Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spillerkjøp for 2818 millioner kr

Klubbene i Premier League har latt pengesedlene flagre i sommer. Før ligaen starter neste helg har de 20 engelske klubbene svidd av nesten tre milliarder kroner på nye spillere.

Manchester United har ikke bare sittet i det sportslige førersetet. Denne sommeren har klubben også tatt ledelsen når det gjelder å knuse sparegriser. Manager Alex Ferguson vil vinne Champions League den siste sesongen han trener de røde djevlene. Derfor har han gått til innkjøp av to klassespillere, og sprengt alle britiske overgangsrekorder. Angriper Ruud Van Nistelrooy kostet 247 millioner kroner, mens midtbanespilleren Juan Veron fikk en prislapp på 365 millioner.

Totalt har United brukt utrolige 644,5 millioner kroner på spillerkjøp i sommer.

Dette er litt over en femdel av summen engelske PL-lag har brukt til spillerkjøp før sesongen. Totalt har klubbene i Premier League brukt 2818,1 millioner kroner - eller nesten tre milliarder - på spillerkjøp.

- Jeg trodde det var slutt da Dennis Law gikk fra Torino til United i 1963. Da kostet han 116000 pund. Den rekorden trodde jeg den gang aldri kunne slås, forteller Arne Scheie. Nå innser han at markedet bestemmer alt - og hva klubbene kan finne på å bruke av penger, finnes det ikke grenser for.

- Markedet er vanvittig. Hele verden fascineres av engelsk fotball, og jeg tror ikke rekordoverganger kan hindres, mener Scheie. Han ser en fare med at det bare blir noen få klubber som overlever i framtida, når de små klubbene ikke klarer å henge med i pengegaloppen.

Tidligere Englands-proff Jan Åge Fjørtoft ser på overgangene som en pyramide som blir spissere og spissere.

- De aller beste klubbene får mer og mer penger. I Premier League har vi to ligaer: de som har penger og de som ikke har, mener Fjørtoft.

Han fatter ikke hvordan små klubber i engelsk målestokk har råd til å kjøpe spiller for spiller, og han kaller overganger på 3- 400 millioner for groteske.

- Med sånne summer graver de sin egen grav. Til slutt vil dette eksplodere. Jeg tipper at en toppklubb i Europa går konkurs i løpet av fem år. Og det er ikke i England de er verst, selv om summene der også er astronomiske, mener Fjørtoft.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media