Chelseas forbud

Spent på klubbens framtid

Tore André Flo og arbeidet med utlånsspillere møter utfordringer i kommende sesong. Samtidig står Chelsea overfor et nytt valg av manager, og ryktene svermer rundt Lampard. - Det kan bli en «blessing in disguise», mener fotballekspert.

TRIVES: Tore André Flo stortrives i London. Foto: Richard Calver/ REX shutterstock /Scan
TRIVES: Tore André Flo stortrives i London. Foto: Richard Calver/ REX shutterstock /ScanVis mer

147 kamper og tre sesonger i Chelsea mellom 1997 til 2000. Tore André Flo (46) har lagt bak seg en enorm fotballkarriere i den engelske toppklubben. Belønninga ble en haug med gode minner, samt fast arbeid i akademiet. Så rykka han opp, og fikk ansvaret for arbeidet med utlånsspillerne i tilknytning til A-laget fra 2017.

To sesonger er gått, og Tore André Flo forteller at han er ganske fornøyd.

- Jeg liker meg kjempegodt!

Fortsetter

Flo har de siste to sesongene hatt ansvaret for å følge opp utlånsspillerne fra A-laget.

- Min oppgave er å se utlånsspillernes kamper live fra stadion, eventuelt se klipp fra de jeg ikke får sett live. I tillegg snakker jeg mye med managerne og gir innspill til hva spillerne kan utvikle og forbedre. Det er viktig oppfølging for at flest mulig kan ta steget opp på Chelseas A-lag, har spisslegenden tidligere sagt til Dagbladet.

Det har etter hvert blitt mange å følge opp. Chelsea hadde hele 39 spillere på utlån forrige sesong. Nå står klubben overfor et overgangsforbud fra FIFA etter å ha blitt funnet skyldig i brudd på reglene i utlån av unge spillere under 18 år.

Det skaper en del utfordringer relatert til kommende sesong. FIFA har også innført reglementet om at maksimalt seks til åtte spillere kan bli utlånt.

Chelsea har sagt at formålet med utlån er ikke for å tjene penger på de unge talentene, men fordi de vil at spillerne skal «spille og utvikle seg.» FIFA-komiteen har sagt at grensen vil hindre «kommersiell utnyttelse.»

Til tross for begrensningene, fortsetter Flo arbeidet med utlånsspillerne.

- Jeg fortsetter i samme stilling og som ambassadør i tillegg, sier Flo til Dagbladet.

Fire managere på fire år

Chelsea er på vei inn i sin fjerde sesong med ny manager på rad. Flo har vært i klubben fra 2017 og vært under ledelsen av Antonio Conte og Maurizio Sarri.

Sarri, som kom til klubben i forkant av 2018/19-sesongen, har signert for Juventus. Nå er managerrollen igjen ledig, og ryktene svermer rundt Frank Lampard som potensiell erstatter.

Lampard, som selv har lagt bak seg en lang karriere i klubben, har det siste året ledet Derby County i Championship.

Sky Sports bekrefter at Chelsea har som mål å signere den tidligere midtbanespilleren etter at Sarri ønsket seg bort fra klubben, men har ennå ikke lagt inn bud på treneren. Dersom Chelsea ønsker seg Lampard, må de kjøpe han ut fra kontrakten, som vil angivelig koste rundt 4 millioner pund.

Lampard, som bare har lagt bak seg ett år i trenerrollen, har prestert bra i hans første år.

- Han har gjort det godt i Derby. Det er sterkt å ta laget til play off, sier Paul Merson, tidligere fotballspiller i Arsenal, til Sky Sports.

Tore André Flo er spent på hva framtida bringer.

- Det blir spennende å se hva som skjer i klubben og rundt managersituasjonen, sier han.

Selv sier Derbys eier, Mel Morris, dette om ryktene rundt Lampard:

- Vi har gjort det klart for alle, og spesielt Frank selv, at vi vil fortsette å ha han i klubben i lang tid. Hvis Chelsea vil ansette Frank, så må de legge inn et bud på ham. I mellomtida vil vi fortsette å jobbe med planene for kommende sesong og med Frank, slik at han vet hvor ønsket han er av alle i tilknytning til klubben, sier Mel Morris til Sky Sports.

