Spiller for å beholde jobbene

Morgendagens Oslo-derby handler om mer enn prestisje for Kjetil Rekdal og Tommy Berntsen. I verste fall står det om klubbenes eksistens.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal myser mot vest. Foran ham står Lyn-trener Tommy Berntsen. Grunnen er nøytral, på ei bru midt i Akerselva, skillet mellom vest og øst i Oslo. Fotografen ber gutta om å gå mot hverandre.

- Jeg går ikke over brua, altså. Da havner jeg på feil side av elva. Du spiller for feil klubb, Tommy. Du som er født på østkanten (Ellingsrud, red.anm.), smeller det fra Rekdal.

Berntsen bare gliser. Og nyter replikkvekslingen foran «best i byen»-oppgjøret i morra.

- Jeg aner ikke hvordan det er å tape et byderby. Det kan kanskje du fortelle meg, Kjetil? spør Berntsen ertende.

Arbeidsplass i fare

De to elsker hypen rundt kampen. Men i år vet begge at det står mye mer på spill.

- Det kommer til å bli en knokkelkamp, garantert. Uavhengig av resultatene i kampene tidligere på dagen. Dette handler i verste fall om å berge sin egen arbeidsplass, sier Tommy Berntsen.

Vel vitende om at satsingen i Lyn aldri vil bli den samme om laget rykker ned. Vålerenga står i fare for å bli slått konkurs ved et nedrykk. Gjelda er på enorme 30 millioner. Og eierne er utålmodige.

- Dette er en type kamp vi trener hele året for å få lov å spille. For Oslo-fotballen vil det være trist om Lyn rykker ned. Du ønsker ikke naboen din noe vondt, sier Rekdal.

Planene klubbeierne en periode lekte med om å slå sammen Lyn og Vålerenga til én storklubb, synes begge to er håpløse.

- Tenk deg den stakkaren som har tatovert inn Vålerenga på hele ryggen. Å få ham til å stå og synge for FK Oslo er en utopi, ler Tommy Berntsen.

- Helt enig. Det er en umulig tanke, sier Rekdal.

- Trist

Begge lag har slitt med enorme problemer både på og utenfor banen i hele år. De to spillende trenerne har egentlig ingen gode forklaringer på hvorfor.

- Suksessen i Lyn kom kanskje litt brått i fjor. Vi oppnådde resultater før klubben hadde rukket å bygge en plattform å stå på organisatorisk. Den sportslige nedturen tidligere i år må Teitur Thordarson ta hovedansvaret for som øverste sjef, men ingen av spillerne kan gjemme seg unna å ta en del av ansvaret for at vi ligger der vi ligger. Vi har gjort det bra i det siste. Men sesongen vil være mislykket om vi rykker ned, sier Berntsen.

Rekdal er enig.

- VIF har ett poeng mer enn i fjor på samme tid, men sesongen har vært langt under det vi forventet og satte oss som mål. Store utskiftninger i stallen har nok vært en viktig årsak til problemene våre. Det er trist at dette er en kamp om å unngå nedrykk. Det burde vært en gullkamp, medaljekamp, eller en cupfinale vi skulle spilt, sier Rekdal.

- Passer i Hertha

VIF-sjefen er imponert over sin kollega i Lyn.

- Jeg har hele tida sagt at Lyn ville greie seg. Fordi de har bra spillere. Men han og spillerne har tatt tak, og begynt å vinne kamper igjen. Det er sterkt, sier Rekdal.

Berntsen synes Rekdal er en tøff motspiller på banen, men alltid fair og betydelig mer sympatisk enn sitt rykte.

- Kjetil er ikke verre enn andre spillere, he, he.

- Tror du han passer som trener i Hertha Berlin?

- Jeg har aldri hatt ham som trener. Men med all den erfaringen han har fra europeiske toppklubber, så tror jeg han hadde takle en sånn jobb veldig bra.