Spiller for ei halv årslønn

TRONDHEIM (Dagbladet): Et sted mellom 40 og 50 prosent av RBK-spillernes årslønn for 2002 ligger i potten på Brøndby Stadion i morgen kveld. - Vi vet hva det betyr, men vi snakker ikke om det, sier Christer Basma til Dagbladet.

Mesterliga-bonusene i Rosenborg monner på selvangivelsen. Likevel er det ikke pengene som driver trønderne til ekstra innsats i returkampen i København. For det er ikke mulig å bas-ere livet på to årlige fotballkamper. Sjøl om bonusene i sju sesonger på rad har gått på skinner inn på spillernes konti.

- Kvalifiseringskampene til Mesterligaen er de to viktigste kampene i året, sier Christer Basma. Underforstått: Det er billetten til Europa som gjør både klubben og spillerne økonomisk uavhengige. Men han sier noe mer også - hvilket sansynligvis er mye av sannheten bak trøndernes enorme suksess:

- Pengene styrer ikke motivasjonen. Det er først etterpå - når du har klart det - at de tankene eventuelt kommer.

Glem pengene

- Vi må se på returkampen mot Brøndby som enda en stor opplevelse med Rosenborg, sier Harald Martin Brattbakk. - Vi må kose oss og ikke ta del i det økonomiske alvoret som preger dagens toppfotball. For det øyeblikket man begynner å tenke på det x antall kroner som står på spill, er sansynligheten stor for at det går galt.

- Det må vi ha i minnet på veien til Danmark.

Rosenborg-spillerne har vært der før og vet hva som gjelder. Og hva som må til. Og ikke minst: De vet hva som eventuelt kommer etterpå.

- Det finnes ikke noe bedre enn den følelsen man sitter med etter seieren i slike kvalifiseringskamper, sier Christer Basma. - Timene og natta etterpå er helt enorm. En slags syk lykkefølelse - en kombinasjon av at du har lyktes med det målet du satt deg og den anerkjennelsen du får. For meg er det i hvert fall helt spesielt.

Mesterliga-kicket

- Blir Rosenborg bedre når presset er størst?

- Det blir i hvert fall ekstra skjerping. Presset gir oss et kick. Og så har det med rutine å gjøre - vi vet hva som skal til. Det er derfor vi er gode.

- Men oppfører spillerne seg annerledes før en så viktig kamp? Og enda mer: Kan spillerne se det på hverandre?

- Nei, sier Christer Basma. - Gutta og stemningen i garderoben varierer uansett - det finnes ingen logikk i det. Noen ganger er det fleip - andre ganger stille og veldig konsentrert. Men det har ikke noe med Tippeligaen, Mesterligaen eller hvem vi skal møte å gjøre. Det er bare sånn det er.

RBK-direktør Rune Bratseth, og alle andre RBK-ansatte for den sakens skyld, har år ut og år inn bedyret at pengene kommer i andre rekke for Rosenborg. De er viktige - ja - men ikke avgjørende. Men også Bratseth ser at morgendagens kamp i København betyr noe ekstra for spillerne. Ikke minst i lønningsposen.

- Klart det gjør det, sier han. - Men heldigvis er jeg av den overbevisning at ingen tenker på det før kampen. Det er først etterpå man eventuelt gleder seg over bonusen.

KØBEN NESTE: Christer Basma og Harald Martin Brattbakk vet at årslønna blir atskillig bedre hvis de slår eller spiller uavgjort mot Brøndby i morgen.