Sparket i 1998 - hoppsjef i går

ULLEVAAL (Dagbladet): I 1998 fikk Ken Roar Elverum (40) sparken i Skiforbundet fordi han var illojal mot daværende hoppsjef Trond Jøran Pedersen. I går ble Elverum ansatt som ny hovedtrener for de norske hopperne ut sesongen.

Steinar Johannessen - hoppkomiteens leder - innrømte overfor Dagbladet i går at han ikke kjente til den nye hoppsjefens kontroversielle brudd med Skiforbundet for fire år siden.

Som en av fem landslagstrenere under Trond Jøran Pedersen gikk Elverum i TV2-programmet «Sentrum» hardt ut mot sin overordnede sambygding fra Mo i Rana - og endte opp med å få sparken i Skiforbundet.

Av daværende generalsekretær, Bjørn-Ivar Carlsen, ble Elverum omtalt som illojal.

- Den episoden ville uansett ikke hatt noe å si for vårt valg, Ken Roar ville fått jobben uansett. Han har vår fulle tillit, sier Steinar Johannessen til Dagbladet.

Trebarnsfaren kommer fra stillingen som leder i Team Syd - en regional treningsgruppe på nivået like under landslaget. Med seg som assistenter i tremånedersengasjementet har han fått Bjørn Myrbakken og Jan Henrik Trøen.

Drittkasting

Steinar Johannessen var i går blid og fornøyd over å ha fått på plass en ny trenerkabal etter at Hroar Stjernen valgte å trekke seg som sportssjef - men han ble raskt irritert og stresset da Dagbladet tok opp episoden som førte til Elverums exit fra Skiforbundet i 1998.

- Hvem som var illojal mot hvem i den perioden tror jeg vi skal overlate til historieskriverne å svare på. Så mye konflikter og drittkasting som det var i Hopp-Norge på den tida har vi ikke opplevd verken før eller siden, sier Steinar Johannessen.

Tar selvkritikk

Ken Roar Elverum innrømmer nå i ettertid at det var feil av ham å «ta» Trond Jøran Pedersen på den måten.

- Mye kunne vært løst annerledes den gangen, og i ettertid har jeg ikke problem med å se at det ble helt feil. Jeg tar selvkritikk på det. Men det ble som det ble og det får være historie nå, sier Ken Roar Elverum til Dagbladet.

- Etter å ha blitt stemplet som illojal av skiforbundet trodde du vel ikke at du bare noen få år seinere kunne komme tilbake som ny hovedtrener på landslaget?

- Det har jeg i grunn ikke tenkt så mye på. Men jeg har vært i hoppmiljøet hele tida, sier Elverum.

Krever lojalitet

Fortsatt er han uenig i måten Trond Jøran Pedesen «kuppet» hopperne på i 1998.

- Modellen var at vi fem skulle være trenere gjennom sesongen, men det endte opp med at Trond Jøran gikk inn og overtok som trener. Det var ikke i tråd med den modellen vi var enige om, sier Elverum.

- Hva slags forhold har du til Trond Jøran Pedersen i dag?

- Helt greit. Vi snakkes når vi møtes i hoppbakken.

Som ny hovedtrener krever han selv full lojalitet av alle i systemet.

- Det er en gitt forutsetning at alle er lojale. Nå skal vi bruke hverandre så godt vi kan, og få fram det beste i alle.

NY SJEF: Ken Roar Elverum er mannen som skal få hopplandslaget til å yte over evne fram mot OL. Til høyre mannen som ansatte ham, hoppkomitéleder Steinar Johannessen.