ET GODT OG VARMT STED: Sjakkspiller Magnus Carlsen lader opp med fotball, volleyball og trening før VM-kampen mot Vishy Anand i India i november. Her fra sommerens treningsleir i Kragerø.  
Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
ET GODT OG VARMT STED: Sjakkspiller Magnus Carlsen lader opp med fotball, volleyball og trening før VM-kampen mot Vishy Anand i India i november. Her fra sommerens treningsleir i Kragerø. Foto: Geir Olsen / NTB ScanpixVis mer

Spiller fotball, soler seg og får snart besøk av familien

Sånn lader Magnus Carlsen opp til VM-kampen.

(Dagbladet): Om en drøy uke drar Magnus Carlsen til India, hvor han skal møte Vishy Anand til VM-kamp over 12 partier.

Det første partiet spilles 9. november i Chennai.

Nå befinner den norske sjakkstjernen seg på treningsleir på et hemmelig sted sammen med teamet sitt, og får snart besøk av familien.

- Nå brukes dagene på å lade opp til kampen på et godt og varmt sted, og Magnus bruker tiden på å spille fotball, volleyball, trene, og være med gode venner og familie i tillegg til å spille sjakk med teamet sitt. Da klarer han å holde skuldrene nede før kampen, sier Espen Agdestein, Carlsens manager, til Dagbladet.

- Vi prøver å skjerme han mest mulig, og det er derfor vi ikke ønsker å fortelle fans hvor han befinner seg. Men han er på et sted med alle fasiliteter, og samler energi.  Vi er forberedt på at det blir en heksegryte når vi kommer til India, men vi er godt forberedt.

Akklimatisert Som Dagbladet tidligere har skrevet har Carlsen med seg blant andre en egen livvakt som skal skjerme han i VM-byen. Han har også med seg sin egen lege, Brede A. Kvisvik, og kokken Magnus Forssell.

Carlsen drar rett til Chennai fra treningsleiren ikke så langt fra India.

- Nå er han på et sted hvor han blir akklimatisert. Stedet ligger i en tidssone nærmere India, men det handler også om det mentale. Magnus er vant til spenningsnivået, men det er viktig at han ikke blir distrahert den siste tiden. Nå skal han samle energi, sier Agdestein.

«Hypnotiserer motstanderen» De store indiske avisene er opptatt av den kommende kampen, og i dag skriver The times of India at flere i sjakkmiljøet spekulerer i om at Carlsen kommer til å hypnotiserer motstanderen sin.

Det var legenden Victor Korchnoi som lanserte teorien da han i 2011 uttalte følgende i et intervju, gjengitt av worldchesschampionship2013.com:

- Jeg kan ikke se at Carlsen har sjakkevne og jeg kan ikke forstå i det hele tatt hvordan han oppnår slik utrolig suksess. Jeg kan gjette hvorfor, men det har ingen direkte relasjon til sjakk (....). I sjakkverden er det noen mennesker med helt utrolige hypnotiske evner. Jeg anser Henrique Mecking å være blant en gruppe på tre personer som har oppnådd suksess i sjakk på den måten. De er Mikhail Tal, Magnus Carlsen og Henrique Mecking.

Times of India skriver videre at mistankene ble økt da Carlsen møtte Hikaru Nakamura tidligere i år, og Nakamura hadde på seg solbriller under hele kampen. Avisen skriver at mange trodde Nakamura hadde på seg solbrillene for å unngå øyekontakt med Carlsen.

Avisen sriver at eksperter mener mener sjakk-hypnose eksisterer og brukes ved å fokusere hardt på en bestemt kvadrat i løpet av spillet for å rokke ved motstanderen.

Carlsens manager avviser hypnoseteorien.

- Det var jo Korchnoi som lanserte den teorien, og det får stå for hans regning. Han er nokså alene om det, og det er jo en spesiell teori, sier Agdestein til Dagbladet.

- At Magnus ikke har noen sjakkferdigheter faller på egen urimelighet, det viser jo resultatene. Magnus skal ikke til India for å hypnotisere Anand, han fokuserer på gode sjakktrekk.