Spiller med radiosendere i kveld

Rosenborgs kamp mot Brann skal overvåkes.

• Direkte 19.00: RBK - Brann

(Dagbladet.no) Når den prestisjetunge kampen mellom Rosenborg og Brann sparkes i gang i kveld, er det ikke bare TV 2-kameraene som følger spillerne.

De 22 mennene i hvitt og rødt er også utstyrt med hver sin radiosender, som skal samle informasjon om alt de foretar seg. Dette er testet ut på trening tidligere, og RBKweb skriver at systemet debuterer i kamp i kveld.

Analysesystemet til ZXY Sports Tracking er utviklet i Trondheim og antenner som er montert rundt på stadion plukker opp signaler fra brikkene spillerne bærer.

Hva så Ivers?

Knut Tørum har tatt en pause fra trenerjobbingen og jobber nå med dataregistrering av spillerbevegelser for ZXY, som Rosenborg og Olympiatoppen eier deler av. Målet er at systemet i framtida kan brukes både til analyse og som underholdning.

Systemet skal blant annet måle hver enkelt spillers posisjon, skrittlengde, fart og puls.

Informasjon om bevegelser, belastning og liknende vil være nyttig for trenere som vil gjøre en dypere analyse av en kamp eller en trening enn det man kan få ved å se på video.

MASSE DATA: Mulighetene Trondheims-selskapet ZXY Sports Tracking kan tilby innen analyse - og underholdning - er ifølge Knut Tørum endeløse. Foto: TROND ERLING PETTERSEN
MASSE DATA: Mulighetene Trondheims-selskapet ZXY Sports Tracking kan tilby innen analyse - og underholdning - er ifølge Knut Tørum endeløse. Foto: TROND ERLING PETTERSEN Vis mer

Dagbladet.no har tidligere skrevet om prosjektet og Tørum fortalte at det er mange nyttige ting de kan trekke ut fra systemet.

- Vi kan gå inn og se på hva Steffen Iversen så da han spilte fra seg den forløsende pasningen. Eller hva dommeren egentlig så fra sin posisjon da han ikke dømte straffe, sa Tørum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre dataspill

Den tidligere Rosenborg-treneren har stor tro på systemet, og mener de selskapene som tilbyr liknende tjenester i dag ikke utnytter potensialet.

- Vi kan hente ut mange flere data enn det vi for eksempel ser på Champions League-kamper i dag, hvor vi stort sett får vite hvor mange meter en spiller har løpt. Dataene kan behandles og prosesseres bedre enn i dag.

Blant annet leker Tørum med tanken på at dataene fra ZXYs system kan lenkes opp mot dataspill, slik at en spillers profil og egenskaper i FIFA, Championship Manager eller andre fotballspill påvirkes av hvordan han har spilt i den virkelige verden.

Han mener også verktøyet kan være nyttig rent medisinsk.

De små brikkene klarer nemlig å måle for eksempel hvor store krefter som er i sving i en takling eller hvilke bevegelser den skadde spilleren gjorde rett før han ble truffet.

Spiller med radiosendere i kveld

Brukt på trening kan systemet gi treneren en belastningskurve for hver spiller, slik at han kan se hvem som er i best form til å starte neste kamp.

INN I DRAKTA: Den lille radiosenderen blir sydd inn i drakta.
FORSKER: Knut Tørum viser fram den lille brikken som festes på spillerne.
SENSORER: Radiosensorene er montert i lyskasterne som omkranser fotballbanen.