ÅPNET FESTEN: Kronprinsesse Mette-Marit sparket i gang VM for hjemløse i gatefotball. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ÅPNET FESTEN: Kronprinsesse Mette-Marit sparket i gang VM for hjemløse i gatefotball. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

VM for hjemløse i gatefotball:

Sparket i gang VM i gatefotball for hjemløse: - Det holder ikke å bare drive med avrusning og behandling

- Et veldig viktig arrangement, sier Andrew Hannevik, talsmann i Frelsesarmeen.

RÅDHUSPLASSEN (Dagbladet): Tirsdag ettermiddag startet VM for hjemløse i gatefotball (Homeless World Cup), hvor 560 spillere fordelt på 70 lag fra 53 land møtes til dyst for bingefotball på Rådhusplassen.

De som deltar er eller har nylig vært hjemløse. Det er også et krav at man har vært rusfri i en lengre periode.

- Vi mener det er dette er et veldig viktig arrangement fordi det holder ikke å drive med avrusning og behandling hvis man ikke gjør noe mer, sier Andrew Hannevik, talsmann i Frelsesarmeen, til Dagbladet.

- Dette er noe mer - det handler om å skape aktivitet, fellesskap, nettverk og å gi dem noe å gjøre. Det kan være sykling, spille i band, eller fotball.

- Rørende

Tidligere i dag marsjerte de forskjellige landslagene, fra den til karibiske øystaten Grenada til afrikanske Zimbabwe, gjennom Oslos paradegate Karl Johan.

Flere av spillerne sang og hadde på seg kostymer, deriblant Mexico hvor flere av spillerne hadde på seg såkalte «brytemasker», noe som gjorde dem til magneter for motstanderes kameraer og mobiler.

Bakerst i toget gikk det norske landslaget med vikinghjelmer og ansiktsmaling i norske farger.

- Det er jo utrolig rørende rett og slett. Vi har jo jobbet med det her i et år og vel så det, sier Hannevik.

- Når du da står på Karl Johan og ser 500-600 spillere, ledere, korps og publikum rundt, det er da du skjønner hvor stort det er og hvor viktig det er for mange mennesker.

POPULÆRE: Deltakerne gikk i parade før seremoni og avspark på Rådhusplassen. Her er landslaget til Mexico. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
POPULÆRE: Deltakerne gikk i parade før seremoni og avspark på Rådhusplassen. Her er landslaget til Mexico. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Mette-Marit sparket i gang festen

Seinere var det taler på stadion ved Rådhusplassen. Der talte blant annet byrådsleder Raymond Johansen og kronprinsesse Mette-Marit. Sistnevnte sparket det hele i gang.

FRELSESARMEEN: Andrew Hannevik. Foto: Arkiv.
FRELSESARMEEN: Andrew Hannevik. Foto: Arkiv. Vis mer

Etterpå spilte først det norske kvinnelandslaget, og deretter herrene. Dessverre ble det tap for begge lag mot henholdsvis Chile og Brasil, men det er ikke nødvendigvis selve turneringen som er det viktige.

- Selve arrangementet er bare toppen av kransekaka. Det er byggverket under med de ukentlige treningene, med det nettverket og sosiale som kommer der som er viktig, sier Hannevik.

De som deltar i år, har ikke deltatt før og får ikke muligheten til å delta igjen.

- Det er alltid nye som får muligheten, og for de fleste så er det ikke det sportslige som står i fokus. Det er snarere det å ha noe å trene imot, det å være med på et stort prosjekt og møte andre mennesker.

- Det er også en mulighet til å sette ting på sakskartet som omhandler hjemløshet, rus, ettervern, aktivitet, fellesskap og nettverk.

Arrangementet har et budsjett på 24 millioner kroner. 15 millioner kommer fra regjeringen og åtte millioner fra Oslo kommune.