Tunisia-kampen. Jeg tipper Riise er blant de utenlandsproffene som er villig til å strekke seg lengst for å få landskamper. Poenget er at Riise aldri burde vært tatt ut til en landskamp han antakelig aldri ville møtt opp til - uansett hvor holdbar grunnen måtte være. I likhet med flere andre uttatte som heller aldri hadde reist til Tunisia i går morges.

I første rekke United-spillerne Ole Gunnar Solskjær og Ronny Johnsen. Vi vet utmerket godt hvilket forhold United-manager Alex Ferguson har til Norges treningslandskamper.

Og situasjonen, i form av sterkt press fra arbeidsgiveren, er neppe særlig annerledes for Eirik Bakke, John Carew, Tommy Svindal Larsen eller André Bergdølmo.

DAGBLADETS sportsredaksjon hadde en uhøytidelig øvelse for ei uke siden. Nils Johan Semb hadde tatt ut troppen til Tunisia-kampen, og var tilfreds med at stort sett alle utenlandsproffer var tilgjengelige. Øvelsen gikk ut på å tippe hvor mange av de 17 som ville melde forfall i løpet av helga. Vi endte vel opp med nesten samme antall forfall som Norges Fotball-forbund fikk til slutt: Ti stykker.

  • Det var bare et par Rosenborg-spillere vi hadde utelatt. Den samme øvelsen kunne man med fordel ha gjort i NFFs lokaler.