-  Spiller gjerne julaften

Kaptein Brede Hangeland gir blaffen i julehandel. Nå gleder han seg til å være underdog mot storlagene og ta Viking enda lenger ut i Europa.

WIEN (Dagbladet): Takket være bortemålsregelen er Viking videre til gruppespillet i UEFA-cupen etter 1-2-tapet mot Austria Wien. Der møter Viking garantert storlag fra mot desember.

For den ambisiøse Viking-kapteinen passer det langt bedre enn julebord.

-  Nå blir det fire storkamper. Det er sånne kamper vi lever og ånder for. Jeg spiller gjerne på julaften om det må til, sier en meget glad Brede Hangeland til Dagbladet.

DDE-feiring

Egil Østenstad sa til Dagbladet i går at avansement til gruppespillet vil være større enn den legendariske triumfen av Chelsea i 2002. Vikings mektige styreformann Ole Rugland så ut til å være enig. Da dommeren blåste av kampen, hoppet en euforisk Rugland opp på et bord på Franz Horr-stadion og var i et par minutter ikke bare industrieier og toppsjef i en fotballklubb. Han var bare fan.

-  Den økonomiske siden av det er en ting. Men jeg tror entusiasmen dette vil skape betyr enormt for Stavanger. Jeg tror ikke folk helt skjønner hvor stort dette er. Og ellers..., sier Rugland.

-  Ja, ellers?

-  ...er dette bare helt herlig!, jubler Rugland.

 ROY, ROY - HER VAR DET LIV: Viking-jubel etter Trygve Nygaards drømmetreff tidlig i kampen. Der og da måtte Rapid score tre ganger. Det klarte de aldri. Alle foto: Norbert Juvan/Digitalsport
ROY, ROY - HER VAR DET LIV: Viking-jubel etter Trygve Nygaards drømmetreff tidlig i kampen. Der og da måtte Rapid score tre ganger. Det klarte de aldri. Alle foto: Norbert Juvan/Digitalsport Vis mer

Vikings trønderske innbytter Øyvind Svenning ledet an i allsangen inne i garderoben. Og av alle ting var det \'Her var det liv - rai, rai\' som runget i kulturbyen Wien.

-  Jeg tror ikke Roy Hodgson helt skjønte det der med DDE, gliser Hangeland.

«Drittlaget»

Vikings fire neste UEFA-cupkamper spilles i november og desember.

-  Nå blir vi drittlaget i gruppa. Jeg gleder meg til å være underdog - og slå nedenfra, sier Brede Hangeland.

Viking sjokkåpnet i Wien i går. Da klokka viste sju minutter, la Toni Nhleko ballen tilbake til Trygve Nygaard. Og fra 27-28 meteren dundret haugesunderen ballen i mål. Om det ikke akkurat var en Mozart-kule 29-åringen fyrte avgårde var den i alle fall søt nok.

-  Jeg følte med veldig alene. Og noen ropte skyt. Så da skjøt jeg. Noen ganger går den inn, noen ganger ikke, sier Nygaard beskjedent. Men innrømmer i alle fall en ting:

-  Et av de finere målene jeg har scoret, sier Nygaard som nå får noen avisutklipp å ta vare på.

Sist Nygaard bemerket seg kraftig på scoringslista var det etter tre mål mot Brann i 2002. Men da var det avisstreik.

Dommertabbe

Austria Wien-spissen Sigurd Rushfeldt skapte spenning igjen da han snek seg i mellom svoger og Viking-stopper Ronny Deila og Frode Hansen og headet inn 1-1 etter 21 minutter.

-  Av den billige sorten, mener Brede Hangeland. Billig var bare fornavnet på Austrias ledermål minuttet etter pause. Midtbanespilleren Libor Sionko slår en lang ball som Viking-keeper Anthony Basso - forholdsvis upresset - bokser rett i beina på Andreas Lasnik. Han skyter ballen rett i mål over en halvdistansert Basso. Problemet var at den makedonske linjedommeren sov.

TV-bildene viser at ballen var 30-40 cm over sidelinja før Sionko slo innlegget.

-  Jeg står 40 meter unna - og ser at ballen er ute, sier Hangeland.

Sutrete

Nastja Ceh dominerte for Slovenia mot Norge i VM-kvalikkampen. Også mot Viking viste han at han er flink til å spille fotball. Og flink til å filme. Åtte minutter ut i 2. omgang ble han byttet. Synlig misfornøyd strakk han ut armene mot Austrias trener Frankie Schinkels. Da forsvant også mye av rytmen i østerrikernes angrepsspill.

-  Han var sutrete. Jeg var etter ham i hele kampen. Og at han ble byttet ut, var en triumf for meg, mener Hangeland som sammen med forsvarsfireren var Vikings beste i går.