Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

18. september avsluttes isoleringen av Therese Johaug

Spesiell situasjon da Johaug møtte skijentene. Reddes av NIF-regel: - Det er vondt å se

Plutselig møtte Therese Johaug sine beste skivenner i løypa. Situasjonen som utspilte seg var spesiell. Om 219 dager kan imidlertid Johaug puste lettet ut. Da er isolasjonsmarerittet over.

FÅR VÆRE MED PÅ TUR: Vidar Løfshus bekrefter til Dagbladet at Therese Johaug får være med det norske landslaget på treningssamlinger i høst i de siste to månedene av utestengelsesperioden. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FÅR VÆRE MED PÅ TUR: Vidar Løfshus bekrefter til Dagbladet at Therese Johaug får være med det norske landslaget på treningssamlinger i høst i de siste to månedene av utestengelsesperioden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): Stedet er Sjusjøen. Underlaget er snø. Temperaturen er 15 minusgrader. Det er en typisk idyllisk vinterdag i det vakre skilandskapet. Det er som et speilbilde av Norges tradisjonsrike skihistorie.

Men det er noe som skurrer.

En av Norges mest populære idrettsutøvere, Therese Johaug, går helt alene. Frekvensen og intensiteten er den samme som før. Pusten høres like godt som i fjor. Joda, hun har ofte gått alene i front i konkurranser, men på trening bruker hun å være omgitt av sine gode lagvenninner. Sammen gjør de hverandre sterkere.

I samme løype finner vi Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og majoriteten av det norske langrennslandslaget. De er på samling på samme sted som Johaug for øyeblikket bor og trener. Men i motsetning til de siste ti årene, er ikke Johaug med de øvrige jentene.

Plutselig møtes de likevel. Østberg ser Johaug. Johaug ser Østberg. De sier hei, smiler varmt og skulle så gjerne ha trent sammen. Men 28-åringen fra Dalsbygda får ikke lov. Hun kan ikke legge seg i ryggen. Hun kan ikke dra. Ikke en eneste meter. Hun må vende nesa en annen vei og fortsette ferden alene. Helt fram til neste sesong.

UVANT: Ingvild Flugstad Østberg møtte Therese Johaug i løypa, uten å få lov til å gå med henne. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
UVANT: Ingvild Flugstad Østberg møtte Therese Johaug i løypa, uten å få lov til å gå med henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Østberg: - Vondt å se

Da er utestengelsen omsider et endt kapittel.

- Vi møtte Therese i løypa på trening. Vi fikk sagt «hei og hå», før vi skilte lag. Det var ikke noe mer vi kunne gjøre. Vi har ikke lov å gå sammen siden vi er på en samling, og det defineres som organisert trening, forteller Flugstad Østberg til Dagbladet.

- Hvordan opplevde du denne spesielle episoden?

- Det er en veldig rar situasjon, men sånn er det. Vi må forholde oss til regelverket, men det er klart at det hadde vært hyggelig om hun kunne gått med oss. Jeg savner henne i hverdagen og på trening. Det er vondt å se henne gå en annen vei og vite alt hun må igjennom, sier Gjøvik-jenta.

- Hvordan tror du formen hennes er sammelignet med dere?

- Bedre. Jeg tror hun hadde vunnet i VM, jeg, sier Østberg.

Johaugs gladmelding

I paragraf 12-1 i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komités lov heter det at den suspenderte utøveren ikke kan delta på idrettsarrangement arrangert av et organisasjonsledd i NIF, nærmere bestemt konkurranse og organisert trening.

I henhold til paragraf 12-18 åpnes det imidlertid opp for at Johaug kan bli med landslaget på landslagssamling de siste to månedene av utestengelsen:

«Utelukket utøver kan delta i organisert trening de siste to måneder av ilagt utelukkelse, eventuelt siste fjerdedel av ilagt utelukkelse dersom den perioden er kortere.»

Da Dagbladet omtalte dette 19. oktober, var det en positiv overraskelse for Johaugs manager Jørn Ernst. Fredag bestemte domsutvalget i Norges Idrettsforbund at Johaug utestenges i 13 måneder. Johaug, FIS, WADA og Antidoping Norge kan fortsatt anke avgjørelsen, men hvis dommen blir stående, kan Johaug konkurrere igjen 18. november.

- Det er viktig for Therese

Gladnyheten er at - i henhold paragraf 12-18 - kan Johaug allerede 18. september slutte seg til den norske troppen og bli med på høydesamlinger i høst sammen med resten av landslaget.

- Det betyr at hun eventuelt får én eller to samlinger mer sammen med laget, som er viktig for Therese både sosialt og treningsmessig, forteller Jørn Ernst til Dagbladet.

- Uavghengig av det, har vi lagt opp en treningsplan som inneholder høydetreninger fram mot neste sesong. Så uansett får Therese de dagene hun skal ha i høyden i løpet av sesongen. Men selvfølgelig, jo før hun kan få trene med de andre jentene, jo bedre, sier Johaugs manager.

- Hvor mange høydeopphold blir det?

- Jeg har ikke en konkret plan på samlingene, men hun blir på samme nivå som hun har hatt tidligere sesonger.

Klarsignal fra Norges Skiforbund

Vidar Løfshus bekrefter overfor Dagbladet at Johaug får bli med det norske landslaget på samling etter 18. september om dommen på 13 måneder står seg.

- Det stemmer. Det er helt klart positivt for både henne og hele laget, sier Løfshus til Dagbladet.

På spørsmål om når Johaug-leiren bestemmer seg om de vil anke dommen, sier Johaugs manager:

- I løpet av noen dager har vi tatt beslutningen på det, opplyser Ernst.

- Med 13 måneder rekker Johaug hele neste sesong. Hva mer kan man håpe på? Denne sesongen er vel kjørt uansett?

- Ja, det er det. Denne sesongen er ferdig uansett hvilken dom det hadde blitt. Målene var Tour de Ski og VM, sier Ernst.

Johaugs store økonomiske tap

De drømmene gikk i tusen knas. Johaug går glipp av potensielt saftige premieinntekter. I fjor tjente hun 3,63 millioner kroner i løpet av sesongen bare i premieinntekter. Tap av indirekte inntekter av den sportslige suksessen, som sponsorer, kan forverre inntektstapet ytterligere.

En gladnyhet for Johaug er at avtalen med sponsoren Fischer fortsatt vil gjelde. Dermed kan 28-åringen konkurrere med Fischer-ski når dommen er ferdigsonet.

- Vi støtter Therese 100 prosent. Hun har ski tilgjengelig i Fischer når hun begynner å konkurrere igjen, akkurat som Martin Johnsrud Sundby har nå, sa markedsansvarlig Alf-Roger Holme, på vegne av Fischer, til Dagbladet i høst.

Med andre ord: Så raskt Johaug er tilbake i konkurranse, kan hun benytte seg av Fischers utstyr - uavhengig av omfanget på dommen.

- Hvis man soner en dopingdom, sier det seg selv at kontrakten oppheves i den perioden og at man ikke kan konkurrere med Fischer-utstyr. Men når dommen er ferdigsonet er Therese hjertelig velkommen tilbake, opplyste Holme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling