Sparker mot aids

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): For 16-åringen Lerato Innocentia Kekana er det ikke bare fotballen som er viktig. Kampen mot aids er en stor del av den sørafrikanske jentas fotballiv.

Sammen med lagvenninner i hjembyen Moshate i nordprovinsen i Sør-Afrika er den lille forsvarskjempen med i prosjektet KICKING AIDS OUT.

- Vi lærer om aids og hvordan man skal unngå å få sykdommen. Dette lærer vi igjen bort til venninner, sånn at folk skal kunne beskytte seg, forteller Lerato til Dagbladet.

Norges Idrettsforbund, NORAD og UD står bak prosjektet, og kampanjen viser at det går an å drive opplysningsarbeid gjennom idrett. Jentene får undervisning og fotballtrening om hverandre.

Fotball mot aids

- Man må holde seg til én partner og bruke beskyttelse, forklarer Lerato. I Sør-Afrika er aids et stort problem. Ifølge Lerato lever mange uvitende både om sykdommen og hvordan den smitter.

- En måte å lære om dette er via fotball, sier hun.

Lerato er kaptein på SFA Sør-Afrika og ser bare positive ting med å holde på med idrett.

- Vi har mye kriminalitet hjemme. Jeg tror at idrett kan holde kriminaliteten nede. Hvis alle spilte fotball eller drev med annen idrett, tror jeg landet hadde vært fritt for kriminalitet, drømmer 16-åringen.

Så på guttene

Jentelaget hun spiller på hjemme ble dannet for tre år siden gjennom bistandsmidler. Lerato begynte å spille fotball for bare to år siden.

- Jeg så på guttene hjemme når de spilte, og jeg likte det så godt. Derfor ville jeg også spille. Nå er jeg på løkka hver eneste dag etter skolen. Der er vi både jenter og gutter, sier hun.

Laget som deltar i Norway Cup, er et sammensatt lag med spillere fra ulike lag i regionen. De trente sammen bare den siste måneden før norgesturen.

Resultatene har ikke gått sørafrikanernes vei. Tre tap og 1- 24 i målforskjell er tung kost.

- Som kaptein for laget synes jeg det er trist med tre tap. Men vi har lært masse mot motstandere som har fart, teknikk og stor spilleforståelse. Jeg vil gjerne tilbake neste år. Da skal vi gjøre det bedre, smiler hun.

<B>LÆRER OM AIDS:</B> Sammen med lagvenninner i hjembyen Moshate i Sør-Afrika er Lerato Innocentia Kekana med i prosjektet KICKING AIDS OUT - En måte å lære om aids, er via fotball, sier hun.