Sparket jomfruhår og hodeskaller

De romerske soldatene spilte fotball med britene for over 2000 år siden. Men ikke helt slik du skulle tro...

Italias største leksikon, «Encyclopedia Trecannia», skriver i sin nyeste utgave at fotball trolig ble oppfunnet i Romerriket. I oppslagsverket går det fram at spillet «harpaston» inneholdt basiselementene i fotball, skriver The Times.

Ballen ble kastet i lufta mellom to lag, som blant annet skulle skulle sparke den mot motstanderens mållinje.

Det hele foregikk mens motstanderlaget prøvde å dytte ballføreren og ta ballen.

Fotballen til de gamle romerne var laget av en klump moste grønnsaker, og var bundet sammen med hestehår eller «det myke og fine håret fra unge jomfruer», står det i oppslagsverket.

Fotballspillingen i Romerriket var spesielt populært blant soldatene til Julius Cæsar, og de introduserte britene for fotball på midten av de første århundret før kristus.

Men de romerske soldatene hadde spilt fotball med briter før. Romerne droppet ofte hele grønnsaksballen og sparket heller hodeskallene til briter de hadde slaktet.

Den italienske avisa Corriere della Sera skriver at engelskmenn, som har hevdet at de fant opp fotball, sikkert vil ha noen innvendinger mot denne revisjonen av fotballhistorien.

- Men uansett om vi italienere fant opp fotball eller ikke, er det i hvert fall soleklart at vi gjorde fotballen til det viktigste spillet i verden.