- Spillere har urealistiske selvbilder

ULLEVAAL (Dagbladet): - Altfor mange av dagens fotballspillere har urealistiske selvbilder. Fokuseringen i TV og media har gitt dem samme status som popstjerner, sier Stig Inge Bjørnebye (30) til Dagbladet.

Utfordringen ligger i å ivareta profesjonaliteten, samtidig som pengekarusellen snurrer. Den vil nemlig bare fortsette, sier landslagsveteranen. Han skjønner godt at publikum i ny og ne spør seg om holdninger, og etterlyser blod, svette og tårer når det gjelder som mest utpå banen.

- Den eksklusive framstillingen i TV og media har innvirket, både på hvordan den nye generasjonen ser på spillet og sin egen status. Den har skapt et urealistisk bilde, som kan være vanskelig å håndtere. De som ikke greier det smeller i kulen før eller siden, sier Bjørnebye foran morgendagens møte med Ukraina.

Mer ballast

Med 75 landskamper og tre sluttspill på 90-tallet, er mannen som serverte Flo-pasningen en av superveteranene på dagens landslag. Da han debuterte, hadde han med seg en helt annen ballast enn mange av stjernene fra seinere årganger.

- Den gang var det få proffer, og et landslag med hovedvekt av spillere som hadde gått en lang vei for å nå det ultimate - nemlig å spille med flagget på brystet. For å nå dit, hadde vi både måttet slite blod og svette.

- I dag kan en spiller risikere å bli proff etter tre gode kamper i tippeligaen. For å håndtere en slik situasjon, må man vite hvor man kommer fra, sier Bjørnebye.

Treninga foran alt

Selv trente han så mye for å nå målene sine, at det nesten var naivt.

- Treninga gikk foran alt. Mye av det jeg gjorde, var sikkert ikke riktig. Jeg bare pøste på i ren entusiasme, sier Bjørnebye.

Nå er han opptatt av at den samme «go-en» skal leve videre i den nye generasjonen landslagsspillere.

- Jeg eier ikke misunnelse, og gleder meg over alle som lykkes. Samtidig vet jeg at suksess ikke kommer av seg selv. Hele tida gjelder det å ivareta profesjonaliteten.

  • - En som vet nettopp det, er Thorstein Helstad. En fantastisk gutt, som også er god nok til å bli proff. Utfordringen hans blir nettopp å trygge den profesjonelle tilværelsen, sier Bjørnebye.

Flere venstrebacker

Selv hadde han helst sett at landslaget hadde flere bra venstrebacker.

- Det ønskelige hadde vært fem like gode venstrebacker som meg. Men det kommer kanskje, sier Stig Inge Bjørnebye til Dagbladet.

ADVARER: - Den som ikke ivaretar profesjonaliteten smeller rett i kulen, sier Blackburn-proff, tidligere skihopper, Stig Inge Bjørnebye. Her i kamp med Eirik Bakke på treninga i går.