Spesiell situasjon har satt Nyland på benken: - Jeg er vel så god som ham

Det store paradokset.

SPESIELT: Ørjan Håskjold Nyland har havnet i en spesiell situasjon i sitt klubblag, som igjen gir en spesiell situasjon på landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPESIELT: Ørjan Håskjold Nyland har havnet i en spesiell situasjon i sitt klubblag, som igjen gir en spesiell situasjon på landslaget. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): Keepersituasjonen på landslaget har blitt et paradoks.

Ørjan Håskjold Nyland er Norges nr. 1, men får ikke spille for FC Ingolstadt, som er nr. 10 i Bundesliga. Norges reservekeeper Rune Almenning Jarstein har derimot startet sju strake kamper for Hertha Berlin, som er nr. 4 i Bundesligaen.

- Det er litt tilfeldigheter som gjør det. Rune fikk sjansen etter en skade og grep den. I Ingolstadt holdt min keeperkonkurrent nullen i noen kamper, mens vi tapte da jeg fikk sjansen mot Borussia Dortmund, sier Nyland til Dagbladet.

Ingen av de fotballekspertene Dagbladet har snakket med ønsker et keeperskifte på landslaget, selv om det er Jarstein som gjør det best i Bundesliga om dagen.

Årsaken til det er at Nyland har storspilt for landslaget og at de mener at Nyland er en bedre spiller enn Hertha Berlin-keeperen.

- Kanskje du bytte klubb til Hertha Berlin?

- Haha, de klarer seg nok veldig bra med Rune. Han er en bra keeper som gir meg bra kamp på landslaget. Vi pusher hverandre fremover, forteller sunnmøringen.

Utrolig statistikk Der situasjonen på landslaget er et paradoks, er situasjonen i Nylands klubblag svært spesiell. Ingolstadt startet sesongen med to førstekeeper som skulle rotere.

IMPONERER: Ramazan Özcan har storspilt i Ingolstadts mål og plassert Ørjan Nyland på benken. Foto: CARMEN JASPERSEN/dpa
IMPONERER: Ramazan Özcan har storspilt i Ingolstadts mål og plassert Ørjan Nyland på benken. Foto: CARMEN JASPERSEN/dpa Vis mer

Østerrikeren Ramazan Özcan (31) har imidlertid storspilt og vært en sensasjon i den nyopprykkede klubben. 31-åringen slapp ikke inn et eneste mål på de fem første kampene og har totalt kun fem baklengs på elleve opptredener.

Da Nyland fikk sjansen mot Borussia Dortmund, slapp han inn fire. Özcan har i løpet av sine elleve kamper aldri sluppet inn mer enn ett mål i en kamp.

Forskjellene på antall baklengsmål per kamp er absurde for to relativt jevngode sisteskanser.

- Dortmund har scoret enormt mye mål mot alle, så det de tallene sier ikke all verden. Jeg har gjort det bra når jeg har fått sjansen, men det har også han gjort, forklarer Nyland - som i rettferdighetens navn fikk skryt etter stortapet mot den tyske storklubben.

- Føler du at du er vel så god som Özcan?

- Ja, det gjør jeg. Det merker jeg på trening. Jeg står ikke noe tilbake for ham, og klubben sier at det er meg de vil satse i et langsiktig perspektiv. Jeg har ingen planer om å forlate Ingolstadt, avklarer 25-åringen.

Nest gjerrigst Ingolstadt har målforskjellen 7-9 etter tolv seriekamper, som til tross for få mål har gitt dem hele 16 poeng i Bundesligaen. Der er det kun Manuel Neuer og Bayern München som har sluppet inn færre mål. I Premier League er det eksempelvis kun Manchester United som har færre baklengs.

Da er det litt synd at det ikke er Nyland som kan skryte over å ha den imponerende statistikken.

- Vi er et gjerrig og ganske defensivt lag, som ikke tar de store sjansene offensivt, sier 25-åringen.

- Er det en trygghet å se at Jarstein til slutt fikk sjansen etter mange år på benken?

- Hvis man jobber hardt nok over tid, går det bra til slutt. Det er opp til meg selv, mener Nyland.

Motsatt på klubb- og landslag Kanskje er det også litt opp til Özcan, som neppe mister plassen med det første. Så lenge storspillet vedvarer, må Nyland trolig fortsette på benken.

På landslaget er situasjonen motsatt. Så lenge Nyland fortsetter storspillet for Norge, mister han neppe plassen, uansett hvor mye Jarstein imponerer for Hertha Berlin.

Den tidligere Hødd- og Molde-keeperen har nemlig vært glimrende for landslaget i høst. Voldingen holdt nullen i fire strake landskamper og storspilte også da han til slutt måtte kapitulere i den tøffe bortekampen mot Italia.

- Jeg føler meg i veldig bra form og håper å kunne fortsette å prestere på det nivået, forteller Nyland.

Ubekymret Høgmo Per-Mathias Høgmo hintet på pressekonferansen om at han ikke vurderer å vrake Nyland.

- Nyland har sammen med resten av laget bidratt til at vi spilte nesten seks kamper uten å slippe inn mål, og han var en av våre desidert beste spillere mot Italia, sier Høgmo.

- Han er i en svært god treningshverdag og har vist strålende form på trening. Han nyter stor tillit, fortsetter han.

Landslagssjefen velger å se det positive i at han har tre sterke målvakter.

- Det er lenge siden Norge har vært bedre stilt på keepersiden. Vi har tre målvakter som presser hverandre. Jarstein har vært særdeles god i Hertha Berlin, og Hansen har vært en matchvinner for Rosenborg, sier Høgmo.