Spiller for norsk fotballs ære

Ett poeng mot Bayern München er nok til å berge Rosenborgs plass i UEFA-cupen. Men det skal mer til for å rette opp inntrykket av en sørgelig høst for norsk fotball.

Resultatene til landslaget og de norske klubbene i europacupen er bekymringsverdig nok. I tillegg kommer skandalene utenfor banen som har fått utenlandske medier til å godte seg i historier om landslagsspillere som kryper nakne og bjeffende rundt i hotellkorridorer og kapteiner som krasjer i gravemaskiner noen meter utenfor garderobedøra klokka tre om natta.

Derfor spiller Rosenborg også for norsk fotballs ære i kveld. Se bare på lista over de viktigste begivenhetene denne fotballhøsten. Det er både trist og deprimerende:

,,Landslaget har hatt en kraftig nedtur i VM-kvalifiseringen: To poeng etter tre VM-kvalifiseringskamper. Dagen etter hjemmetapet for Ukraina gikk landslagssjef Semb ut med sitt retrettvarsel _ og til fjells.

,,Brann og Molde forsvant raskt ut av UEFA-cupen. Lillestrøm er også i praksis ute etter stygt hjemmetap for Alaves. Prestasjonene har delvis vært pinlig svake.

,,Rosenborg huskes i øyeblikket bedre for de to siste Champions League-kampene enn for oppvisningene på Lerkendal noen måneder tidligere.

,,Myggen-avsløringene skapte voldsom debatt, og ga norsk fotball svært negativ omtale i utenlandske medier. Dagen etter bokutgivelsen meddelte Mykland at han hadde spilt sin siste kamp for Norge.

,,Molde _ Rosenborgs tøffeste konkurrent de siste sesongene _ raknet etter EM-sluttspillet. Det resulterte i trener Erik Brakstads avgang bare noen måneder etter at han hadde skrevet ny kontrakt med klubben, og kaptein Daniel Berg Hestads fyllekjøring noen timer senere.

,,Og mange involverte vil sikkert også legge til dette: Behandlingen av den såkalte Start-saken, utspillene om at Tippeligaen er dårligere enn på mange år, og hovedstadslaget Vålerengas sykelige evne til å unngå suksess.

Vakler

Norge trenger en positiv fotballopplevelse som også registreres utenfor landets grenser. Med et teoretisk forbehold om en Lillestrøm-sensasjon i morgen, så er det bare Rosenborg igjen som kan servere.

De har gjort det før. Så sent som i september var det flere enn Dagbladet som fastslo at Rosenborg var bedre enn noen gang. Men slitasjeproblemene melder seg omtrent på denne tida hvert år, samtidig som konkurrentene i Champions League er godt i gang i de nasjonale seriene.

Mer skal ikke til før Rosenborg vakler _ og av og til rakner. Som mot Helsingborg (0-2) og Paris St. Germain (2-7).

Ekstrem

Det er vrient å vurdere Rosenborgs form akkurat nå. De mest kampbelastede spillerne har brukt mye tid på hvile og restitusjon de to siste ukene, mens andre er blitt pisket opp på et høyere tenningsnivå. I tillegg er det fokusert mye på aggressivitet og defensiv struktur.

Revansjelysten er naturligvis ekstrem. Men hvis beina er trøtte, så hjelper det ikke hva hjernen vil. Ikke mot et av verdens beste klubblag.

Følgende er i hvert fall greit nok: Rosenborg trenger ett poeng for å sikre tredjeplassen og videre UEFA-cupspill. Men de trenger tre poeng og en solid prestasjon for å rette opp norsk fotballs ære.