KLAR FOR NYVINNING: Andreas Thorkildsen stilte opp på Bislett Stadion i dag. Foto: Berit Roald/SCANPIX.
KLAR FOR NYVINNING: Andreas Thorkildsen stilte opp på Bislett Stadion i dag. Foto: Berit Roald/SCANPIX.Vis mer

- Spenningen varer helt fram til finalen

Andreas Thorkildsen liker Diamond League.

|||

Andreas Thorkildsen (28), norsk friidretts finslepne diamant, skal snart selv ut på diamantjakt.

De første karatene kan samles inn under Bislett Games 4. juni. Da skal spydherrene for første gang i aksjon i nyvinningen Diamond League. Stevnet på Bislett blir europapremieren.

Rivaliseringen mellom Thorkildsen og finnen Tero Pitkämäki gjorde det umulig at en av dem noen gang kunne kjempe om gullklumpen i det som het Golden League fram til i fjor.

Fra og med i år blir verden annerledes. Det skal kåres en sammenlagtvinner i hver øvelse som kan vente seg en diamant i premie.

Det blir på mange måter som en slags verdenscup i langrenn eller alpint.

Nytt

Der Golden League var en europeisk serie, er Diamond League verdensomspennende.

- Det blir mye mer spennende slik det ser ut nå. Om ingen dominerer totalt, vil spenningen vare helt fram til finalen. Diamond League vil favne brede enn tidligere. Det er viktig at den er blitt global. Den vil kreve mer, i hvert fall for oss bortskjemte europeere, sier Thorkildsen.

Thorkildsen er svært positiv til det nye seriesystemet.

- Tidligere har spyd for menn enkelte ganger hver ute av kampen jackpoten kanskje allerede etter to stevner. Nå blir det spenning til siste slutt. Jeg tror dette blir mer interessant og enklere å følge med på for folk. Når utøverne samler poeng i hver konkurranse, og det skal kåres en vinner i hver øvelse, blir det lettere å holde oversikten.

Likeverdig

- Blir det viktigere å vinne Diamond League enn EM?

- Det blir omtrent som to likeverdige konkurranser. Det er nesten en større prestasjon å vinne Diamond League, men i EM handler det om en tittel og det teller mye.

I motsetning til tidligere sesongoppkjøringer har sørlendingen denne gangen forberedt seg mer på hjemmebane, blant annet takket være innendørskasting i Vallhall i Oslo.

- Det har gått kjempebra å forberede seg her hjemme. Det som gjenstår er å kaste ute. Da vet jeg mer hvordan det vil gå.

- Status for skadene du har slitt med de siste sesongene?

- Det kjennes bra ut, men jeg trenger å kaste for fullt, aller helst i en konkurranse, før jeg vet mer om endelig status.

Den siste finpussen gjenstår.

- Jeg reiser på treningsleir i San Diego lørdag om islendingene skjerper seg.

(NTB)