Spillerjakt i kuleregn

Torsdag morgen våknet fotballederne Stig Marius Thorbjørnsen (37) og Trond Fylling (40) opp til skuddsalver og granateksplosjoner på rommene sine i Abidjan i Elfenbeinskysten. - Det var ukoselig, og vi ble litt redde, sier Thorbjørnsen til Dagbladet.

De to norske satte raskt på TV og fikk høre på CNN at det var et opprør i Elfenbenskysten.

Kuppforsøket i landet er ifølge statsministeren slått ned, men opprørerne skal fortsatt ha kontroll over Elfenbenkystens nest største by, Bouake.

Stig Marius Thorbjørnsen jobber for fotballagent Lars Petter Fosdahl, og har tatt med seg Sogndals sportslige leder Trond Fylling til Elfenbenskysten for å se på mulige spillere.

Portforbud

- Fotballturneringen som vi skulle overvære, er selvsagt blitt avlyst, sier Thorbjørnsen. - Og det er fremdeles portforbud, og vi må holde oss inne på rommene.

Men før dramatikken skjedde fikk Thorbjørnsen og Fylling med seg én kamp onsdag kveld i nettopp Bouake.

- Vi spiste lunsj på byens største hotell før kampen, og tenkte at vi kanskje skulle bli natta over, sier Thorbjørnsen. - Heldigvis reiste vi de 40 milene tilbake til Abidjan.

For onsdag kveld ble idrettsministeren tatt til fange på det samme hotellet som nordmennene spiste på.

- Flere skal ha blitt drept i byen, sier Thorbjørnsen.

Info på nett

Da Dagbladet snakket med Stig Marius Thorbjørnsen i går formiddag (lokal tid), kunne han fortelle at informasjonen fra hotellet var lik null. De fikk vite at de ikke måtte forlate hotellet i går heller, da det stadig var portforbud i byen.

- Det er lettere å gå på nett og lese Dagbladet og VG for å se hva som skjer her nede, sier Thorbjørnsen.

Stig Marius Thorbjørnsen har god erfaring med å finne gode fotballspillere på det afrikanske kontinentet. På sin første tur tok han med seg Raoul Kouakou til Sogndal. Han ble en suksess.

- På min andre tur hit ned ble jeg sittende på rommet i ei uke, grunnet dårlig vær og avlyste kamper, sier Thorbjørnsen. - I tillegg fikk jeg malaria og måtte tilbringe ei uke på Ullevål sykehus i Oslo da jeg kom hjem.

Hjem først tirsdag

Thorbjørnsen forteller at han har god trening i å sitte innelåst på hotellrom i Elfenbenskysten, men innrømmer at han er veldig glad for å ha en nordmann å snakke med.

- For når du ikke snakker språket her nede (fransk), er det lite å ta seg til - og det frister ikke å gå ut aleine når mørket senker seg, sier Thorbjørnsen.

Han forteller at han ikke føler utrygghet for livet sitt, men syns situasjonen han og Fylling har havnet oppi er utrivelig.

- Du vet jo aldri når det er et opprør, meg jeg regner ikke med at de kommer opp på rom 474 for å ta meg, sier Thorbjørnsen.

Sammen med Sogndals Trond Fylling skulle han mer enn gjerne satt seg på KLM-flyet hjem til Norge i går, men tror de må bli enda noen dager i Abidjan.

- Vi har hjemreisebilletter først på tirsdag, og det er ikke så mange fly som går herfra, sier Stig Marius Thorbjørnsen til Dagbladet. - Det blir nok et problem å skaffe seg en ny billett.

- Hva skjer i natt?

Noen timer etter intervjuet med Dagbladet i går var situasjonen fortsatt svært spent i Abidjan, hvor de to nordmennene oppholder seg.

- Vi gikk ut på terrassen, og hørte bare dum-dum-dum-dum. Når du hører skudd rett borti skauen her, blir du litt usikker. Du tenker: hva skjer nå? Hva skjer i natt, og hva skjer i morgen tidlig? sa Thorbjørnsen til TV2 i går kveld.

I KRIGSSONEN: Fortvilelse og desperasjon preget gatene i byen Abidjan i Elfensbenskysten i går. Sportslig leder i Sogndal og Stig Marius Thorbjørnsen, som jobber for agent Lars Petter Fosdahl, befinner seg nå i byen - innesperret på et hotellrom. - Flere skal ha blitt drept her nede, sier Thorbjørnsen til Dagbladet.