Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Spiller de som de pleier, vil de havne i trøbbel

Stopperlegende Ronald Koeman om Vidic og Ferdinand.

VIKTIGE MENN: Rio Ferdinand og Nemanja Vidic flankerte sjefen Alex Ferguson under gårsdagens pressekonferanse. I kveld spiller de to av hovedrollene i Champions League-finalen på Wembley.Foto: SCANPIX/EPA/UEFA
VIKTIGE MENN: Rio Ferdinand og Nemanja Vidic flankerte sjefen Alex Ferguson under gårsdagens pressekonferanse. I kveld spiller de to av hovedrollene i Champions League-finalen på Wembley.Foto: SCANPIX/EPA/UEFA Vis mer

LONDON (Dagbladet): Ronald Koeman ble matchvinner da Barcelona vant mesterligafinalen på Wembley i 1992. Her forteller han hvordan United kan stoppe Messi.

- Hvis Rio Ferdinand og Nemanja Vidic spiller side om side, som de pleier, vil de havne i trøbbel i kveldens Champions League-finale, sier Ronald Koeman.

48-åringen har god kjennskap til Barcelona og sin tidligere makker Pep Guardiola.

- Det forundrer meg at alle Barcelonas motstandere fortsetter med denne feilslåtte taktikken. Ferdinand og Vidic må støte aggressivt og aldri gi Lionel Messi ro utenfor 16-meteren. En av dem må også alltid ta ut sikring som andreforsvarer siden Messi kan smette fra hvem som helst, sier Koeman.

- Lykkes United med dette vil de tvinge Messi ut på flankene der Fabio og Patrice Evra venter, og hvor faren for direkte avslutninger er mindre.

Guardiolas mentor
Nederlenderen utviklet i samråd med Barcelona-manager Johan Cruyff en ny offensiv forsvarerrolle og scoret 67 mål på 192 kamper. Da Cruyff kjøpte det unge talentet Pep Guardiola i 1990, fikk Koeman oppgaven som mentor og romkamerat på alle bortekamper.

- Jeg tilbrakte mer tid med Pep enn med min egen kone. Han var alltid jordnær og hyggelig, uten arrogante trekk, sier Ronald Koeman.

Under Johan Cruyff revolusjonerte Barcelona fotballen ved å forlate 4-4-2 og gå over til 4-3-3 og etter hvert 3-4-3, med bare tre forsvarere.

Drømmelag
- Cruyff introduserte den nederlandske angrepsstilen. Det førte til fantastiske kamper for publikum, men vi spilte med stor risiko og ble også straffet for offensiviteten vår, sier Koeman.

Barcelonas 1992-lag ble kalt for Dream Team.

KRITISK: Tidligere Barcelona-stopper Ronald Koeman mener mange av Barcas motstandere gjør for lite for å stoppe Leo Messi og co.Foto: SCANPIX/AFP/ANP/MARCEL ANTONISSE
KRITISK: Tidligere Barcelona-stopper Ronald Koeman mener mange av Barcas motstandere gjør for lite for å stoppe Leo Messi og co.Foto: SCANPIX/AFP/ANP/MARCEL ANTONISSE Vis mer

- Men Pep Guardiolas Barcelona er mer komplett og holder et enestående stabilt høyt nivå, mener Koeman.

I Cruyffs ånd
Han hyller sin åtte år yngre tidligere romkamerat.

- Pep har utviklet Barcelona i Cruyffs ånd, men på sin egen måte. Fra første gang jeg møtte ham har han vært opptatt av spillestil, ivrig etter å lære om én-touch-fotball og ballbesittelse, minnes Koeman.

Stopperlegenden stusser over at ikke Messi-frimerke vurderes av Barcelonas motstandere.

- Jeg synes det er veldig merkelig at Messi aldri får spesialoppvartning i Barcelona, en som kan fotfølge og ødelegge for fotballens største stjerne gjennom hele kampen. Men jeg er sikker på at Alex Ferguson og United har diskutert mannsoppdekning som et alternativ, sier Ronald Koeman.