TØFFE TAK: Veton Berisha hadde flere tøffe dueller med Glimt-stopper Ulrik Saltnes, og stilte til intervju med blodig underleppe etter kampen som følge av en av disse duellene. Men Berisha gikk seirende ut av kampen, med ett mål og én målgivende pasning for Viking.Kampen endte 0-3.
FOTO: Mats Torbergsen / NTB Scanpix
TØFFE TAK: Veton Berisha hadde flere tøffe dueller med Glimt-stopper Ulrik Saltnes, og stilte til intervju med blodig underleppe etter kampen som følge av en av disse duellene. Men Berisha gikk seirende ut av kampen, med ett mål og én målgivende pasning for Viking.Kampen endte 0-3. FOTO: Mats Torbergsen / NTB ScanpixVis mer

- Spiller gjerne med storebror Valon

Senket Glimt og sendte Viking inn i medaljekampen - men nå vil Berisha ut i Europa.

• Glimt - Viking 0-3.

BODØ (Dagbladet): Etter nok en scoring, ny målgivende pasning, og en knusende seier over Glimt i Bodø, la ikke Veton Berisha skjul på at det nesten er garantert at han forlater Stavanger om kort tid:

- Jeg vil ut i Europa og utvikle meg som spiller. Og det begynner å se bedre og bedre ut. Jeg har gjort en meget bra vårsesong. Det gjør at jeg tror på en overgang i sommer, sa 21-åringen.

Tyskland - eller Red Bull? Berisha er nå oppe i ni mål og fire assists på 13 Tippeliga-kamper, etter å ha satt inn en keeper-retur til 1-0 og notert seg for en målgivende pasning til 3-0 i Vikings 1.omgang-massakre mot Glimt.

Nylig ble det rapportert at Ronny Deila ønsker seg Viking-spissen til Celtic. Men nå sier Berisha dette til Dagbladet:

- Jeg er mest fokusert på Tyskland. Jeg tror Bundesliga kan passe perfekt. Men for all del - jeg utelukker hverken England eller andre ligaer.

- Hva med Østerrike og Red Bull Salzburg, der storebror Valon spiller?

- Hadde jeg fått muligheten, ville jeg slått til. Det hadde vært fantastisk å spille med Valon igjen, slik vi gjorde i Viking. Salzburg spiller attraktiv fotball, og er hvert år kvalifisert for spill i Champions League eller Europa League.

Veton Berisha forteller at storebror Valon for tida er hjemme i Norge på sommerferie:

- Valon har nettopp signert ny kontrakt med Red Bull Salzburg, til ut 2018. Og er nettopp kommet hjem en tur. Vi har mye å snakke om, men fikk bare to dager sammen før jeg dro hit til Bodø. På mandag får vi én dag til, før jeg reiser bort for å spille cup.

- Trist, men nødvendig å dra Om Veton ender hos Valon i Salzburg, hos Deila i Glasgow, eller i en annen europeisk storby i løpet av et par uker, vet han altså ikke.

Men det han vet, er at det blir trist å forlate Stavanger:

- Jeg har jo egentlig ikke lyst til å dra fra Viking, nå som vi gjør det så bra og er med i medaljestriden. Men det er nødvendig, dersom jeg skal utvikle meg som spiller.

- Hva karakteriserer Veton Berisha som spiller?

- Jeg er aggressiv. Jobber hardt over hele banen, selv om jeg er spiss. Gjør smarte bevegelser. Og scorer endel mål, sier mannen med kosovoalbansk bakgrunn, norsk pass, og et 40-talls kamper for aldersbestemte norske landslag.
For tida er han sentral på U21-landslaget, som forsøker å kvalifisere seg til U21-EM i 2017.

- Hva med A-landslaget og ambisjoner der?

- Selvfølgelig vil jeg gjerne spille. Jeg ligger vel i vannskorpa, rett bak formspisser som Diomande og Søderlund. Jeg er jo i form jeg også. Og har helt klart ambisjoner om å debutere på A-landslaget etterhvert.

Jonevret øyner medaljer Viking-trener Kjell Jonevret har forlengst akseptert at han mister sin toppscorer.

- Jeg har hatt stor glede av å jobbe med ham i tre år, og sett ham ta steg etter steg. Det jeg håper, er at Veton går til en klubb der han får utvikle seg ytterligere. Er man 30 år, så forstår jeg at man går etter pengene. Men når du er 21 bør du gå til en klubb der du får spille på et høyt nivå. Hvis ikke bør Veton heller bli, score 20 seriemål, og hjelpe Viking i meldaljekampen.

- Du øyner medalje?
- Jeg ser jo at vi er der oppe nå, tett bak tet-trioen, og med sterke lag som Molde og Strømsgodset bak oss. Det er jeg meget stolt over.

- Fornøyd med kampen?
- Ja! 3-0 over Glimt i Bodø hadde jeg tatt, alle dager i uka. Det er klart at tabben som førte til 1-0 påvirket kampen. Men jeg syns vi presterer noen fantastiske angrep, både i 1. omgang og etter pause.

Krisen fortsetter Glimt er i dyp krise, med baklengsmål som fortsetter å renne inn i startfasen av hver kamp.

Mot Viking slapp Glimt inn sitt 13. baklengsmål i løpet av det første kvarteret.

Glimt har sluppet inn mål den første halvtimen i hele 12 av 13 seriekamper.

- Det preger kampene våre at vi blir liggende og halse etter. Det har jeg understreket for spillerne gang etter gang, men vi klarer ikke å unngå det. I dag er det personlige feil som gjør at vi kommer under både 0-1 og 0-2, sa trener Jan Halvor Halvorsen.

- Har du fortsatt troen på at Glimt kan overleve i Tippeligaen?

- Ja. Vi må vinne nøkkelkampene, holde Sandefjord bak oss, og etterhvert legge ett eller to andre lag bak oss. For eksempel Tromsø, Mjøndalen eller Start.

 JUBLER FOR NIENDE GANG: Her har Veton Berisha nettopp scoret sitt niende seriemål for sesongen, og gitt Viking en tidlig ledelse 1-0. Lagkameratene stormer til for å gratulere.
FOTO: Mats Torbergsen / NTB Scanpix
JUBLER FOR NIENDE GANG: Her har Veton Berisha nettopp scoret sitt niende seriemål for sesongen, og gitt Viking en tidlig ledelse 1-0. Lagkameratene stormer til for å gratulere. FOTO: Mats Torbergsen / NTB Scanpix Vis mer