Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spiller for gratis utdannelse

14-åringene i Bayelsa United trener for livet. Vinner de medalje under Norway Cup i år, spanderer delstatsmyndighetene i Nigeria utdannelsen deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

YENAGOA (Dagbladet): Det er høy intensitet på den gule fotballbanen midt i hjertet av Afrikas mest folkerike land. Ikledd refleksvester fra et norsk forsikringsselskap løper åtte av områdets mest talentfulle fotballspillere fram og tilbake i den steikende sola. Det gjør de hver dag. I snart ett år har elevene jobbet knallhardt mot ett mål:


-  Vi skal vinne Norway Cup, sier Reuben Amfiekumo.

God til å drible

Den beskjedne 11-åringen er lagets målmaskin, en hurtig spiss som er god til å drible, ifølge trenerne. Derfor får han lov å spille med de tre år eldre guttene. I slutten av juli skal han og de 17 andre håndplukkede unggutta forsvare delstatens ære under årets Norway Cup-turnering på Ekebergsletta. Blir laget blant de tre beste i klassen, vil alle spillerne få tildelt stipend for ungdomsskole-, videregående- og universitetsutdannelse av delstatsmyndighetene. Stipendet er verdt over 5 000 dollar, en stor sum penger i et land der flertallet av befolkningen lever på under to dollar om dagen.

18 talenter hvert år

Som resten av Nigeria sliter delstaten Bayelsa med høy arbeidsledighet. Frustrasjon og dårlige levekår sender mange ungdommer ut i kriminalitet. Med det årlige Norway Cup-prosjektet ønsker myndighetene å lokke ungdommen til å drive sport i stedet. Hver sommer plukker man ut statens 18 største talenter innenfor én aldersgruppe og trener dem fram mot neste års Norway Cup, og i år er det altså 14-åringene som får prøve seg.


-  Når vi plukker ut laget, ser vi etter spillere med potensial - og ikke bare på fotballbanen. De utvalgte skal være rollemodeller som de andre ungdommene kan se opp til, sier Kali Gwegwe, formann i Bayelsa United.

Han forteller om flere ungdommer som har vært involvert i kriminalitet, men som nå fyller fritida med fotball i stedet.

 DRIBLEFANT:  Han er bare 11 år, men Reuben Amfiekumo skal være med 14-åringene for å drible, score og vinne Norway Cup. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN
DRIBLEFANT: Han er bare 11 år, men Reuben Amfiekumo skal være med 14-åringene for å drible, score og vinne Norway Cup. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

-  Nesten alle ungdommene i delstaten drømmer om å spille i Norway Cup, sier han.

Reubens fikler med ermene på Arsenal-drakta og forteller at han en dag håper å bli like god som forbildet Thierry Henry. Han tror Bayelsa United er godt forberedt til turneringen. Lagets styrke er at det scorer svært mange mål, og gjengen har vunnet nesten alle kampene det siste året.


-  Jeg gleder meg til å dra til Norge. Jeg skal spille fotball og få mange nye venner, sier 11-åringen.

Fotballprosjektet i Yenagoa har vært i drift i fem år, og tre av åra har spillerne sikret seg medaljer og stipender. 18-åringene som deltok i 2004, vant gull. I fjor ble det sølv i den samme årsklassen etter en spennende finale mot norske Vindbjart. Klubbformann Gwegwe tror 14-åringene vil gjøre det minst like bra som de eldre klubbkameratene. Han håper alle spillere som skal møte Bayelsa, har forberedt seg godt. Nigerianerne blir en hard nøtt for selv den dyktigste viking.


-  Reuben vil bruke de norske forsvarerne som rundingsbøyer, sier formannen og gliser.