Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spektakulær OL-løype i verdensklasse

Det mener Kjetil André Aamodt, som har testet Tromsø-traseen.

Den krevende og bratte utfortraseen som skal brukes under et eventuelt OL i Tromsø i 2018 kan bli en løype i verdensklasse, mener Kjetil André Aamodt.

Fredag testet han og Kenneth Sivertsen deler av den tre kilometer lange traseen som går fra stupbratte Blåtind i Balsfjord. Sivertsen har sammen med Bernhard Russi plukket ut traseen som er tiltenkt både utfor og super-G.

- Dette kan bli en løype helt i verdensklasse. Den er helt spesiell i og med at den har over 1100 meter i høydeforskjell og vil bli over tre kilometer lang. Det finnes ikke noen kjente løyper som denne kan sammenlignes med. Her kjører vi fra toppen av fjellet til havet, sa en fornøyd Aamodt etter den første prøveturen.

Uten dødpunkter


Han beskriver løypen som bratt og nesten uten dødpunkter. Det er ifølge Aamodt bratt og spektakulært på toppen der et overveldende panorama av fjord og fjell byr seg fram.

- Jeg følte at fjellet er ganske massivt. Litt større enn jeg trodde. Det er spektakulært på toppen, men det blir ikke noe mindre når du kommer ned i skogen. Det kan bli hyggelig hvis det sitter publikum i bunn og venter, sier Aamodt etter turen som i partier gikk i løs puddersnø.

Han understreker at det er en fordel at traseen i Balsfjord er sørvendt og slipper sola rett inn i bakken.

- Det vil gi veldig bra siktforhold å kjøre under. Det er fantastiske fjellmassiver der du kjører rett ned i fjorden. Det blir det flotte TV-bilder av. Fjellet i seg selv virker som et godt utgangspunkt for å lage sportslige utfordringer, sier han.


Personjoik 

Før gjennomkjøringen av løypa ble Aamodt tildelt en sjelden samisk æresbevisning. Tromsøs mest kjente bysame, Ànde Somby, urframførte en personjoik til den meritterte toppalpinisten.

- Den musikalske inspirasjonen til denne joiken er at jeg joiker en mann som kjører fort imellom porter. Men før han gjør det, har han studert disse portene på en sakte og grundig måte, fortalte Somby før han framførte Kjetil André Aamodts svingende joik.

(NTB)

FORNØYD ETTER TESTEN: Kjetil André Aamodt og Kenneth Sivertsen testkjørte traseen som kan bli OL-løype i 2018. Foto: EIRIK FØRDE, TROMSØ 2018/SCANPIX
FORNØYD ETTER TESTEN: Kjetil André Aamodt og Kenneth Sivertsen testkjørte traseen som kan bli OL-løype i 2018. Foto: EIRIK FØRDE, TROMSØ 2018/SCANPIX Vis mer
JOIKET FOR GULLGUTTEN: Ande Somby framførte en spesiallaget joik for Kjetil André Aamodt på Blåtind.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media