Speider advarer Rosenborg: - De har klasse over hele linja

Og linja ledes av Dani Olmo. Han var svært ettertraktet for europeiske storklubber i sommer, men ble værende i Dinamo Zagreb. Nå er spanjolen et av Rosenborgs største hindre på veien til Champions League.

Foto: PA Photos.
Foto: PA Photos.Vis mer

Milan, Liverpool, Bayern München, Bayer Leverkusen, Tottenham.

Alle var på et eller annet tidspunkt, i større eller mindre grad, koplet til Dani Olmo denne sommeren.

Fjorårssesongen endte med at spanjolen scoret tolv mål og leverte ni målgivende pasninger i alle turneringer for klubblaget Dinamo Zagreb. Bare det er ganske imponerende for en 21 år gammel midtbanespiller, men det var i sommer at storklubbene virkelig fikk øynene opp for ham.

Spania, med Olmo på laget, gikk hele veien til topps i U21-EM. Han hadde fire målpoeng på fire kamper - fordelt på tre scoringer og en assist - og scoret i tillegg det avgjørende målet da Spania slo Tyskland 2-1 i finalen.

Det var med på å legge grunnlaget for en prislapp på angivelig 40 millioner euro - drøye 400 millioner kroner.

Men Olmo ble - enn så lenge - værende i Kroatia, og står onsdag på motsatt banehalvdel når Rosenborg kjemper om en gruppespillsplass siden Champions League.

Der har ikke trønderne vært siden høsten 2007.

Forlot Barcelona

Han har allerede vist seg fram i denne sesongens utgave av Champions League. Spanjolen scoret i begge møtene med Ferencvaros, og har kommet godt i gang denne sesongen, med fire scoringer og tre assists på fire kamper.

MÅLFARLIG: Dani Olmo scoret i to av to kamper mot Ferencvaros. Her jubler han for scoring i den andre kampen, som endte med 4-0-seier for Dinamo Zagreb. Foto: PA Photos.
MÅLFARLIG: Dani Olmo scoret i to av to kamper mot Ferencvaros. Her jubler han for scoring i den andre kampen, som endte med 4-0-seier for Dinamo Zagreb. Foto: PA Photos. Vis mer

Han ble født i Terrassa, en by med 218 000 innbyggere, drøye 30 kilometer fra Barcelona. I ung alder var han en del av Espanyols akademi, før han gikk til Barcelona.

Der var han en del av Barcelonas berømte La Masia-akademi, som har produsert spillere som Andrés Iniesta, Xavi, Gerard Pique og ikke minst, Lionel Messi. Og mange, mange flere.

Men Olmo tok et risikabelt og utradisjonelt valg da han i 2014 forlot akademiet til fordel for kroatisk fotball.

Det har åpenbart lønnet seg.

Foran Mbappé

Han har siden blitt kåret til årets spiller og årets unge spiller i Kroatia. I 2018 ble han nummer elleve på Tuttosports «Golden Boy»-kåring. Matthijs de Ligt vant foran Trent-Alexander Arnold, og selv om Olmo ikke var blant topp ti, var han fremedeles foran spillere som Kylian Mbappé og Eder Militao.

Golden Boy-prisen har tidligere blitt vunnet av spillere som Wayne Rooney, Lionel Messi, Cesc Fabergas, Sergio Agüero, Paul Pogba og Raheem Sterling.

Playmakeren er teknisk begavet. Han har et strålende blikk for spillet som gjør at han er flink til å finne medspillere, og samtidig er han svært god med ballen i beina, og man ser ofte Olmo dra av både én og to mann.

Samtidig er han - som målpoengene viser - en giftig avslutter.

BRENNHET: Dani Olmo (i midten), briljerte for Spanias U21-lag under EM. Her jubler han for scoring med Pablo Fornals og Fabian Ruiz. Foto: AFP.
BRENNHET: Dani Olmo (i midten), briljerte for Spanias U21-lag under EM. Her jubler han for scoring med Pablo Fornals og Fabian Ruiz. Foto: AFP. Vis mer

- Ekstremt mange målpoeng i seg

Fredrik Wisur Hansen jobber som speider for Sarpsborg 08. Selv om hans fokusområde nå er på Sverige og Danmark, har han god kjennskap til Dinamo Zagreb og kroatisk fotball. Han bodde selv i Zagreb i et halvt år, og følger fremdeles balkansk fotball tett.

Han mener Rosenborg-spilleren som får ansvaret for å passe på Olmo får en tøff dag på jobben.

- Han er en veldig anvendelig spiller. Det mest fremtredende med ham er at han har ekstremt mange målpoeng i seg, på så mange forskjellige måter. Han scorer med høyre, venstre, han kan drible seg forbi, kombinere med medspillerne og avslutte utenfor boksen. Det det norske publikum mest sannsynlig ser, er den kreative delen. Han kan løse opp et forsvar med en liten stikker eller gå av et ledd. Han er veldig bra offensivt, sier Wisur Hansen.

Spanjolen er en av nøkkelspillerne i et lag Wisur Hansen beskriver som veldig bra offensivt, men noe svakere defensivt.

Olmo skal nylig ha takket nei til en ny kontrakt med den kroatiske klubben, og Wisur Hansen tror dette blir hans siste sesong i Dinamo Zagreb, som har fostret frem spillere som Luka Modric, Vedran Corluka, Eduardo, Mateo Kovacic og Dejan Lovren.

Det er en av grunnene til at Olmos prislapp er høy.

- Dinamo får alltid blodpris, uansett, fordi de er Dinamo. Klubbene vet at de får en godt skolert spiller, sier Wisur Hansen.

- Olmo er en ekstremt smart spiller som kan brukes overalt offensivt i banen. Han har bra tempo, men er litt veik. Jeg er ganske sikker på at han akkurat nå kunne gått rett inn i en av de tre beste ligaene i verden, men kanskje ikke inn på et topp tre-lag.

- Klasse over hele linja

Wisur Hansen passer på å påpeke at det ikke bare er Olmo Rosenborg må se opp for.

- Når Vegar Eggen Hedenstad går høyt i banen vil venstrekanten Mislav Orsic kunne skape noe. Han har ekstrem fart. Og de har en midtspiss i Bruno Petkovic som er i sin livs form. Det er dumt å si at det er Olmo som er den store trusselen når de har klasse over hele linja, sier han.

- Om Rosenborg får med seg noe fra kampen i Kroatia, skal de være veldig fornøyde. Det vil være en voldsom mobilisering fra Dinamo-fansen, og det kan fort være avgjort etter den første kampen, sier han, men:

- Rosenborg er inne i en ekstremt bra flyt, og har gode spillere over hele linja. Jeg anser det som 70-30 favør Dinamo.