DRØMMER OM KVARTFINALE: Britt Goodwin i kvalifiseringskampen mot Finland i juni. Britt er fra Gjøvik, men har britiske foreldre. Foto: Marek Biernacki / British Handball
DRØMMER OM KVARTFINALE: Britt Goodwin i kvalifiseringskampen mot Finland i juni. Britt er fra Gjøvik, men har britiske foreldre. Foto: Marek Biernacki / British HandballVis mer

Spiller mot gutta for å klare OL-målet

De britiske håndballdamene vil til kvartfinale - med norsk trener.

(Dagbladet): Da London ble tildelt OL i 2012 for seks år siden, ble det britiske håndballaget automatisk kvalifisert til håndballturneringen i lekene.

Damelandslaget besto da av tre spillere, og norske Vigdis Holmeset ble sammen med danske Jesper Holmris engasjert til å bygge opp et et britisk håndballag som kunne hevde seg i de olympiske leker.

Siden Holmeset ble ansatt har spillergruppa vokst fra tre til 16 spillere. De trener to ganger daglig for å være best mulig forberedt når OL kastes i gang neste sommer. I tillegg er det flere som bor i andre land med sterkere ligaer som deltar når landslaget har samlinger.

- Målet i OL er kvartfinale. Det er et kjempehøyt mål, men vi trener knallhardt for å få det til, to ganger om dagen. Vi spiller også kamper mot herrelag for å få kamptrening, og det er veldig bra trening for oss, sier Holmeset til Dagbladet og legger til:

- Gutta tar det heldigvis rolig når de spiller mot oss. Det er ikke noe stygt spill, for ingen vil ødelegge OL-drømmen disse jentene, sier hun.

Svak liga I Storbritannia skal ballen helst sparkes, og den nasjonale håndballigaen er svak. Svært svak.

- Det er ingen god liga her, det er det ikke. I 2006-2007 flytta vi de beste til Norge og Danmark, men nå er vi samlet her for å samkjøre oss til OL, sier Holmeset.

Håndball har imidlertid siden prosjektet startet opp i 2006 blitt den nest mest voksende idretten i Storbritannia, og det er 50 til 80 000 barn som spiller håndball fast på skolen.

MOT LARVIK: Nina Heglund har hatt britisk pass hele livet. Her er hun i kamp mot Larvik i Steilo Cup i Tyskland nå i August. Larvik tapte kampen med ti mål. Foto: Thomas Prenosil / British Handball
MOT LARVIK: Nina Heglund har hatt britisk pass hele livet. Her er hun i kamp mot Larvik i Steilo Cup i Tyskland nå i August. Larvik tapte kampen med ti mål. Foto: Thomas Prenosil / British Handball Vis mer

- Det er ikke organisert, men de spiller i det minste håndball fast. Vi har nå også satt i gang et prosjekt for å utdanne trenere slik at vi kan få frem flere britiske talenter, sier Holmeset.

Bygge opp et miljø Holmeset sier at det noe oppsiktsvekkende søkeskjemaet på håndballforbundets hjemmesider først og fremst er der for å tiltrekke seg talenter. Etter forrige samling registrerte opp mot 400 stykker seg, og 20 ble plukket ut av landslagsledelsens talentgruppe.

- De blir trent av de mest erfarne spillerne våre, og forhåpentligvis kan vi utvikle dem til å bli skikkelig gode håndballspillere. Vi må tenke på fremtiden. Det er sikkert noen som gir seg etter OL, og da må vi ha noen som kan ta over plassen.

- Det er ikke noe som skjer over natta, og vi sammenligner oss med Frankrike der de brukte de 15 år på å bygge opp en kultur for håndball. Det er først og fremst det vi vil - å bygge opp en håndballkultur, ikke bare jobbe opp mot OL. Vi jobber på alle fronter for å få det til, sier Holmeset.

Hun har tatt permisjon fra Wang Toppidrett i Oslo, og jobber nå fulltid med prosjekt. Selv om det fremdeles er mye arbeid å gjøre ser Holmeset og Holmris allerede resultater av arbeidet.

- Vi har slått Slovakia, Finland, Italia, Japan og Portugal. Samt flere eliteserielag. Vi kvalifiserte oss til EM-kvaliken, og etter OL skal vi også spille VM-kvalik.