Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spillere, si NEI!

De best betalte Brann-spillerne kan tape bortimot en industrilønn hvis de går med på bonuskutt og 10 prosent lønnsreduksjon. Det forteller noe om et sykt lønnsnivå, men mest om en enda sykere klubbledelse. Spillerne bør nekte å betale for syndene til en klubbledelse som har handlet seg i hjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet råder spillergruppa til å si nei til forslaget fra Brann-ledelsen. Det er ikke i økonomisk medlidenhet med unggutter som kjører luksusbiler til reservelagskamper vi gir dette rådet. Og det er naturligvis i visshet om at klubben i går ettermiddag offentliggjorde såpass mye akutt elendighet at en hver arbeidstaker bør føle et ansvar for å hjelpe til.

Likevel: Dette handler om noe såpass grunnleggende som rettferdighet:

,ø,øSpillerne er uskyldige i den økonomiske krisa som avdekkes i Brann, med mindre de skal klandres for å ha signert kontrakter med lønns- og bonusbetingelser i full overensstemmelse med Brann-ledelsen.

Dessuten:

Publikum er en uvurderlig inntektskilde for en fotballklubb. En liten økning i publikumstallet gir store økonomiske utslag. Bergenserne kommer til stadion hvis Brann vinner. En gjeng lønnstappede spillere _ framstilt som syndebukker _ vinner ikke fotballkamper.

Med andre ord: Det er stort sannsynlighet for at Brann-ledelsen biter seg selv i halen hvis de angriper spillergruppa.

Talentløst

Det samme er tilfellet med permitteringen av Kjell Tennfjord. Tennfjord har, etter det Dagbladet vet, en fallskjerm på i overkant av en million kroner. Det tilsvarer rundt 18 månedslønner for en gjennomsnittlig gasjert Brann-spiller. Fallskjermen blir utløst i det øyeblikket Tennfjord blir oppsagt. Med mindre han sier opp selv, så vil behandlingen av Tennfjord gi større utgifter enn besparelser for Brann.

Tiltakene Brann nå vil iverksette medfører innsparinger på 2,7 millioner kroner inneværende sesong. Det er sannsynligvis litt mer enn Brann-direktør Harry Herstad tjener.

Herstad er formelt ansvarlig for elendigheten _ og definitivt skyldig, hvis han har håndtert pengesekken like talentløst som han har håndtert både media og spillere som ikke lenger er ønsket i klubben.

Hårreisende

Det er sportslig sett mulig å forsvare panikk-kjøpene Raymond Kvisvik og Svante Samuelsson i fjor sommer. Begge bidro sterkt til Branns framgang ut over høsten. Men det er hårreisende å gi blaffen i alle økonomiske faresignal, og bare fortsette handlerunden etter sesongslutt. Før sesongstart hadde Brann sikret seg Norges beste keeper, svensken Magnus Kihlstedt, samt finnene Mika Kottila og Harri Ylönen.

Det er ikke deres feil at de har økt lønnsbudsjettet i Brann med mangfoldige millioner.

For dumt

Brann burde naturligvis merket faresignalene på et langt tidligere tidspunkt. Eller mer presist: Klubben burde tatt dem til etterretning på et langt tidligere tidspunkt.

I kjent Brann-tradisjon har man tatt ubehagelighetene på hæl'n, og ikke kjent smerte før det har smelt i skrittet.

Riktig nok krevde vinterens generalforsamling en grundigere gjennomgang av økonomien _ og det finnes sikkert bergensere som mener at det var et meget forutseende tiltak. Og kanskje er det den sterkere økonomistyringen med ukentlige likvidetsoversikter som gjør at alarmklokkene runger mot fjellsidene allerede etter fire serierunder.

Uansett er det for sent. Og for dumt. Og alt for typisk Brann.