Spent Kosovo venter Vollebæk

PRISTINA/ SLO (Dagbladet): Mindretallet av gresk-ortodokse serbere i Kosovo samlet seg i kirkene for å feire julaften i går. Samtidig ropte NATOs øverstkommanderende i Europa, general Wesley Clark, varsku om at Kosovo er på vei inn i full borgerkrig i løpet av noen uker.

og EINAR HAGVAAG

I hovedstaden Pristinas gater demonstrerte nasjonalistiske serbere etter etniske voldsaksjoner mellom serbere og albanere, der et granatangrep og påfølgende hevn med steinkasting etterlot sju sårede og et dusin ødelagte kafeer.

Også utenriksminister Knut Vollebæk, en velkjent optimist, måtte i går innrømme at tida er i ferd med å renne ut for en politisk løsning i Kosovo.
Han og Norge overtok fredag lederskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som i Kosovo har et sendelag av observatører for å overvåke den skjøre freden mellom det allmektige mindretallet av serbere og flertallet av albanere.

- Alt må prøves. Det er sikkerhet og stabilitet i en hel region vi snakker om, sa Vollebæk før jomfrureisen til Balkan, som starter lørdag.

Varsku

- Serberne bryter med sine forpliktelser overfor NATO, uttalte general Wesley Clark til avisa International Herald Tribune i går.

Han anklager Beograd for å utplasserer nye, regulære, militære styrker.

Samtidig får de serbiske politistyrkene i Kosovo tunge våpen, mens de ifølge avtalen mellom NATO og Beograd skulle vende tilbake til normale gjøremål i fredstid.
Kosovo er en provins innenfor delrepublikken Serbia, og Serbia og Montenegro utgjør til sammen Jugoslavia. Inntil for ti år siden hadde Kosovo indre sjølstyre, men det ble indratt av Beograd. Slobodan Milosevic var da Serbias leder, nå er han president i Jugoslavia.

I det lange løp, uttalte general Clark, vil de serbiske styrkene møte kosovoalbanere som «må fortsette å kjempe fordi de ikke kan risikere en ny katastrofe ved å falle inn under den politiske undertrykkelsen fra Beograd.»

NATO-sjefen sikter til opphevelsen av sjølstyret, og dette er den klareste og hardeste advarselen til Milosevic fra NATO siden trusselen om bombing i oktober.

Julefeiring

Serberne feirer nå sin gresk-ortodokse julaften - som på grunn av ulike kalendere faller på vår trettende dag jul - i en by som merkes av mental forberedelse til krig. I og utenfor kirken Sveti Nichola i Pristina var det stappende fullt av serbere, alle i finstasen. Et enormt bål ble tent opp utenfor, og folk kastet eikeløv i flammene. Knitrelyden skal gi et godt år for familie og venner. Inne i kirkeskipet var det så fullt at det nesten var umulig å komme fram til benken der man solgte vokslys.

Etter gudstjenesten marsjerte unge serbere i prosesjon bak serbiske flagg gjennom hovedgata under sang og skrål, vel vitende om at dette er en torn i øyet på albanerne. De sang om at «serberne er et Guds folk, et overlegent folk, at de marsjerer for Kristus og en serbisk nasjon», forklarte de.

Samtidig drakk de øl, og plutselig hørtes skuddsalver, trolig skudd i lufta.

Vold og raseri

Serberne demonstrerte mot et granatangrep dagen før mot en serbisk kafé ved navn «Cool» - «Kjølig» - midt i Pristina. Granaten traff en vinduskarm og spratt deretter ut i en bakgård, men tre serbiske ungdommer ble såret av flygende glass. I raseri svarte en gjeng serbiske ungdommer med å angripe albanske kafeer med stokker og stein.

Journalister som kom til etterpå, kunne også se klare merker etter kuler fra skytevåpen. Fire albanere ble såret.