Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet spår medaljedobling fra forrige rekord!

Spår tidenes norske VM: Dette er Norges medaljehåp

13 norske utøvere kan kjempe om topplasseringer i friidretts-VM i Doha. Her er den komplette VM-analysen som viser at Norge har alle tiders muligheter til å levere tidenes beste friidretts-VM.

BEST I VEDEN: Karsten Warholm (23) er både regjerende verdensmester og europamester på 400 meter hekk, hvor han også nylig leverte årsbeste i verden i Zürich, og må ta på seg favorittstempelet i kampen mot gigantene Rai Benjamin (22) og Abderrahman Samba (24). Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP
BEST I VEDEN: Karsten Warholm (23) er både regjerende verdensmester og europamester på 400 meter hekk, hvor han også nylig leverte årsbeste i verden i Zürich, og må ta på seg favorittstempelet i kampen mot gigantene Rai Benjamin (22) og Abderrahman Samba (24). Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP Vis mer

I friidretts-VM i London i 2017 tok Norge ett gull og én bronse signert Karsten Warholm (23) og Filip Ingebrigtsen (26). I 2015 og 2013 dro Norge hjem fra friidretts-VM uten én eneste medalje.

Norges rekord-VM stammer fra Aten i 1997 og Berlin i 2009, med to gull - og ingen andre medaljer - i begge disse to mesterskapene.

Trine Hattestad og Hanne Haugland sørget for de norske VM-gullene i 1997, mens det var Andreas Thorkildsen og Trond Nymark som sto for gullbragdene i 2009.

Altså: Norge har aldri tatt mer enn to medaljer i ett og samme friidretts-VM, som er verdens tredje største idrettsarrangement etter OL og fotball-VM.

I årets verdensmesterskap i Doha spår Dagbladet tidenes norske friidretts-VM og at alle tidligere rekorder blir slått. Dagbladet spår fire norske medaljer, altså en dobling av den forrige rekorden.

GULLKANDIDAT: Regjerende europamester Jakob Ingebrigtsen har gode medaljesjanser både på 1500 meter og 5000 meter - og kan også kjempe om VM-gullet, bare 18 år gammel. Foto: NTB Scanpix
GULLKANDIDAT: Regjerende europamester Jakob Ingebrigtsen har gode medaljesjanser både på 1500 meter og 5000 meter - og kan også kjempe om VM-gullet, bare 18 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik rangerer vi de 13 norske utøverne vi har mest tro på i dette verdensmesterskapet på terningen:

KARSTEN WARHOLM (23 ÅR) - 6

Idrettsfenomenet fra Ulsteinvik er gullfavoritt på 400 meter hekk i kraft av årsbeste i verden og tidenes nest raskeste tid, like foran Rai Benjamin og Abderrahman Samba (om han dukker opp), som deler tidenes tredje raskeste tid i verden.

Om Warholm stiller opp på 400 meter flatt også, er medaljehåpet lite med 400 meter hekk i beina, selv om sunnmøringen ble europamester innendørs i vinter. Michael Norman er favoritten her.

JAKOB INGEBRIGTSEN (18 ÅR) - 6

18-åringen fra Sandnes er den nest største gullfavoritten på 1500 meter etter den nesten uslåelige Timothy Cheruiyot - tett fulgt av storebror Filip Ingebrigtsen, Ronald Musagala, Elijah Manangoi, Marcin Lewandowski og Ayanleh Souleiman.

På 5000 meter er det veldig åpent. Dagbladet vurderer Selemon Barega som den største gullfavoritten, tett fulgt av Telahun Haile Bekele, Jakob Ingebrigtsen, Hagos Gebrhiwet og Joshua Cheptegei. Filip og Henrik Ingebrigtsen følger i sjiktet bak de største favorittene, hvor det er vidåpent i kampen om gullet og medaljene.

FILIP INGEBRIGTSEN (26 ÅR) - 5

Europamesteren fra 2016 og VM-bronsevinneren fra 2017 er en av de største medaljefavorittene på 1500 meter sammen med lillebror Jakob i sjiktet bak Timothy Cheruiyot. Filip er rangert som den fjerde beste 1500-meterløperen denne sesongen bak Cheruiyot, Jakob og Ronald Musagala.

JAKTER NY MEDALJE: Filip Ingebrigtsen vant VM-bronse på 1500 meter i London i 2017 og har nivået inne til å vinne en ny VM-medalje i Doha. Foto: NTB Scanpix
JAKTER NY MEDALJE: Filip Ingebrigtsen vant VM-bronse på 1500 meter i London i 2017 og har nivået inne til å vinne en ny VM-medalje i Doha. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Her er det mulig med to norske VM-medaljer på distansen som avslutter mesterskapet 6. oktober. På 5000 meter skal Filip være sjanseløs på medalje.

EIVIND HENRIKSEN - 5

I polakkenes paradegren sleggekast har Norge en medaljeoutsider i Eivind Henriksen. Polske Pawel Fajdek er gullfavoritt foran landsmannen Wojciech Nowicki, men Henriksen har over lengre tid vist at han kan kjempe helt der oppe.

En VM-medalje være innen rekkevidde for Henriksen, som er rangert som nr. 6 i verden. 29-åringen er i kjempeform, noe han seinest viste i generalprøven.

KAN TA MEDALJE: Eivind Henriksen er i kjempeform og er en medaljekandidat med slegga. Foto: NTB Scanpix
KAN TA MEDALJE: Eivind Henriksen er i kjempeform og er en medaljekandidat med slegga. Foto: NTB Scanpix Vis mer

KAROLINE BJERKELI GRØVDAL (29 ÅR) - 4

O2-dronningen fra Isfjorden er Norges største håp på kvinnesida. Grøvdal vant EM-bronse i Berlin i fjor på 3000 meter hinder i et løp hun bare var middels fornøyd med, men i VM er konkurransen langt tøffere på lengre løpsøvelser.

