<strong>TELLER NED:</strong> Erling Braut Haaland og Norge møter Østerrike på Ullevaal stadion fredag. Det er første kamp i Nations League. Også Nord-Irland og Romania er i gruppa. Foto: Bjørn Langsem
TELLER NED: Erling Braut Haaland og Norge møter Østerrike på Ullevaal stadion fredag. Det er første kamp i Nations League. Også Nord-Irland og Romania er i gruppa. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Spill med åpne kort

Tre spisser kjemper om to plasser på topp for Norge. Kjetil Rekdal er usikker på hvem han ville valgt, men har et klart råd til Lars Lagerbäck.

Publisert
Sist oppdatert
  • Norge - Østerrike, klokka 20.45 fredag

ULLEVAAL (Dagbladet): En etter en kommer de inn og ut av Ullevaal stadion denne uka: Erling Braut Haaland (20), Joshua King (28) og Alexander Sørloth (24).

De spiller for henholdsvis Borussia Dortmund, Bournemouth og Trabzonspor. Og målet er deres venn.

Klokka 20.45 fredag venter Østerrike i den første kampen i Nations League. Lagerbäck er kjent for sitt 4-4-2-system, hvilket betyr at en av spissene trolig blir vraket.

<strong>EKSPERT:</strong> Kjetil Rekdal. Foto: NTB scanpix
EKSPERT: Kjetil Rekdal. Foto: NTB scanpix Vis mer

Spillere som ikke er med i startelleveren kan finne på å reagere med misnøye. Nåværende HamKam-boss Kjetil Rekdal ser et potensielt minefelt, og sier:

- Jeg skal ikke lære Lagerbäck noe som helst. Men han må spille med åpne kort. Han må prate med alle tre spissene. Han må være åpen og ha en dialog om hvordan det ligger an. Han må fortelle hva han tenker og hva han krever av hver enkelt. Spilleren som blir plassert på benken, kan føle seg som et tredjevalg - og det er ikke nødvendigvis bra.

<strong>VIL SPILLE:</strong> Joshua King. Foto: Bjørn Langsem
VIL SPILLE: Joshua King. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

King scoret seks mål for Bournemouth i Premier League denne sesongen. Det er under 28-åringens standarder, men han framstår som en frontskikkelse for Norge.

Så har du Haaland. Han har scoret 44 mål i alle turneringer det siste året og har vært helt ellevill der nede i Tyskland.

Sørloth kommer som en åpenbaring fra tyrkisk fotball. Hele 33 scoringer har sendt ham på alles lepper i det fotballgale landet.

<strong>VIL SPILLE:</strong> Alexander Sørloth. Foto: Bjørn Langsem
VIL SPILLE: Alexander Sørloth. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Midt i målkalaset skal Lagerbäck ta en avgjørelse. Og som vanlig vil han ikke avsløre noe før han må.

- Det er tre fantastiske spillere, erklærer Rekdal.

- Alle har bevist at de hører hjemme i en startellever. Laget har et luksusproblem, men jeg overlater til Lagerbäck og Per Joar Hansen å ta en avgjørelse.

- Kan Norge spille med alle tre samtidig?

- Det vil være en utfordring. Vi er såpass innspilt i 4-4-2. Jeg er nesten på grensa til å trekke lodd. Jeg klarer ikke å skille de tre. Du må vurdere motstander, taktikk og hva du trenger.

Live-published photos and videos via Shootitlive

HamKam-bossen med 83 landskamper understreker:

- For én av dem vil det være en kjempeskuffelse å havne på benken. Men store klubber og landslag har alltid stjerner på benken. Se på Tyskland: De har fem-seks spisser som føler de burde vært med. Vi skal være glade for at vi har tre kanongode spisser.

AVSTÅR: Fredrik Midtsjø må trekke seg fra landslagstroppen på grunn av en kink i nakken. Det bekreftet landslagssjef Lars Lagerbäck onsdag. Video: NTB Scanpix / Rødt Kort. Vis mer

TV 2-ekspert Jesper Mathisen bruker - som flere andre - ordet «luksusproblem» om situasjonen.

- Dette luksusproblemet har Lagerbäck aldri hatt før. Vi skal ikke så mange samlingene tilbake da Norge hadde King og det var usikkerhet rundt hvem som skulle være spiss nummer to. Vi har hatt Tarik Elyounoussi, Ola Kamara og Bjørn Maars Johnsen. Ikke noe galt sagt om dem, men nå er det noe helt annet Lagerbäck har å velge i. Jeg tror King er sikker. Det samme må Haaland være. Og så har han en helt fantastisk spiss i Sørloth på benken.

<strong>TV 2-EKSPERT:</strong> Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

King ville ikke utbasunere sitt kandidatur på en pressekonferanse denne uka.

- Å ha et sånt problem er ikke noe du skal klage over. Jeg kan ikke huske sist Norge hadde så gode spillere. Det betyr at vi må gå litt ekstra i hver kamp og slåss for plassene våre, påpeker han.

- Alle som vinner Premier League har en bred stall. At vi har gode spillere i startelleveren og på benken er bra for Norge og landslaget.

Foruten Østerrike er Nord-Irland og Romania i gruppa. Vinneren får en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til Qatar-VM i 2022.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer