ENVEISKJØRING: Tyskland skapte 13 målsjanser mot et svært defensivt Nord-Irland. Etter EM venter Norge i VM-kvalik for begge nasjonene. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Scanpix 
ENVEISKJØRING: Tyskland skapte 13 målsjanser mot et svært defensivt Nord-Irland. Etter EM venter Norge i VM-kvalik for begge nasjonene. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Spiller tyskerne sånn mot Norge, tør jeg ikke tenke på hvordan det går

Da Tyskland leverte som verdensmestere igjen, spilte de Nord-Irland trill rundt i 4-4-2 med innoverkanter. Hørt om den formasjonen før?

Tyskland-Nord-Irland 1-0:

FOR 30 LANDSKAMPER siden tilførte Per-Mathias Høgmo Norge en ny formasjon, en ny spillestil og en våt drøm. Etter 27 kamper og 15 minutter borte mot Portugal i slutten av mai, etter mye prøving og feiling, for ikke å snakke om kritikk, la han om til det langt tryggere 4-5-1. Det betyr ikke at 4-4-2 ikke funker som en effektiv kraft på det øverste nivået, det betyr bare at det ikke funker for Norge.

Fordi vi ikke er gode nok.

MEN TYSKLAND ER gode nok. Det er jo en grunn til at de er regjerende verdensmestere. Og litt kritisert, slik de ble etter 0- 0 kampen mot Polen, slår de stort sett alltid tilbake.

Et kjennetegn på verdens beste fotballag det også.

JEG HAR SETT gode fotballag spille 4-4-2/4-2-3-1 i mange varianter de siste åra. Tidlige vendinger av spill ut på høye backer, innlegg fra kantene, gjennombruddspasninger, flikker fra mellomrom - det er mange veier til mål. Men fram til klokka 18.00 i går kveld hadde jeg aldri sett fasiten på 4-4-2 med innoverkanter.

Nå har jeg det.

TYSKLANDS FØRSTE OMGANG mot Nord-Irland kan fort være de beste 45 minuttene som noen gang er prestert mot en lavt parkert buss. 6-3-1 var i store perioder fasongen på nordirenes forsvarsmur. Likevel ble de herjet med og revet i filler. Så selv om vi elsker underdogs og har trykket Nord-Irland til vårt bryst etter 2-0-seieren over Ukraina, kom ikke her og ta denne kampen til inntekt for godt forsvarsspill.

En god keeper, ja - hadde vi hatt spillerbørs ville Michael McGovern fått 10.

Men når alt handler om ikke å slippe til målsjanser og du får ni gigasjanser imot i løpet av en omgang, da er det ikke dyktighet som gjelder.

Bare flaks.

ELLER UFLAKS OM du ser det med tyske øyne. Som produserte sine muligheter fra alle tenkelige posisjoner og vinkler. Og så kan du sikkert si de burde scoret like mange som mot Brasil i VM for to år siden - sju mål, det var jo bare Nord-Irland - men det er ikke det som er poenget med denne hyllesten. Det er 13- 0 i enorme målsjanser mot et tilnærmet konstant etablert, lavt og kompakt forsvar dette handler om.

OG DET SKAL ikke være mulig om vi tror trenere og spillere. Det vi hører mest om er jo hvor vanskelig det er å spille mot lag som legger seg lavt, nekter rom og som nesten ikke vil angripe. Og det er vanskelig, vi ser det gang på gang uansett hvem som blir låst fast i trange rom, men nå vet vi det er mulig også.

Om du spiller så godt som Tyskland gjorde i 70 minutter på Parc des Princes.

DA LUFTA GIKK litt ut av den tyske ballongen hadde Nord-Irland spilt 95 pasninger seg imellom i løpet av 70 minutter. Da bruker vi ikke lenger «fikk ikke låne ballen» som et bilde på spillemessig overtak. Da snakker vi om faktum. Og jeg vet ikke hva Per-Mathias Høgmo tenkte der han satt og så vår første VM-motstander på TV, men jeg våger meg på følgende:

«Jeg håper Tyskland vinner EM.»

«Og jeg håper det er den litt fornøyde utgaven som kommer til Ullevaal».

HVIS SÅ SKJER, og det er den feirede og ikke den kritiserte utgaven av «Die Mannschaft» som kommer til Ullevaal 4. september - den utgaven som spilte 0-0 mot Polen med store bakrom uten nødvendig press på ballfører - har Norge på en god dag muligheter for poeng. Alle lag har jo sine tunge kvelder. Til og med Tyskland. Men er de i humør som mot Nord-Irland og angriper alle de rommene som finnes tør jeg nesten ikke tenke på hvordan Norges forsvarsspillere kommer til å bli kledd av enten utfordringene kommer en mot en eller som gjennombrudd med flere samtidige bevegelser.

Så gode er nemlig Tyskland på sitt beste.

Så vanvittig gode.

NORD-IRLAND ER også motstandere i den kommende VM-kvalifiseringen. Vi vet de har store hjerter, vi vet de har moral og vi vet de har en strålende keeper. En dypere analyse, ut over at de tar de kontringene Tyskland aldri ga dem, er det imidlertid vanskelig å gi her og nå. Men de spiller EM, har vunnet en kamp og vi ser på TV.

Det ligger sannsynligvis litt der også.