CHELSEA-AKTUELL: Storscorer og Lillestrøm-stjerne Guro Reiten linkes til større klubber og ligaer. Maria Thorirsdottir og Maren Mjelde, som begge spilleer for Chelsea, ønsker landslagskollgaen hjertelig velkommen til London. Reporter/video: Daniel Nerli Gussiås / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

Tvunget til å tenke nytt

Øyvind Alsaker, fotballekspert på Premier League, er spent på hva den kommende sesongen vil bringe. Han er usikker på om Frank Lampard er den rette mannen, og i alle fall med tanke på historien bak eier Roman Abramovitsj, som har vært der i 15 år og hatt lite troa på kontinuitet på trenersida.

- Det vil nok bli en vanskelig sesong, selvfølgelig, ettersom de har mista sin beste spiller og arvtakeren er langtidsskadet. Så på kort sikt vil det nok bli tøft, men det avhenger av om klubben vil ta nye steg, sier Alsaker til Dagbladet og fortsetter:

- Det spørs om det blir Lampard, det er noe uvanlig under Abramovitsj, men kanskje nødvendig nå som klubben må kutte ned på utlånsavtalene og har et forbud, inntil videre. Lampard har vist at han er god på å utvikle de unge spillerne, og det kan bli en «blessing in disguise» for klubben. Å bli tvunget til å tenke nytt, sier Alsaker.

Alsaker tror klubben kan slå tilbake, til tross for utfordringene som står for tur, men er usikker på om det skjer.

- De kan slå tilbake, men det er vanskelig å se for seg akkurat nå. At Chelsea skal ta steg og ta opp kampen med toppklubbene nå, det høres litt voldsomt ut, sier han.

Frank Lampard er fersk i rollen som hovedtrener. Skal han lykkes i klubben, må han få tid, mener Alsaker.

- Hvis Chelsea har tenkt å gjøre dette på en annen måte, kan det bli virkelig bra. Likevel er det et voldsomt sprang for Lampard. Han har de samme fordelene som Solskjær, han kjenner klubben, men han er avhengig av å få tid. Det er en vanskelig periode å komme inn i, ettersom han ikke kan hente og bygge lag, sier Alsaker.

- Merkelig måte

Klubben mistet nylig stjernespilleren Eden Hazard til Real Madrid. Om Chelsea ikke for opphevet overgangsforbudet, mener flere at klubben vil få utfordringer med å hevde seg mot topplagene Manchester City og Liverpool.

- Det var selvfølgelig trist å miste Hazard, men han har gjort en utrolig flott jobb i klubben og det er bare å ønske han lykke til i Real Madrid, sier Flo.

Sarri har uttalt at klubben trenger nye spillere.

- Vi trenger minst to nye, har Sarri sagt.

Overgangsvinduet stenger 7. august. Domstolen for sport har sagt at de ikke vet når de eventuelt vil komme til en beslutning. Det skriver The Guardian.

Alsaker mener at nå er det rette tidspunktet å videreutvikle de unge talentene, og det er spesielt en ting han mener klubben bør bli bedre på.

- Jeg syns det bare er fint at færre blir sendt ut på utlån. Chelsea har støvsugd talenter, men få får sjansen på A-laget. Det er en merkelig måte å drive på. Spillere som blir sendt på utlån er vanligvis for de klubben virkelig har troa på og vil bruke etter hvert, ikke som en hel industri.

- Jeg ser ikke noe fordel i å drive slik. Det er bare bra at klubben må tilpasse seg, også må de begynne å få en bedre forbindelse mellom akademi og A-lag, slik som Manchester United har vist den siste tida, sier Alsaker.

Chelsea hadde flere profiler på lån forrige sesong, som de eventuelt kan hente tilbake. Tammy Abraham er i Aston Villa, Michy Batshuayi er i Crystal Palace, Álvaro Morata i Atlético Madrid, Victor Moses i Fenerbahçe, Kenedy i Newcastle, Tiemoue Bakayoko i AC Milan og Kurt Zouma i Everton, i tillegg til mange unge spillere i ulike klubber.