Toppdommer ble alvorlig syk:

- Spesiell beskjed

- Jeg skjønte at noe ikke stemte, sier Sigurd Smehus Kringstad, og forteller om da han ble hasteinnlagt på sykehus.

TUNG BESKJED: Toppdommeren har vært utenfor fotballen i cirka to måneder på grunn av sykdom. Foto: Carina Johansen / NTB
TUNG BESKJED: Toppdommeren har vært utenfor fotballen i cirka to måneder på grunn av sykdom. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Sigurd Smehus Kringstad har etter hvert blitt et kjent ansikt rundt om på norske fotballarenaer. I 2017 debuterte han som dommer i Eliteserien. Ifølge Sunnmørsposten, som omtalte saken først, står han oppført med 59 kamper i Eliteserien.

Men i slutten av sist påske sa det stopp.

- Jeg skjønte at noe ikke stemte, og dro til legen. De ga meg oksygen og sendte meg rett på sykehuset, sier Smehus Kringstad til Dagbladet.

- Der fikk jeg beskjed om at jeg hadde en alvorlig lungebetennelse og akutt nyresvikt.

GOD TONE: Sigurd Smehus Kringstad får hjelp av Veton Berisha til å fikse dommerutstyret. Foto: Carina Johansen / NTB
GOD TONE: Sigurd Smehus Kringstad får hjelp av Veton Berisha til å fikse dommerutstyret. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

- Spesielt

Ved siden av å være dommer jobber Sunnmøringen som politi. Det er en jobb som krever at helsa er i orden. Han forteller at det var spesielt å få beskjeden om at han var alvorlig syk.

- Jeg har ikke vært særlig syk før, så det var spesielt å få den beskjeden. I den store sammenhengen er det bare en parentes. Det finnes verre ting, men det var likevel ikke veldig gøy å få den beskjeden.

Heldigvis hadde han gode mennesker å støtte seg på. Det var en befrielse, forteller han.

- Fotball og jobb havner veldig i andre rekke når man blir syk som dette. Det aller viktigste er familien. Det var en befrielse å ha dem rundt seg, forteller dommeren, som samtidig retter en takk til kollegaer og Norges Fotballforbund for alle meldinger og oppfølgning han har fått den siste tiden.

SKADD: Det utspilte seg ekle scener under en ishockeykamp mellom USA og Latvias U18-lag, hvor dommeren ble sendt til sykehus. Vis mer

På bedringens vei

- Hvor mye savner du fotballen?

- Jeg savner det å være på tur med kollegaer og reise rundt og møte fotballfamilien. Så det er absolutt motivasjon for å komme tilbake. Det er litt rart å stå utenfor så lenge.

Etter cirka to måneder på sidelinja er Kringstad omsider på vei tilbake. Men friskmeldt er han på ingen måte.

- Jeg tok røntgenundersøkelse av den ene lungen for halvannen uke siden. Der fikk jeg beskjed om at den fortsatt ikke ser særlig bra ut. Så lungekapasiteten er ikke akkurat på topp.

Han fortsetter:

- Men legen sier at jeg ikke har begrensninger når det gjelder aktivitet, for kroppen kommer til å gi beskjed når den har fått nok. Det er ikke farlig å trene, jeg blir bare fort sliten, sier han, og legger til at han ikke vil sette noe tidsperspektiv for når han er tilbake.

- Jeg må bygge meg opp, og ta steg for steg.

Sist gang han var å se som dommer var i kampen mellom Lillestrøm og Jerv 9. april. Han er én av syv dommere som har tittelen som FIFA-dommer i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer