Spill sånn at ikke engang Tuborg kan redde festen

Og pip i vei, dansker. Dere bare tenner de norske jentene.

EN SISTE SKÅL? I kveld kan EM-festen være over for danskene, om de norske jentene får det som de vil. De drømmer om å stilne det høylytte publikummet i Herning. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
EN SISTE SKÅL? I kveld kan EM-festen være over for danskene, om de norske jentene får det som de vil. De drømmer om å stilne det høylytte publikummet i Herning. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIXVis mer

Direkte 17.00: Følg Danmark - Norge i vårt håndballstudio

HERNING (Dagbladet): Visepresidenten i Det europeiske håndballforbundet (EHF), Jean Brihault, sa tidligere i uka at det var en «Balkan-aktig stemning» på kampene til Danmark. Og det var ikke ment som noe kompliment.

Franskmannen liker ikke det patriotiske publikummet, siden de piper på motstanderne, skriver Jyllands-Posten.

Danmark-trener Jan Pytlick bare rister på hodet, og sier han fortsatt kommer til å oppildne publikum. De norske jentene bare gliser, for de gleder seg stort til å spille i trykkokeren.

ALLE JENTENE jeg har snakket med de siste dagene har boblet over av entusiasme når trykket i hallen er tema. De er ikke bortskjemt med slike rammer, så selvfølgelig er de gira.

- Jeg elsker å spille når folk buer på meg, da blir jeg bare enda mer tent. Det blir nydelig, sier Camilla Herrem.

Og så har de en medisin mot det.

- Det er sagt at tilskuerne er litt usportslige, men hvem bryr seg om det, tenker jeg. Du får et ekstra gir når det er en sånn ramme. Vi får bare få dem til å være stille, sier Katrine Lunde Haraldsen.

I 2004 spilte Norge semifinale mot Ungarn. I Ungarn. Det blir ikke heitere enn det. Karoline Dyhre Breivang var med også den gangen og hun husker godt hvordan lydnivået sank da ungarerne ble rundtspilt etter alle kunstens regler.

- Det ble ganske fort stille i Ungarn, ja, sier hun.

HAR LØFTET DANSKENE: Det er ingen tvil om at Danmark har blitt båret fram av stemningen på tribunen. Holder det helt til gull? Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
HAR LØFTET DANSKENE: Det er ingen tvil om at Danmark har blitt båret fram av stemningen på tribunen. Holder det helt til gull? Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

OG HVORFOR i all verden skal ikke det danske publikummet gi laget sitt høylytt støtte? Og pip gjerne på motstanderen, for min del. Hvis det blir forbud mot å vise følelser og engasjement på tribunen, kan de like gjerne slutte å selge billetter til kampene.

Det kan ikke være sånn at publikum er nødt til å klappe for begge lag i et EM. Vi snakker tross alt ikke om J10 og Peter Wessel Cup.

Prøv å fortell Manchester United-fansen at de skal være høflige overfor Liverpools Steven Gerrard.

Jeg husker hvordan det kokte på tribunen i herrenes VM i Tyskland i 2007 og det var ikke mindre trykk da de spilte i Kroatia to år seinere. I kveld kan vi få et lydnivå som kanskje kan nærme seg dette.

Og trolig overgå alt vi har vært med på i en skandinavisk idrettshall tidligere.

DERFOR GLEDER også de norske jentene seg til dette.

Det er selvfølgelig en fordel for danskene, som har majoriteten av de 12 500 tilskuerne i ryggen. Og sånt slår sjelden negativt ut i forhold til vennligsinnede avgjørelser heller. Også kalt hjemmedømming.

Men er det noe som smaker bedre enn å stilne en slik masse?

Neppe.

Det er derfor jentene er så gira. De vil ødelegge den danske festen så kraftig at ikke engang Tuborg kan redde den.

BUUU: Danskene har pepet på motstanderne. Fy, sier EHF. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
BUUU: Danskene har pepet på motstanderne. Fy, sier EHF. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer