Spiller for penga

AMSTERDAM (Dagbladet): - Hadde jeg vært trener, ville jeg ha tatt ut meg sjøl - jeg er den mest spillende venstrebacken, sier André Bergdølmo. Når Ajax møter Liverpool i kveld, sitter sitter den norske landslagspilleren på benken som stopperreserve.

- Treneren (Co Adrianse) sier han vil bruke meg som stopper, sier André Bergdølmo til Dagbladet. - Sjøl etter at den andre venstrebacken vi har, brakk kjeven i forrige uke (Christian Chivu, landslagspiller for Romania), må jeg sitte på benken i kveld. Men jeg depper ikke - jeg er her for å fighte om en plass på laget.

Og:

- Etter den samtalen jeg hadde med treneren for ei ukes tid siden oppfatter jeg mulighetene mine som veldig gode.

I 1999 tjente André Bergdølmo 4,3 millioner kroner i Rosenborg og på landslaget. Etter det Dagbladet erfarer tredoblet han lønna si da han underskrev for Ajax i fjor sommer. Og i motsetning til de fleste andre norske fotballspillere sier Bergdølmo det som det er:

- Klart jeg spiller for penga. Det at jeg ikke engang vurderer et comeback i norsk fotball, har med økonomien å gjøre.

Men: Samtalen med trener Adrianse førte til at André Bergdølmos Ajax-framtid ser lysere ut enn den gjorde for et halvt år siden. Da han spilte sin 23. og foreløpig siste obligatoriske kamp for klubben.

Framtida ser lysere ut

- 27. januar tapte vi 1- 2 hjemme for Vitesse i cupen. Etter det var jeg ikke i nærheten - det var slutt, sier André.

At utålmodigheten ikke tok tak, og telefonene til agent Erik Solér ikke ble frustrerende mange, skyldes følgende Bergdølmo-vurderinger:

- Jeg blir 30 år i oktober, har en familie å ta hensyn til og har i utgangspunktet ikke lyst til å etablere meg en gang til. Det var tøft nok å få til å føle seg hjemme her. Og derfor sliter jeg som ei bikkje på hver eneste trening, viser at jeg har profesjonelle holdninger og satser maksimalt på å spille meg inn på laget.

Av følgende enkle grunn:

- Går det ikke, så går det ikke, men de skal i hvert fall ikke komme etterpå og si at André Bergdølmo ikke gjorde noen verdens ting bortsett fra å tjene penger.

Men er det verd å sitte der hvis det ikke går?

- Hadde jeg vært 20 år og uten familie, ville jeg blitt bohem og reist rundt slik Tore Pedersen gjorde. - Da ville jeg bedt Erik Solér om å skaffe meg ny klubb hver eneste gang det kom litt motgang. For så lett er det, og det er jo topp for agentene.

- Jo flere ganger du blir solgt, jo mer penger blir det ut av det.

Vil spille for Norge

Under fjorårets Amsterdam Tournament var André Bergdølmo nykommer med enorm suksess. Slipper han til mot Milan i kveld og Liverpool på lørdag, håper han å kunne hente fram noe av det samme.

- I fjor møtte vi Lazio og Arsenal, og jeg spilte mine to beste kamper for Ajax, sier han. - Som markeringsstopper med tre mann bak.

- Hvordan ser du framtida på landslaget?

- Jeg kommer selvfølgelig til Tyrkia-kampen (Ullevaal 15. august) hvis jeg blir tatt ut. Som venstreback, sier han.

NB! André Bergdølmos kanskje største konkurrent til venstrebackplassen på landslaget, Liverpools John Arne Riise, spiller imidlertid helt sikker ikke i dag. Ifølge ham selv.

<B>SKAL OMSKOLERES:</B> André Bergdølmo har fått beskjed om at han skal bli midtstopper.