Spår tidenes fotballshopping i sommer

- Rekordene ryker, sier professor.

MER NEGLBITING: Cristiano Ronaldo har blitt koblet til Real Madrid til det kjedsommelige. Skjer det noe denne sommeren? Foto: EPA
MER NEGLBITING: Cristiano Ronaldo har blitt koblet til Real Madrid til det kjedsommelige. Skjer det noe denne sommeren? Foto: EPAVis mer

|||(Dagbladet.no) I Tippeligaen går den ene klubben etter den andre ut og forteller at de må kutte kostnader og lederne varsler slankere lønningsposer til spillerne.

Også internasjonalt har finanskrisa rammet fotballen, men allerede er sommerens overgangsrykter så heite at det trolig blir skrevet ut noen feite sjekker denne gangen også.

De største stjernene er rastløse - og det er fortsatt klubber med milliarder bare en onkel unna.

Stjerner på flyttefot
En engelsk ekspert på fotballøkonomi spår nå at overgangsrekordene kommer til å bli slettet.

Og det er ikke vanskelig å bli med på den, når du ser hvilke navn som figurerer på ryktebørsen: Cristiano Ronaldo, Kaká, Zlatan Ibrahimovic og Franck Ribery. For å nevne noen.

Lista er nemlig lang, og tålmodigheten i klubbene virker liten - selv om lommebøkene ikke er like tykke som før.

- Jeg ser for meg at de individuelle rekordene blir brutt og også den totale summen Premier League-klubbene bruker, sier professor Simon Chadwick ved Coventry University Business School til BBC.

NYE UTFORDRINGER: Brasilianeren Kaká er en av mange spillere som figurerer på ryktebørsen for tida. Foto: AFP
NYE UTFORDRINGER: Brasilianeren Kaká er en av mange spillere som figurerer på ryktebørsen for tida. Foto: AFP Vis mer

Og det sier ikke så rent lite, forrige sommer brukte nemlig de 20 Premier League-klubbene over fem milliarder kroner på nye spillere. Og verdens dyreste spiller, det er fremdeles Zinedine Zidane - som kostet 470 millioner kroner da han i 2001 gikk fra Juventus til Real Madrid.

Tidligere har omtrent alle brukt mye. Chadwick tror nå at det er noen får klubber som kommer til å stå for en stor andel av pengebruken, mens fattigere klubber må sitte og se på.

Real jakter på alt
- Pengene vil ikke bli brukt veldig bredt. Det er kanskje to-tre klubber som kommer til å bruke mye, og da tenker jeg spesielt på Chelsea og Manchester City, sier han.

Chelsea-eier Roman Abramovitsj har i det siste skrudd igjen krana noe, men nå som Carlo Ancelotti er på plass som ny manager kommer han trolig til å dykke ned i pengebassenget igjen. Og Manchester City, de ser ut til å ha bunnløst mye penger tilgjengelig gjennom den nye eieren sjeik Mansour Bin Zayed Al Nahyan.

- Men det som er enda viktigere, er hva som skjer i Real Madrid. Det vil ha en smittende effekt på resten av Europa, ikke minst i England og Spania, de to største ligaene, sier Chadwick.

Det spanske hovedstadslaget endte troféløst for første gang siden 2006 og den nygamle presidenten Florentino Perez har tilsynelatende lagt seg ut etter alle stjernespillerne i Europa - og han har midler nok å skape et nytt superlag på Santiago Bernabeu.

Liverpool i gjeldskrise: Sjekk gjeldstoppen i Premier League

PÅ VEI TIL SPANIA? Zlatan Ibrahimovic kan være på vei bort fra Inter. Foto: REUTERS
PÅ VEI TIL SPANIA? Zlatan Ibrahimovic kan være på vei bort fra Inter. Foto: REUTERS Vis mer