-  Spillerne bør se mer fotball på TV

Tippeligaspillerne bør se mer fotball på fritida. Det mener utviklingssjef i Norges Fotballforbund, Andreas Morisbak.

I går fortalte Dagbladet at 85,1 prosent av tippeligaspillerne er tilfreds med treningsmengden, mens 14,9 vil ha mer.

Fotballforbundets utviklingssjef Andreas Morisbak ser likevel rom for utvikling. Det er ikke først og fremst mengden fysisk trening han ønsker å øke: Morisbak foreslår en endring i de mentale forberedelsene.

Kavalkade

-  Både enkeltspillere og grupper kunne trent mer på dette. For eksempel studere situasjoner på videoklipp, sette seg inn i dem, memorere og terpe. Der er det mye å gå på, sier Morisbak.

-  Så du mener alle spissene i en klubb kunne samlet seg en kveld, sett en kavalkade med ulike scoringssituasjoner - og blitt bedre av det?

-  Ja. Dette er noe vi jobber for å få etablert blant klubbene.

Best etter pause

I går brakte Dagbladet en oversikt over treningsmengdene blant lagene i Tippeligaen. Den viser at ingen trener mer enn Start. Dersom man setter opp tabellen slik den ville sett ut om man la pauseresultatene til grunn, er Start på fjerdeplass - noe som bekrefter at Start vinner mange av kampene sine i andreomgangen.

 TV-GOD:  Kanskje er det TV-tittinga som har gjort John Carew til en av Norges beste spisser. Her ser han på Real Madrid mot Valencia. Foto: Arnt E. Folvik
TV-GOD: Kanskje er det TV-tittinga som har gjort John Carew til en av Norges beste spisser. Her ser han på Real Madrid mot Valencia. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

-  Det er uinteressant å se hva vi gjør i de første 45 minuttene. En kamp består av 90 minutter, fastslår Start-kaptein Atle Roar Håland.

Han tror likevel ikke det er tilfeldig at laget vinner kampene sine etter solide opphentinger i andre omgang.

Mer kjørt

-  Vi er godt trent, vi gir ikke opp - og vi er ikke fornøyd med uavgjort. Noen kamper virker det som vi har mer å gå på mot slutten enn motstanderne har, sier Start-kapteinen.

Det siste har også trener Tom Nordlie sett:

-  Det er ikke noe jeg bevisst tenker på. Men jeg har sett i enkelte kamper at motstanderen har virket mer kjørt enn oss, sier treneren.

RBK faller fra

I tillegg til Starts sensasjonelt gode sesongstart er Rosenborgs nedtur det mest bemerkelsesverdige så langt i år. Tidligere har trønderne vært kjent for å være laget som maler i stykker motstanderen, og ofte avgjør kampene etter pause. Slik har det ikke vært i år. Laget henger med helt i toppen fram til pause, men avgir massevis av poeng i den siste halvdelen.

-  Det kan være tilfeldig, det kan ha med treningstilstanden å gjøre, og det kan komme av mangelen på selvtillit og flyt, sier Rosenborgs assistenttrener Rune Skarsfjord.

-  Start har vært dyktige og heldige mot slutten av kampene, og det er ofte sånn for topplagene - de avgjør slike kamper til sin fordel. Sånn var vi også i mange år.

b> UTVIKLINGSSJEFEN: Andreas Morisbak.