Beatrice Chepkoech er gullfavoritt på 3000 meter hinder, mens Grøvdal må kjempe om å bli beste europeer. VM-medalje er utenfor rekkevidde, men en veldig god plassering kan det bli. Grøvdal er også påmeldt til 5000 meter, hvor Sifan Hassan er gullfavoritt og veien opp til medalje for den norske 29-åringen er enda lengre.

RÅSTERK: Karoline Bjerkeli Grøvdal er blant Europas aller beste på 3000 meter hinder, men i et VM blir det for tøft å kjempe om medaljene. Foto: NTB Scanpix
RÅSTERK: Karoline Bjerkeli Grøvdal er blant Europas aller beste på 3000 meter hinder, men i et VM blir det for tøft å kjempe om medaljene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

HÅVARD HAUKENES (29) - 4

Bergens og Norges raskeste mann til å gå drømmer om VM-medalje på 50 kilometer kappgang. Yohann Diniz er den største gullfavoritten, men Haukenes er én av rundt 10-12 utøvere som kan kjempe om medalje i ekstremvarmen i Doha på en maksimal dag.

OLA STUNES ISENE (24) - 4

I diskos er det veldig stor sjanse for svensk gull. Daniel Ståhl har herjet fullstendig denne sesongen og bør sørge for at den svenske nasjonalsangen blir spilt i Doha. Ola Stunes Isene er Norges håp, og en medalje kan gå på en maksimal dag for 24-åringen, som er rangert som nr. 7 i verden.

HENRIK INGEBRIGTSEN (28) - 4

Storebroren til Jakob og Filip har en meget sterk CV, men har de siste sesongene sett lillebrødrene løpe fram ham. I EM i Berlin i fjor overrasket Henrik positivt med sølv på 5000 meter, tross en meget vanskelig og skadeplaget oppkjøring. På 5000 meter i VM i Doha kan han kjempe helt der oppe sammen med Filip, men medalje er ikke veldig realistisk denne gang.

UNIKE BRØDRENE: Ingebrigtsen-brødrene fikk mye å juble for i EM i Berlin. I VM i Doha er konkurransen enda noen hakk tøffere, men spesielt Jakob og Filip har alle muligheter. Foto: Von Der Laage Gladys Chai/action press/REX
UNIKE BRØDRENE: Ingebrigtsen-brødrene fikk mye å juble for i EM i Berlin. I VM i Doha er konkurransen enda noen hakk tøffere, men spesielt Jakob og Filip har alle muligheter. Foto: Von Der Laage Gladys Chai/action press/REX Vis mer

SONDRE GUTTORMSEN (20) - 4

Den tidligere mangekjemperen er i rivende utvikling og er en av de norske utøverne som har kvalitetene til å kjempe om en topplassering i nærheten av medaljeplass. 20-åringen blir bare bedre og bedre, men det er Sam Kendricks og svenske Armand Duplantis som er de største favorittene til å vinne gullet.

AMALIE IUEL (25) - 3

Amalie Iuels nye norgesrekord i vår ville holdt til EM-medalje i Berlin, men i VM er konkurransen langt tøffere. Amerikanerne dominerer 400 meter hekk for kvinner. Gullet blir en kamp mellom Dalilah Muhammad og Sydney McLaughlin. Iuel er rangert som nr. 15 i verden på distansen, og en semifinale er mulig.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

MARTIN ROE (27) - 3

I tikamp - hvor både Karsten Warholm, Amalie Iuel og Sondre Guttormsen, stammer fra - er Damian Warner og Kevin Mayer den største gullkandidaten. Martin Roe er Norges håp og har en topp 6-plassering innen rekkevidde på en god dag.

HEDDA HYNNE (29) - 3

Ajee' Wilson er storfavoritt på kvinnenes 800 meter. Hedda Hynne er rangert som nr. 18 i verden på distansen, men imponerte stort med 3.-plassen i Diamond League-stevnet Zürich. Formen er stigende og norgesrekorden til Ingvill Måkestad Bovim er innenfor rekkevidde for Hynne, som er en liten outsider i VM om utviklingen fortsetter.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

SONDRE NORDSTAD MOEN (28) - 3

På VMs siste dag skal Sondre Nordstad Moen løpe 10 000 meter. Joshua Cheptegei, Yomif Kejelcha og Hagos Gebrhiwet er de største favorittene. Selv om det norske VM-håpet er et helt unikt utholdenhetsfenomen i europeisk målestokk, er veien opp til essene fra Kenya, Etiopia og Uganda utilnærmelig i kampen om de aller beste plasseringene.

Norske VM-deltakere som klarte årets mål om å kvalifisere seg til VM, men som ikke har muligheten til å kjempe om topplasseringer i sine respektive øvelser i Doha:

LENE RETZIUS (23)

23-åringen er rangert som nr. 42 i verden og kommer til VM for å lære. Sterkt å klare VM-kravet.

TOM ERLING KARBØ (30)

Rangert som nr. 40 i verden på 3000 meter hinder og sjanseløs på topplasseringer i VM, som er et mål i seg selv å komme til.

WELDU NEGASH GEBRETSADIK (33)

Ekstremvarme i Doha venter Norges maratonhåp på den lengste distansen, men en topplassering er urealistisk i dette ekstreme selskapet i VM.

BEATRICE NEDBERGE LLANO (21)

Rangert som nr. 43 i verden i slegge og sjanseløs på topplassering i Qatar, men sterkt å klare VM-kravet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling