Spenning i alle grupper

Finn ut hvem som går videre etter kveldens Champions League-kamper.

I motsetning til gårsdagens runde i Champions League er ingen av lagene i kveldens grupper garantert avansement ennå. Det betyr at alle lagene kommer til å stille med sine beste spillere.

Gruppe A:

Arsenal kan sikre avansementet med ett poeng borte mot Borussia Dortmund i kveld. Siden tyskerne møter laget som ligger på tredjeplass i gruppa, Auxerre, i siste runde, er det bare et av lagene som kan ta igjen Arsene Wengers menn om de ikke taper. Men Dortmund har ikke tapt hjemme i Champions League siden 1999.

Til Wengers store glede er Robert pires med til Tyskland, men Dennis Bergkamp måtte bli igjen hjemme. Han har som kjent flyskrekk, og skal ikke ha fått lov av manageren til å kjøre bil til bortekampen.

For Auxerre er situasjonen litt annerledes. De må vinne mot PSV om Dortmund tar poeng mot Arsenal for å holde følge med tyskerne. Med uavgjort eller tap i Nederland kan det bli tøft for franskmennene borte mot Dortmund i siste runde, selv om uavgjort er nok om Arsenal sikrer avansementet i kveld.

PSV Eindhoven er avhengig av hjelp fra de andre om de skal ha noen mulighet til å nå andre gruppespill. Med fattige to poeng etter de fire første kampene må de slå Auxerre hjemme i kveld, mens Arsenal aller helst bør vinne over Dortmund. Og selv om dette skulle slå til, trenger de fortsatt hjelp i siste runde. Da må Auxerre vinne i Tyskland, mens de slår Arsenal på Highbury. Realistisk sett står altså kampen om de to plassene i neste runde mellom de tre lagene som i øyeblikket ligger øverst på tabellen.

Gruppe B:

Med poeng i Liverpool er Valencia klare for runde to. Liverpool kan tape kampen mot Valencia og fortsatt avansere, men det betinger at de slår Basel i Sveits i den siste runden.

Valencia kan også tillate seg å tape i kveld. De møter håpløse Spartak hjemme på Mestalla i siste runde, og bør uansett sikre seg en plass i gruppespill to. Det gir fordel Liverpool i kveld, selv om spanjolene neppe blir et lett bytte på Anfield.

Basel må altså slå Spartak Moskva for å være sikre på at håpet om avansement lever videre. Vinner Basel, mens Liverpool taper holder det med uavgjort hjemme i siste for å gå videre. Siden kampen mellom Basel og Spartak er utsatt til tirsdag i neste uke på grunn av gisselaksjonen i Moskva, kan Basel også spille på kveldens resultat mellom Valencia og Liverpool.

Spartak Moskva er håpløst fortapt med null poeng så langt, og har bare en frynsete ære å spille for. Det ligger an til et nervepirrende oppgjør i Sveits for alle røde nordmenn.

Gruppe C:

Real Madrid har skuffet mange med to uavgjorte mot AEK Athen. «Verdens beste klubblag» troner fortsatt øverst på tabellen i gruppa, men tar de poeng mot et Romalag som har alvorlige problemer med å score, er nok avansementet sikrere enn banken. Svake Genk venter i siste runde, og den kampen taper ikke stjernegalleriet fra den spanske hovedstaden.

Kampen om plass nummer to i gruppa kan fort vise seg å bli en spennende affære. Uavgjortspesialist AEK, med fire uavgjorte på fire kamper, møter Genk i kveld. Seier der vil sannsynligvis ta dem til andreplass på tabellen, og da blir turen til Roma avgjørende for dem. Da kan de også befinne seg i en situasjon hvor seks uavgjorte kamper holder til en plass i andre gruppespill, men da må Real slå Roma i kveld.

Belgiske Genk sliter enda mer enn Roma med å score, og de to poengene de har fått så langt har begge vært fra målløse oppgjør. Teoretisk sett kan Genk gå videre om de vinner i kveld, AEK vinner mot Roma i siste runde, mens de selv slår Real. Teorien kommer sannsynligvis ikke til å bli noe annet enn nettopp det.

Gruppe D:

Rosenborg ikke vinne i kveld, men trønderne har i hvert fall ikke råd til å tape. Hvis Lyon setter Ajax på plass i kveld, er franskmennene allerede videre. Da står kampen om den siste plassen mellom Inter og Ajax, som begge ligger to poeng foran RBK før denne runden. Med uavgjort i kveld, må Rosenborg slå Lyon hjemme i siste runde for å gå videre, samtidig som Ajax og Inter spiller uavgjort.

Men hvis både Lyon og RBK vinner sine kamper i kveld ser det plutselig lysere ut. Da har Lyon allerede vunnet gruppa, og da spørs det hva slags lag de stiller med på Lerkendal. Seier i kveld kan altså bety avansement for Eggens mannskap.

Gruppe D kan fort vise seg å bli den mest spennende gruppa å følge før siste runde. Tar Ajax poeng mot Lyon, samtidig som Rosenborg slår Inter, kan alle lagene avansere til andre runde.

Sjekk ut Dagbladets tippeeksperts oddstips før kveldens kamper.

Dagbladet.no følger alle kampene i Champions League direkte klokka 20.45 i kveld.

RØD GLEDE: Liverpool har store muligheter til å komme seg videre
SUPERLAG: Men klarer «verdens beste klubblag» å senke Roma?
NETTKJENNING: Men Rosenborg må imponere i kveld.
MER JUBEL? Det har vært tungt for Arsenal i det siste, men med ett poeng i kveld kan de juble over avansement i Champions League.