Spesialister uenige om toppidrettsfolk bør hjertetestes

- Det kan ødelegge karrieren innen idrett.

TRENTE HARDT: Alexander Dale Oen var kjent for å trene hardere og mer enn de fleste. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRENTE HARDT: Alexander Dale Oen var kjent for å trene hardere og mer enn de fleste. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Alexander Dale Oens plutselige bortgang kom kort etter at tre utenlandske utøvere fikk plutselig hjertestans, to av dem døde.

Nå går debatten for fullt om toppidrettsfolk bør hjertetestes eller ikke.

Professor i kardiologi ved Oslo universitetssykehus Ullevål, Dan Atar, drar frem et eksempel fra Italia, hvor alle fotballspillere på toppnivå testes for hjertefeil jevnlig.

- Alle fotballspillere på toppnivå i Italia må gjennomgå en screening. Det vil si at de tester hjertet til tross for at de ikke har noen symptomer på hjerteproblemer. Det har vært flere tilfeller hvor det har blitt oppdaget en fortykkelse av hjertemuskelen, og dermed får ikke spillerne spille fotball på toppnivå, sier Atar til Dagbladet.

Også i Norge testes fotballspillere i eliteserien, men kun én gang i løpet av karrieren.

Skeptisk
Selv om screening har potensiale til å redde liv, er Atar skeptisk til å innføre metoden uten videre.

- Dette er imidlertid omstridt fordi at man da kan oppdage «små feil» som kanskje ikke hadde hatt noen betydning, men som alikvel da kan ødelegge karrieren dems i form av et yrkesforbud, sier han.

Seksjonslege og hjertespesialist ved Sykehuset Vestfold, Kenneth Knutsen, har interessert seg for og jobbet med idrettsfolk i flere år.

- Det er ikke noe som tyder på at det er noen spesiell økning antall i slike tilfeller (akutt hjertestopp for unge utøvere) de siste årene. Det er nok heller slik at det omtales stort i aviser, på Facebook, Twitter og andre steder. Det gir et inntrykk av at det skjer ofte og skaper en form for blest. Det er ikke en bølge av slike tilfeller, sier Knutsen til NTB.

Han mener en hjertetest må på plass snarest.

- Jeg mener at hjertescreening (spørreskjema, EKG og undersøkelse av kardiolog) av toppidrettsfolk i Norge bør settes mer i system. Dette selv om kapasiteten ikke er 100 prosent til stede. Slike undersøkelser vil ikke avdekke alt, men mye. Det er ikke vist særlig interesse for dette i Norge. Det bør tenkes mer i de baner. I Italia har de interessert seg mer, og de har et omfattende opplegg.

Trolig det samme
Knutsen anser det som sannsynlig at Dale Oen døde av akutt hjertesvikt på grunn av en medfødt hjertefeil, ikke ulik den Ståle Solbakken og Carl-Erik Thorp hadde. De to fotballspillerne overlevde hjertestansen fordi de fikk umiddelbar behandling da de falt om.

- Obduksjonen av Dale Oen vil gi svarene. Slik jeg vurderer det, er det svært mye som tyder på en medfødt hjertefeil. Men dødsfallet kan også skyldes en hjerneblødning eller et såkalt virus på hjertemuskelen, sier Knutsen.

Han mener folk allikevel ikke skal være redde for å trene.

- Trening og mosjon er bra. Det man skal passe på, er å ikke presse kroppen hvis man ikke føler seg bra eller har en pågående infeksjon i kroppen.

Utøvere på høyt nivå har økt forekomst av plutselig hjertedød. Anslag sier at cirka 50 yngre nordmenn (de aller fleste menn) årlig rammes av hjertestans i forbindelse med fysisk aktivitet. Mange redder likevel livet.

Avgjørende
Dale Oen segnet om på badet, og det tok tid før lagkameratene ante uråd og tok seg inn til ham.

- I tilfeller av hjertestans er de første minuttene helt avgjørende. Det er mulig å holde liv i en person i ganske lang tid ved hjelp av hjertekompresjon og munn-til-munn-metoden før fagfolk kommer til.

Solbakken var klinisk død i sju minutter i 2001, men kom fra det hele uten men. Han lever i dag med en innoperert hjertestarter.

Det vil ta tid før obduksjonsrapporten etter Dale Oens død offentliggjøres.

- Vi i Olympiatoppen vil ikke bidra til spekulasjoner om årsaken til dødsfallet. Vi venter til den endelige rapporten foreligger. Dette av hensyn til Alexanders familie, sier Ola Rønsen i en pressemelding.