Spent Kosovo venter Vollebæk

PRISTINA/ SLO (Dagbladet): Mindretallet av gresk-ortodokse serbere i Kosovo samlet seg i kirkene for å feire julaften i går. Samtidig ropte NATOs øverstkommanderende i Europa, general Wesley Clark, varsku om at Kosovo er på vei inn i full borgerkrig i løpet av noen uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

og EINAR HAGVAAG

I hovedstaden Pristinas gater demonstrerte nasjonalistiske serbere etter etniske voldsaksjoner mellom serbere og albanere, der et granatangrep og påfølgende hevn med steinkasting etterlot sju sårede og et dusin ødelagte kafeer.

Også utenriksminister Knut Vollebæk, en velkjent optimist, måtte i går innrømme at tida er i ferd med å renne ut for en politisk løsning i Kosovo. Han og Norge overtok fredag lederskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som i Kosovo har et sendelag av observatører for å overvåke den skjøre freden mellom det allmektige mindretallet av serbere og flertallet av albanere.

- Alt må prøves. Det er sikkerhet og stabilitet i en hel region vi snakker om, sa Vollebæk før jomfrureisen til Balkan, som starter lørdag.

Varsku

- Serberne bryter med sine forpliktelser overfor NATO, uttalte general Wesley Clark til avisa International Herald Tribune i går.

Han anklager Beograd for å utplasserer nye, regulære, militære styrker.

Samtidig får de serbiske politistyrkene i Kosovo tunge våpen, mens de ifølge avtalen mellom NATO og Beograd skulle vende tilbake til normale gjøremål i fredstid. Kosovo er en provins innenfor delrepublikken Serbia, og Serbia og Montenegro utgjør til sammen Jugoslavia. Inntil for ti år siden hadde Kosovo indre sjølstyre, men det ble indratt av Beograd. Slobodan Milosevic var da Serbias leder, nå er han president i Jugoslavia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer