Spill ikke på VM

Etter at linjemannen snøt Spania for seieren, er VM ikke til å vedde på mer.

Det har denne turneringen knapt vært helt siden favorittene dro hjem en etter en i gruppespillet. Men en ting er antatt gode lag som ikke strekker til; noe annet er linjemenn som sliter.

For ordens skyld:

 • Jeg hadde veddet på at Sør-Korea gikk videre til semifinalen, men slik skulle det ikke ha vært.

  Hjemmelaget spilte seg ikke til denne seieren.

  Og verre:

 • Spania scoret.

  Da Joaquin tidlig i første ekstraomgang skar inn fra høyrekanten, presset seg forbi Young på innsiden av dødlinja og løftet ballen perfekt til Morientes på siste stolpe, var ballen aldri ute.

  Den berørte ikke linja engang.

  Likevel vinket linjemannen med fri sikt til både ball og linje for utspill fra mål, og dommer Gamal Ghandour uten den samme oversikten, hadde ikke noe valg:

 • Morientes scoring måtte annuleres.

  Ingen Golden Goal for spanjolene og ingen semifinale.

  Tårer for Spania


  Vel har VM lidd større tap enn å miste Spania, men det går an å lide litt med en fotballstormakt som gang på gang mislykkes i denne turneringen. Og der et rasende Italia hadde en dårlig sak mot hjemmelaget forleden, har spanjolene virkelig noe å være sinte for i dag:

 • Det går absolutt an å forstå at offside-situasjonene går for fort for folk og linjemenn flest. Å se at ballen er inne på banen, er mange grader lettere.

  Slik kan nasjonens forbitrelse kanskje redde trener Camacho som ikke har noen heldig hånd med sine taktiske valg.

  I dag lot han Joaquin ta ansvar i straffespark-konkurransen selv om unggutten nær hadde gått av banen med krampe minutter før. Joaquin var ikke sitt gode jeg på vei bort til ballen; han stoppet opp i tilløpet i en halvveis finte og skjøt ubestemt og løst.

  Uten kraft


  Slik ble det en stor seier for Sør-Korea, men de vant den ikke på noen stor måte. Der laget har imponert med trøkk gjennom store deler av mesterskapet, kom svakhetene tydeligere fram:

 • Jung Hwan Ahn -- den rått bortviste italiener -- er ingen perfekt midtspiss for et lag med potensiale til mange innlegg fra to raske og effektive kantspillere.

  Ahn er på tross av sitt avgjørende hode-mål mot Italia ingen samlende spiss. Først da veteranen Sun Hong Hwang kom inn på topp rett før ekstraomgangene og Ahn ble dratt litt tilbake, fikk laget kraft i straffefeltet. I tillegg fikk Sør-Koreas store fotballhelt plass nok til å spille fri rettvendte lagkamerater.

  Fart mot tyskerne


  Mangel på rettvendte koreanske løp var kampens skuffelse. Hittil i turneringen har kantspillerne Song og Seoul fått brukt farten sin ofte i bakrom. Nå kom oppspillene seint og gjerne på feilvendte spillere.

  Slik kan ikke Tyskland utfordres. Den tyske mannsmarkeringen kan bare rives opp gjennom tempo i riktig retning, og da må Ahn dypere fra start for å fordele ballene smartere.

  Vrient blir det uansett. I dag skulle VM ha endt for Sør-Korea på grunn av spanjolenes bedre løp i straffefeltet og bedre hodespill. Tirsdag kommer et lag som er enda lurere i sine få offensive forsøk og som dessuten er klart sterkere i luftrommet.

  Kanskje er ikke linjemennene i den kampen til å satse på engang.

  I hvert fall ikke til å vedde på.